0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Mačke ne potrebujejo svojih lastnikov, ugotavljajo znanstveniki

Mačke ne potrebujejo svojih lastnikov, ugotavljajo znanstveniki

20.10.2015
Iščite po ključni besedi: mačka, vedenje mačke

Dolgoletna pereča debata med mačjeljubci in skeptiki dobiva epilog. Zadnje raziskave znanstvenikov Univerze Lincoln dokazujejo, da mačke ne potrebujejo svojih lastnikov, da bi se počutile varne.

Raziskava je pokazala, da mačke, za razliko od pasjih prijateljev, ne potrebujejo svojih lastnikov, da bi se počutile varne in raje poskrbijo same zase. Mačke tudi ne kažejo nobenih znakov ločitvene tesnobe, kadar lastnikov ni doma.

Rezultati prej opravljenih raziskav so kazali, da naj bi nekatere mačke kazale znake ločitvene tesnobe na podoben način, kot to kažejo psi. Zadnja raziskava pa je to ovrgla in dokazala, da so mačke veliko bolj samostojne in samozadostne.

Za namen raziskave so uporabili test tuje situacije. Opazovali so 20 mačk, postavljenih v zanje nenavadne okoliščine, skupaj s svojim lastnikom, tujcem ali same.  Pri tem so opazovali vedenje mačk, še posebej koliko so iskale bližino, se vedle pasivno in kazale znake stresa v odsotnosti lastnika.

Edini znak, ki je kazal na vez med mačko in lastnikom je bil ta, da so se mačke več oglašale, kadar jih je s tujcem pustil lastnik, kakor kadar je to storil nekdo drug. Ker mačke niso kazale drugih znakov navezanosti, bi lahko šlo tudi za priučeno vedenje ali zgolj znak frustracije.

V nenavadnih okoliščinah večina bitij poišče bližino svojega skrbnika, kaže znake stresa ob odsotnosti lastnika in veliko mero ugodja in veselja, ko se lastnik vrne. To je značilno vedenje za pse in otroke, mačke pa so bolj samozadostne, ko pride do nenavadnih situacij.

To še ne pomeni, da se mačke nikoli ne navežejo na svoje ljudi. Dokazuje le, da jih ne potrebujejo na isti način, kot jih na primer potrebujejo psi. Lastniki mačk, nikar ne mislite, da vas vaše mačke nimajo rade. Ker mačke ne živijo v tropih, ne potrebujejo drugih bitij za svoj obstoj. To pomeni tudi, da če mačka nekje ni zadovoljna, bo brez težav vse pustila za seboj in odšla naprej. Hudo zanemarjan pes bo še vedno odvisen od svojega lastnika. Nezadovoljna mačka pa lahko zadostno poskrbi sama zase in lastnika ne potrebuje.

Iz rezultatov se lahko vsi naučimo nekaj pomembnega. Ko se mačka prestraši ali se znajde v zanjo nenavadnih okoliščinah, ne želi naše utehe in ljubkovanja, temveč prostor, kamor se lahko zateče in se skrije. Na ta način si mačka sama zagotovi občutek varnosti. Pogoste napačne reakcije lastnikov pa zadeve še poslabšajo in mački povečujejo stres.

In še najpomembnejše dognanje za konec – ugotovitve te raziskave dajejo velik kompliment večini mačjih lastnikov. Četudi vas vaša mačka ne potrebuje, se je vseeno odločila ostati z vami, kar pomeni, da do vas čuti pripadnost in je z vami srečna.

In še skrivnost, kako poskrbeti za najbolj srečno mačko – hranite jo s Canagan :)

 

 

Vir: celotna raziskava je objavljena v spletni knjižnici Plos One - Domestic Cats (Felis silvestris catus) Do Not Show Signs of Secure Attachment to Their Owners.