0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Moja mačka noče jesti briketov

08.01.2015
Iščite po ključni besedi: mačka, mačje vedenje, zdravje mačke

Kako mačko navaditi na uravnoteženo suho hrano?

Mačke so zapletena in izbirčna bitja, kar se posebej pogosto pokaže pri njihovih prehranjevalnih navadah. Včasih se zdi iskanje primerne, uravnotežene in zdrave hrano, ki bo naši mački všeč, skorajda misija nemogoče. V nadaljevanju predstavljamo nekaj možnih razlogov, zakaj mačka noče jesti in nekaj ključnih nasvetov, preko katerih lahko dosežemo, da bo naša mačka začela jesti uravnoteženo suho hrano.

 

Spremembe v okolju lahko povzročijo izgubo apetita

Mačke so bitja navade, ki jih pomirja stalnost in predvidljivost njihovega okolja. Ko se kaj v okolju spremeni, lahko mačka to dojame kot grožnjo in zaradi tega izgubi apetit. Nov hišni ljubljenček, dojenček v družini ali selitev so le nekatere od sprememb, ki lahko mačko hudo pretresejo. Nadaljujte ali na novo uvedite stalno dnevno rutino in mačka se je bo hitro privadila, kar jo bo pomirilo.

 

Čistoča mačkam veliko pomeni

Tudi ljudje ne radi jemo z umazanega krožnika, na katerega bi nam nekdo čez stare ostanke hrane postavil svežo. Mačke so pri tem prav tako natančne in zahtevne ter mnogo mačk lahko to popolnoma odvrne. Če smo mački do sedaj vsakodnevno le natresli brikete čez starejše brikete v posodici in kupček postaja vsak dan večji, je čas da začnemo od začetka. Zavrzite brikete v posodici ter jo temeljite pomijte z nežni detergentom brez vonja. Nato natresimo nove brikete v posodico ter jo ponudimo mački. Posodico tudi v prihodnje redno praznite ter čistite.

 

Pomanjkanje tekočine

Če je mačka prenehala jesti suho hrano, je možno, da problem sploh ni v hrani – temveč v vodi. Suha hrana je drobljiva in hrustljava ter lahko mački povzroči hudo žejo. Mačke v naravi v svojem obroku zaužijejo okoli 70% tekočine, kar je občutno več kot približno 10% vlage v suhi mačji hrani. Zaradi tega mora mačka preostalo nadoknaditi s pitjem. A če njena voda v posodici ni čista in sveža, je morda ne bo želela piti. In dehidracija je hud zaviralec apetita, morda prav zato ne bo več želela uživati suhe hrane.

 

Zdravstvene težave

Če naša mačka, ki je prej normalno jedla, kar naenkrat izgubi apetit, je to lahko simptom kakšnih resnejših zdravstvenih težav. Mnoge okužbe in bolezni se kažejo na ta način, med njimi tudi rak, odpoved ledvic, odpoved jeter in težave s prebavnim traktom. Mačka tudi ne bo več želela jesti suhe hrane v primeru težav in bolečin v gobčku, kot jih povzročajo vnete dlesni, polomljen zob ali poškodbe na čeljusti. Če se naša mačka dlje časa izogiba hrani in opazimo zmanjšan apetit, ki ni posledica drugih vzrokov, obiščimo veterinarja.

 

Preveč izbire mačko razvadi

Morda se tega ne zavedamo, a mnogo lastnikov mačk samih nevede spodbuja izbirčnost pri svoji mački. Obstaja rek, da se mačka izbirčna ne rodi, temveč se jo tako naredi. Če ta redno dobiva raznorazne priboljške in človeško hrano, se je lahko že naučila, da mora le počakati in bo dobila na krožnik kaj bolj zanimivega in okusnega, kot so briketi. To v mačji logiki torej pomeni – če bom ignorirala brikete, bom za to nagrajena. A vedeti moramo, da priboljški in človeška hrana povzročata le izdatno pridobivanje teže, ne nudita pa uravnotežene prehrane, ki jo mačka potrebuje. Da ostane zdrava, mora mačka vsakodnevno uživati uravnotežen, popoln obrok kvalitetne hrane.

Priporočljivo je, da uvedemo stalen rutinski urnik hranjenja. Prenehajmo z nenehnimi vmesnimi priboljški in poslasticami (tega se morajo držati tudi drugi člani gospodinjstva). Ob stalnih urah večkrat dnevno na stalno mesto mački postavimo njeno posodico s hrano. Izbrano mesto naj bo čim bolj mirno in umaknjeno, z malo za mačko motečih in stresnih dejavnikov. Dnevni obrok naj bo razdeljen na več manjših, saj tudi mačke v divjini svoje obroke lovijo skozi cel dan v manjših zalogajih (glodavci, insekti…). Posodico ji pustimo nekaj časa (npr. pol ure), nato hrano umaknemo. Naslednjič jo postrežemo šele ob naslednjem času hranjenja. Če naša mačka nima zdravstvenih težav (debelost, diabetes), lahko s tem mirno vztrajamo kakšen dan in čakamo, da lakota naredi svoje. Mačka mora dojeti, da je to edina hrana, ki jo bo dobivala vsakodnevno. Če mački prepustimo izbiro, si bo ob obilici hrane vedno izbrala najbolj slasten obrok zanjo, ki na ni nujno tudi najbolj zdrav in hranljiv.

 

Izberimo kvalitetno hrano

Mačke so mesojede živali in za dobro počutje potrebujejo kvaliteten vir beljakovin, ki so temelj njihove prehrane. Z izbiro kvalitetne hrane zagotovimo kvalitetne vire hranil, ki bodo prispevali k zdravju mačke. Pozanimajmo se in si naberimo več informacij o sestavi in kvaliteti različnih mačjih hran. Nato testirajmo več okusov in opazujmo, kateri bo naši mački najbolj všeč. V naprej ni priporočljivo pogosto menjanje znamke hrane, saj lahko takšne menjave povzročijo prebavne motnje. Vsakič, ko želimo hrano zamenjati, to storimo postopoma s prehodnim obdobjem, ko mešamo del obstoječe in nove hrane, da se ima mačka čas privaditi. Če naša mačke hrane ne želi jesti, vedno tudi preverimo rok uporabe, da ni morda hrana že pokvarjena, saj to mačke hitro zavohajo.

Sanabelle hrana za mačke nudi kvaliteten, okusen in uravnotežen popoln obrok. Na voljo je široka paleto okusov, med katerimi si lahko mačka izbere svojega najljubšega in tako se najde primeren in zdrav obrok za vsako mačko.

Canagan je hrana za mačke visoke kvalitete. Vsebuje sveže meso, je brez žit, na voljo pa je s škotskim lososom ali piščancem s proste reje.

 

Trikci, ki naredijo suho hrano še okusnejšo

Obstajajo mačke, ki jim struktura in okus briketirane hrane enostavno nista po godu. To je manj pogosto pri mačkah, ki jih že od majhnega redno hranimo s kvalitetno suho hrano. Če želimo to spremembo uvesti kasneje, se nekatere mačke enostavno niso pripravljene prilagoditi. Takrat nam lahko prav pridejo naslednji trikci, ki bodo v hranjenje prepričali tudi bolj izbirčne mačke.

  • V brikete vmešajmo nekaj žlic mokre hrane za mačke, kar bo dodalo na vlagi, aromi in okusu hrane.
  • Brikete prelijmo z mlačno vodo ali še bolje, mlačno juho. Nekatere mačke ne marajo hladne hrane in jim bolj tekne malo toplejša, poleg tega bomo s tem dodali nekaj vlage. Namočenih briketov ne smemo pustiti stati dlje časa.
  • Briketom lahko dodamo tudi koščke kuhanega mesa, koščke tune, mesno omako, malo parmezana ipd. Nekatere mačke se naveličajo vedno enakega okusa in jih take popestritve okusa zato zelo pritegnejo.
  • Vstavimo brikete v za to namenjene igračke oziroma sami izdelamo škatlico z majhnimi luknjicami, skozi katere bo morala mačka izbezati svoje brikete. Tako se bo morala mačka za hrano malo bolj potruditi, zraven pa se bo še zabavala in jedla postopoma ter počasi.

Suha hrana za mačke ima prednosti pri higieni, skladiščenju in priročnosti. Poleg tega si mačke z žvečenjem briketov čistijo zobne obloge. Paziti pa moramo, da mačka zraven zaužije dovolj tekočine, drugače lahko pride do dehidracije. Prav nič ni narobe, če se meša suho in mokro mačjo hrano ali se izmenično ponuja obe. A s tem že dajemo mački izbiro in lahko da bo kmalu začela sama od sebe odklanjati eno vrsto hrane in čakala na drugo, njej bolj všečno. Vzemimo si čas in bodimo vztrajni, da najdemo zdravo, uravnoteženo in mački okusno rutino hranjenja ter se je nato držimo.

 

Preberite si tudi: