0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Mačke in ovratnice

29.08.2014
Iščite po ključni besedi: mačka

Skoraj ni psa, ki ne bi imel na sebi ovratnice, medtem ko je večina mačk ne nosi. Vendar pa se za ovratnico odloča vedno več mačjih lastnikov, saj prevlada pomembna prednost, ki jo le ta prinaša.

 

VOZOVNICA ZA POT DOMOV

Tudi mačke, ki so ves čas v hiši, lahko najdejo način, da pobegnejo in se znajdejo v njim povsem tujem okolju. Ker so po naravi radovedne živali in so notranjost hiše že dodobra pregledale, je za njih zunanji svet še kako mikaven. Velikokrat mačke zbežijo skozi odprto okno, možnost za pobeg pa predstavlja tudi kakršno koli potovanje, lahko tudi obisk veterinarja. Pobeg se lahko zgodi, ko najmanj pričakujemo, na primer, ko se vrnemo domov in mačka smukne mimo nas v trenutku, ko odpremo vrata. Mačke, ki so navajene samo na notranjost hiše, se na prostem prestrašijo in zbežijo. Večkrat se zgodi, da ne najdejo več poti nazaj in se izgubijo. Tudi zunanje mačke, lahko zaidejo in ne najdejo več domov. V primeru, da ne nosijo ovratnice, jih verjetno nikoli ne bomo več videli. Ovratnica z imenom in telefonsko številko, omogoča, da najditelj pokliče lastnika in se izgubljeni maček vrne domov. V kolikor ima kakšno bolezen, na primer diabetes, je dobro, da je tudi to označeno na ovratnici, saj bo zanj, v kolikor prispe v zavetišče ustrezno poskrbljeno, poleg tega pa je tak maček manj zanimiv za morebitne ugrabitelje.

 

DRUGI NAMENI

Poleg klasičnih ovratnic, poznamo tudi ovratnice proti bolham in pomirjajoče ovratnice za mačke. Vsekakor neupravičen razlog je nošenje ovratnice kot lepotni dodatek.

 

PRAVILNO NAMEŠČANJE

Velika večina ljudi meni, da njihova mačka ne bo hotela nositi ovratnice, vendar pa raziskave kažejo, da lahko 3 od 4 mačk uspešno navadimo na ovratnice.

Pomembno je, da je ovratnica pravilno nameščena. Med vratom in ovratnico mora biti prostora za dva prsta. Če je prostora več, ovratnica ne služi svojemu namenu, saj se jo mačka lažje znebi. Poleg tega je večja verjetnost, da se kaj zatakne pod njo, ali da jo mačka zagrabi s čeljustjo ali podnjo zatakne nogo.

V kolikor pa je prostora premalo se drgne ob kožo in jo razdraži, poleg tega vpliva tudi na to, kako mačka je in pije. Ker mlade mačke zrastejo, starejše pa se lahko zredijo ali shujšajo, moramo ustreznost pritrditve redno preverjati.

Najprej nadenemo mački ovratnico le za 10 minut, oziroma, če se ne pritožuje, jo lahko nosi nekaj ur. Ko mačko navajamo na ovratnico, moramo skrbno opazovati, kako se bo nanjo odzvala. Na začetku bo mačka verjetno nejevoljna, vendar se bo čez čas nanjo navadila. Če se mačka ne neha praskati, se posvetujemo z veterinarjem. Dokler nismo prepričani, da se je mačka navadila na ovratnico, jo lahko snamemo čez noč in kadar nas ni doma. Vendar ji jo, takoj, ko se vrnemo, ponovno nadenemo. Kadar jo mačka nosi, jo nagradimo s priboljški in druženjem.

Lahko jo najprej navadimo na ovratnico in šele nato nanjo dodamo obeske. Na njih so podatki o lastniku, lahko pa tudi podatki o cepljenju proti steklini. Če nas ali mačko nenehno cingljanje obeskov moti, jih lahko utišamo na različne načine. Nanje nadenemo posebne plastične pripomočke ali pa jih oblepimo z lepilnim ali gumijastim trakom. Možno je, da obeskov sploh ne uporabljamo, ampak podatke namesto tega všijemo na ovratnico ali napišemo s permanentnim flomastrom, vendar je to odvisno od materiala, iz katerega je ovratnica narejena.

 

TIPI OVRATNIC

Nikoli ne uporabljamo pasjih ovratnic za mačke. Psi namreč potrebujejo ovratnice, ki se jim tesno prilegajo, medtem ko to za mačke ni primerno. Mačke potrebujejo ovratnice, ki jim omogočajo pobeg, saj plezajo po drevesih in lezejo po ozkih kotičkih, zaradi česar se z lahkoto kam zataknejo. Elastične ovratnice so raztegljive in omogočajo, da se mačke same izmuznejo iz njih, medtem ko imajo drugi tipi ovratnic različne varnostne zaponke, ki se ob določenem pritisku odprejo. Redno moramo preverjati, če je elastična ovratnica primerno raztegljiva in če mehanizem zaponke na varnostnih ovratnicah pravilno deluje.

 

ZVONČKI NA OVRATNICI: DA ALI NE?

Poglavitni razlog za dodajanje zvončka na ovratnico je opozarjanje ptic na mačke. Mačke so namreč odgovorne za manjšanje ptičjih populacij, posebej hišnega vrabca, taščice in sive pevke. Vendar pa novejše raziskave kažejo, da zvonček ne vpliva na učinkovitost mačk pri lovljenju ptic, saj so mačke našle način, kako ga utišati. To storijo tako, da ob lovljenju držijo glavo čisto pri miru. Raziskava je celo pokazala, da so mačke z zvončkom ujele več plena kot ostale, saj so se navadile loviti zelo tiho. Druga študija je pokazala, da so mačke z zvončkom sicer ujele manj glodalcev, vendar na plenjenje ptic zvonček ni vplival. Boljša rešitev bi bila ovratnica žive barve, saj ptice niso tako zaznavne za zvoke, medtem  ko barve intenzivno zaznavajo. Poleg tega ni nujno da zvonjenje povežejo z nevarnostjo.

Zvončki včasih negativno vplivajo na mačko in povzročijo različne motnje v obnašanju. Mačke imajo namreč zelo občutljiv sluh, zato nekatere nenehno zvonjenje vrže iz tira.

 

Preberite si tudi: