0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Mačka s prekomerno telesno težo

08.09.2010
Pri pretežkih mačkah je večja verjetnost, da pride do zdravstvenih težav, ko se postarajo, zato je pomembno, da lastnik/lastnica sledi korakom za zmanjšanje telesne teže, saj ji bo s tem pomagal/a do boljšega zdravja.

Pretežke mačke pogosteje trpijo zaradi diabetesa, precej draga pa so tudi zdravila za to bolezen. Poleg tega imajo pretežke mačke tudi večjo verjetnost, da dobijo artritis, zaradi česar bodo lahko v starejših letih manj aktivne, naredi pa jih tudi manj odporne na poškodbe pri skakanju na pohištvo in pri zunanji igri.

Mačke lahko zelo hitro pridobijo na teži, posebej če so to mačke, ki živijo v stanovanju. Mačka se zredi, ko zaužije več kalorij, kot jih porabi pri svojih vsakodnevnih aktivnostih. Obstaja število načinov, da se mačka izogne debelosti in ostane zdrava skozi življenje.

Glavna sprememba življenjskega sloga, ki ga morajo narediti lastniki mačk je ta, da se držijo urnika. Mačkam se ponavadi da pogosto posodo s hrano, ki se jo pusti na tleh ves dan, poleg tega pa se jo še redno polni; to spodbuja mačko, da se redno vrača k posodi in tako poje precej več hrane, kot jo potrebuje.

Namesto tega se držite urnika in tako preprečite, da bi mačka preveč pojedla in se zredila. Hranite mačko zjutraj in zvečer, držite pa se tudi priporočene količine hrane za težo vaše mačke, ki je označena na embalaži hrane.
Pomembno je tudi s čim jo hranite. Zdrava hrane je velik del poti k pravi teži in zdravemu življenju vaše mačke. Poleg tega naj bodo priboljški prej izjema kot pravilo. Prav tako jim ni dobro dajati hrane z mize, kot so na primer salame, ali ostankov hrane.

Pri izgubljanju odvečne teže pomaga tudi igra. Priskrbite vaši mački nekaj zanimivih igrač, s katerimi se bo rada igrala, prav tako pa si tudi vi vzemite čas in se z njo igrajte. Prav tako pride mački prav tudi praskalno drevo. Drevo, na katerega bo lahko splezala, jo bo spodbujalo k večji aktivnosti in jo naredilo bolj živahno.

Pri doseganju boljšega zdravja in izgubljanju odvečne teže vaše mačke vam lahko pomaga tudi Sanabelle Light. Je lahka mačja hrana, primerna za mačke s prekomerno telesno težo in hišne mačke.