0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Mačkam škodljive vrste hran

08.10.2013
Iščite po ključni besedi: mačka

Nekatere mačke so pri hrani že same preveč izbirčne. A še takšnim včasih zadiši kaj, kar je zadnje v resnici škodljivo. Zato je pomembno, da vsak mačji lastnik ve, katera hrana je za njegovo mačko primerna in katera ne. Preberite si seznam mačkam škodljive hrane.


Tuna

Malo tune od časa do časa vasi mački najbrž ne bo škodilo. A večina mačk jo obožuje, zato je potrebno, da smo pozorni. Vsakodnevna dieta sestavljena iz tune, ki je namenjena za človeško prehrano, ne vsebuje vseh hranilnih snovi, ki jih mačka potrebuje in lahko celo povzroči zastrupitev z živim srebrom.


Čebula in česen

Čebula v vseh oblikah (surova, kuhana…) razgrajuje rdeče krvničke pri mačkah in lahko vodi do slabokrvnosti. V manjših količinah česen in čebula nista nevarna, v večjih ali vsakodnevnih odmerkih pa lahko pride so zastrupitve ali prebavnih težav.

Mleko in mlečni produkti

Čeprav mladiči dobro prebavljajo mleko, pa ga večina odraslih mačk ne. Njihov prebavni sistem ni zmožen razgraditi mleka in mlečnih izdelkov zato im mačka lahko težave s prebavo ali diarejo.
 


Alkohol

To je najbrž že vsem samoumevno, a vseeno opozarjamo. Alkohol ima na mačja jetra in možgane podobne učinke kot na človeške, le v toliko močnejši obliki in pri manjših količinah. Tako lahko že 2 čajni žlički viskija tudi veliko mačko spravijo v komo, še ena več pa je že lahko usodna.


Grozdje in rozine

Čeprav še vedno ni jasno zakaj, lahko grozdje in rozine povzročijo hudo škodo na mačjih ledvicah. Tudi majhne količine lahko povzročijo, da mačka zboli (simptoma sta bruhanje in hiperaktivnost). Čeprav nekatere mačke ne pokažejo nobenih takšnih znakov, se je grozdju in rozinam kot priboljškom za mačko bolje izogniti.

 

 


Kofein

Tudi kofein v vejih količinah je za mačko lahko usoden. Poleg kave, ga najdemo tudi v čajih, kakavih in čokoladah ter poživilnih pijačah. Simptomi zastrupitve s kofeinom so nemirnost, hitro dihanje, neenakomerno bitje srca, trzanje mišic in krči.


Čokolada

Mačke te ponavadi same od sebe ne jedo, jo pa pojedo na prigovarjanje ljudi, ki so prepričani, da jim dajejo posladek. Snov, ki jo najdemo v vseh vrstah čokolade in je mačkam strupena se imenuje teobromin. Najbolj nevarni sta temna in jedilna čokolada.

 

 


Sladkarije

V sladkarijah, posladkih in žvečilnih gumijih kot sladilo velikokrat najdemo Xylitol. Zaradi tega mačkam pade raven sladkorja v krvi in lahko v nekaj dneh pride do odpovedi jeter. Bruhanje, zaspanost in izguba koordinacije so opazni kmalu po zaužitju tega sladila.


Koščki maščobe in kosti

Po kosilu na mizi večkrat ostanejo od mesa odrezani koščki maščobe in kosti. Prvi lahko povzročijo prebavne težave, kot so bruhanje in diareja, kosti pa se mačkam lahko zataknejo v požiralniku.

 

 


Surova jajca

Surova jajca predstavljajo dvojno tveganje. Prvo je tveganje okužbe z bakterijami, kot sta salmonela in E.coli. Drugo pa predstavlja beljakovina, ki je sestavni del jajčnega beljaka, avidin. Ta ovira absorbcijo biotina, posledica česar so težave s kožo in dlako.



Ne glede na to, kako pozorni smo, ostaja možnost da naša mačka najde in pogoltne kaj, kar je zanjo škodljivo. Zato imejmo v telefonu shranjeno številko najbližjega veterinarja in v primeru suma, da se je naša mačka zastrupila ali je pojedla kaj škodljivega, nikoli ne odlašajmo s klicem.

Za popoln, zdrav in hranljiv obrok svoji mački privoščite Sanabelle mačjo hrano.