0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Mačka kot človekova najboljša prijateljica

Mačka kot človekova najboljša prijateljica

29.08.2014
Iščite po ključni besedi: mačka, vedenje mačke

Mačke ves čas primerjamo s psi. Pravimo, da so psi zvesti in mačke hinavske. V tem smislu govorimo, da sta si mačka in pes različna, a vendar ju s primerjanjem želimo pometati v isti koš. Vedeti moramo, da so mačke po naravi bolj samotarske živali in psi družabnejše. Glavni namen udomačitve mačke je bil lovljenje hišne golazni, medtem, ko je bil pes že od nekdaj v večji interakciji z ljudmi. Tako je tudi danes bolj odvisen od nas, bolj družaben in potrebuje veliko več pozornosti kot mačke. Te so samostojne živali, precej neodvisne od človeka. Mačka po naravi ne potrebuje toliko topline in ljubezni kot pes, vendar pa tega ne smemo enačiti s sebičnostjo. Pes bo večkrat pristopil do nas, mahal bo z repom in jokal, ko bomo odšli, saj je bolj navezan na človeka, ker je od njega bolj odvisen. Mačke so sicer samostojnejše, vendar pa raziskave kažejo, da se tudi te živali navežejo na lastnike kot družabne partnerje in ne zgolj prinašalce hrane.

 

MAČKE SE NAVEŽEJO NA SVOJEGA LASTNIKA

Kurt Kotrschal iz Konrad Lorenz raziskovalnega inštituta in univerze na Dunaju je vodil raziskavo, ki je pokazala, da so mačke ljubeča bitja, ki se navežejo na svojega lastnika.

V študiji so posneli 41 mačk z njihovimi lastniki in analizirali njihove medsebojne interakcije. Pred tem so sodelujoče v raziskavi ločili in za vsakega posebej z različnimi metodami ugotavljali, kakšnega značaja so. Pri analizi mačk so na primer na tla postavili plišasto sovico z velikimi očmi, da bi videli, kako bo mačka reagirala nanjo.

Raziskava je pokazala, da imajo tako mačke kot lastniki velik medsebojni vpliv, pogosto tako velik, da kontrolirajo vedenje drug drugega. Odnos med lastnikom in živaljo je odvisen od starosti, spola in značaja lastnika, ne pa od spola mačke. Najbolj usklajen je odnos med mlado, aktivno mačko in ekstrovertirano lastnico. V študiji so takšne lastnice že najmanjši gib mačke pravilno razumele kot znak mačkine želje po osebnem stiku.

Glede na študijo si mačke zapomnijo prijaznost lastnikov in jim jo tudi vračajo. Če lastnik upošteva mačko, kadar si želi stika, bo mačka večkrat upoštevala željo lastnika, ko bo situacija obratna.

Odnos lastnika in mačke je lahko sproščen, igriv, poln medsebojne podpore in naklonjenosti. Tako kot pri odnosih med ljudmi, je za dober odnos pomembna kompatibilnost značajev in medsebojno razumevanje. Če so vsi te pogoji izpolnjeni, razvijeta mačka in lastnik kompleksen ritualiziran odnos, v katerem upoštevata želje drug drugega.

 

HRANA JE SIMBOL NAKLONJENOSTI

Pravijo, da se nam mačke prilizujejo samo za to, da bi dobile hrano. Vendar pa predstavlja hrana mačkam, tako kot otrokom, pravzaprav pomemben simbol naklonjenosti in ljubezni. V tem smislu je odnos med mačko in lastnikom podoben odnosu med mamo in otrokom. Tako kot otroci imajo tudi mačke deloma kontrolo nad tem kdaj in kaj jedo.

 

ŽENSKE SO BOLJ POVEZANE Z MAČKI KOT MOŠKI

Rezultati raziskave so pokazali, da imajo ženske lastnice bolj tesne odnose z mačkami kot moški lastniki. Mačke so pristopile do lastnic bolj pogosto kot do lastnikov, in so z njimi pogosteje stopile v fizični stik, na primer jim skočile v naročje.

 

Preberite si tudi: