0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Na kaj naj bom pozoren pri izbiri muce?

Na kaj naj bom pozoren pri izbiri muce?

03.02.2011

Posvojitev muce je dejanje, ki vam bo nedvomno spremenilo življenje. Ko se odločite, da boste v svoj dom sprejeli muco, se morate zavedati, da to ni odločitev trenutka. To je odločitev s katero se boste morali strinjati (močno upamo da) še dvajset let. Premišljena izbira vaše bodoče življenjske sopotnice je torej zelo pomembna.

Izbira muce
Prav tako kot si izberete vaše človeške življenjske sopotnike, si izberite tudi živalske. To je edini resnični nasvet, ki vam ga lahko damo. Na žalost ali na srečo, je sicer res, da boste pri izbiri vaših živalskih prijateljev, najverjetneje “tvegali” veliko manj. Vseeno, pa smo pristavili nekaj namigov:

Pasemska ali mešanka?
Na žalost je v današnjem času ogromno muc brezdomk. Morda si sicer želite pasemske muce, vendar bomo v tem članku vsekakor manj govorili o izbiri pasem in vam raje priporočili izbiro muce iz zavetišča. Če si želite mačjega mladička, vas z veseljem obveščamo, da je februar mesec, v katerem bo spet marsikatera mačka postala mama in s precej manjšim veseljem predvidevamo, da bo na svet prišlo mnogo nezaželjenih mačjih mladičkov. Vsekakor, bi bili oni veseli prijetne topline vašega doma, vsaj toliko kot boste vi veseli prijetne topline njihove “muckavosti”.

Samec ali Samica?
Mačke so živali, ki jih lahko resnično spoštujemo zaradi njihove individualnosti. Vsaka mačka bo imela svojo, zelo izrazito osebnost. Nepravično, bi jih bilo soditi glede na spol. Razlike med spoloma pri mačkah pogosto izginejo ali pa so mnogo manjše, če je mačka sterilizirana ali kastrirana. Vendar vam vseeno lahko ponudimo nekaj podatkov, ki vam bodo pomagali pri odločitvi glede spola:

Samci

  • Mačkoni so nagnjeni nekajdnevnimi izginotjem. Imajo naravno dolžnost, da ustrežejo vsem mačkam, ki se gonijo.
  • Mačkoni pogosto označujejo svoje ozemlje z urinom. Lahko se zgodi tudi v hiši.
  • Mačkoni veljajo za bolj prijazne in crkljive. Vendar je to bolj govorica kot pa dejstvo.


Samice

  • Kadar se gonijo postanejo zelo glasne. Pogosto evforično mijavkanje sredi noči.
  • Tudi mačke označujejo svoje ozemlje z urinom. Vendar so primeri takšnih mačk redki.
  • Mačke dobijo mladičke. Skorajda nemogoče je, da bi se izognili mačjemu naraščaju, če muce ne sterilizirate.


Kratkodlaka ali dolgodlaka?
Dolgodlake mačke zahtevajo več časa. Potrebno jih je dnevno česati, da ohranite njihovo dlako zdravo, lepo in preprečite nerešljive vozle in zanke. Prav tako boste najverjetneje porabili nekaj več časa za sesanje.
Kratkodlake mačke zahtevajo manj časa. Vseeno ste lahko prepričani, da bodo tudi kratkodlake mačke brezvestno puščale svojo dlako na kavču, na vaših hlačah ali na kateri drugi površini, ki je za to primerna.

Barva
Kakšne barve naj bo vaša muca? Poskušajte temu vprašanju posvetiti kar najmanj časa.

Osebnost
Težko je zares spoznati osebnost mačk in to je ena od stvari, ki jih naredi privlačno skrivnostne. Vendar s tem da preverite nekatere stvari, boste morda lahko predvideli vsaj nekatere mačje osebnostne lastnosti:

Opazujte leglo
Opazujte kakšen odnos ima mačji mladiček do ostalih muckov v leglu. Je glavni? Ali pa je bolj zadržan? Na njegovo vedenje morate biti pozorni, še posebej, če imate doma že kakšno žival. Sramežljive mačke so vsekakor tudi prijetne družabnice, vendar bi bilo za njih življenje v hiši polni otrok ali pa razigranih psov in mačk pogosto težje kot pa za tiste, ki se zdijo neustrašne. Idealno je, da si izberete mladička, ki je radoveden ter raziskuje okolico in vas.

Vzemite jo v naročje
Nekatere mačke bodo zapredle takoj, ko se jih boste dotaknili. Nekatere se bodo takoj stisnile ali podrgnile ob vaše telo. Nekatere bodo obupno želele nazaj “v svet”. Nekatere pa vas bodo uporabile za plezanje. Vi se morate odločiti ali si želite mačko za crkljanje ali pa samostojno mačjo raziskovalko novih svetov.

Spoznajte njeno mamo
Mačji mladiči se naučijo strahu in zaupanja od svojih mater. Če se mama mačka v družbi ljudi počuti udobno in sproščeno, so možnosti za to, da bodo isti odnos imeli tudi njeni potomci, velike. Najverjetneje si boste pri ogledu mame mačke lahko dobro ogledali tudi okolje, v katerem je bil mačji mladiček vzgojen. Vsekakor ste lahko zadovoljni, če je njegovo prvotno okolje podobno okolju, v katerega ga boste odpeljali.

Zdravje
Priporočljivo je, da vašo bodočo muco pred posvojitvijo pregledate. Ne glede na to od kod vaša bodoča muca prihaja, lahko zaprosite oddajalca ali prodajalca za dovoljenje, da jo pred posvojitvijo odpeljete na pregled k veterinarju, če ste zaskrbljeni.

Vendar pa lahko tudi sami, na hitro opravite osnoven pregled. Preglejte:

  • Oči – Naj bodo jasne.
  • Nos – Dihanje naj ne bo oteženo in naj nima izcedka.
  • Ušesa – Njihova notranjost naj bo rožnate barve. Posušene črne lise v notranjosti ušesa so znak ušesnih garij.
  • Dlaka – Gola območja v krznu mačke, so simptom lišajev ali pa katere druge bolezni. Najbolje je, da je dlaka brez vonja in čista.


Veliko ponosnih mačjih lastnikov zatrjuje, da so bile njihove mačke tiste, ki so izbrale njih. In nikakor ne obratno. Zato vam svetujemo, da se za izbiranje nove muce primerno pripravite in uredite.