0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Mačke so obvezni karnivori – jih hranite z ustrezno hrano?

Mačke so obvezni karnivori – jih hranite z ustrezno hrano?

16.07.2015
Iščite po ključni besedi: mačka, zdravje mačke

Mačka je obvezni karnivor, kar pomeni, da za svoje preživetje obvezno potrebuje meso. Mačke so celo tako odvisne od mesa, da bo njihovo telo pričelo razkrajati lastne mišice, če ga ne bo zaužila dovolj.

 

Kako ugotoviti, katera hrana je najbolj primerna za vašo mačko?

 

Upoštevajte tri enostavne korake pri izbiri mačje hrane:

1. Berite sestavo mačje hrane. Na vreči hrane poiščite, kje so napisane sestavine.
2. Več mesa je v hrani, bolj je primerna za mačko. Pomembno je, da so na prvih mestih navedene mesne sestavine. Manj kot je nepotrebnih sestavin (pšenice, koruze, soje,...), bolj kvalitetna je hrana.
3. V sestavi navedeno meso mora biti kvalitetno. Pisati mora: meso določene živali (npr. meso race). Izogibajte se stranskim produktom.

 

Mačje telo je zgrajeno tako, da obvezno potrebuje meso

 

Mačje telo ne more proizvajati nekaterih aminokislin in vitaminov, kot jih lahko proizvaja telo rastlinojedcev ali vsejedcev in ne more proizvesti niacina iz triptofana, kakor ga lahko človeško telo. Poleg tega imajo visoko potrebo po tavrinu, ki se nahaja skoraj izključno v mesu. Za pridobivanje teh sestavin obvezno potrebuje živalsko meso.

Še en znak, ki kaže na to, da so mačke obvezni karnivori, je njihov kratek prebavni trakt. Meso se hitreje prebavi kot rastline, zato ne potrebujejo dolgega črevesja, kakor rastlinojedci, da bi gostile mnogo bakterij, ki pomagajo pri prebavi rastlinske hrane.

Mačke so postale obvezni karnivori, ker so se njihovi predniki prehranjevali večinoma z mesom. Zato je zanje najbolj primerna hrana, ki upošteva način prehranjevanja njihovih prednikov.

Hrana za mačke, ki upošteva prehrano njihovih prednikov je Canagan, ki vsebuje zelo visok delež visokokakovostnega mesa, kot na primer sveže pripravljeno raco in dvijačino.

 

Dve glavni prednosti pri hranjenju kvalitetne mačje hrane:

1. Mačka bo živela bolj zdravo življenje, kar pomeni manj stroškov povezanih z zdravljenjem.
2. Hranili boste manj, saj bi morala mačka pri hranah, ki vsebujejo več polnil (zanjo neustreznih ali neuporabnih sestavin), pojesti več hrane, da bi zadovoljila potrebe po mesu.

 

Preberite si tudi: