0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Nadležne kepe dlak pri mačkah

28.09.2010
Kepe dlak nastanejo v želodcu, ko si mačka liže dlako – to lizanje je del njene vsakodnevne nege. Ker mačke porabijo približno 10% svojega časa med jutranjim prebujanjem za nego, je nastanek kep dlak pri mačkah zelo pogost. Veliko mačk s kepami dlak nima težav. Včasih pa lahko pride, še posebej pri dolgodlakih mačka, do tega, da se jim zatakne in kepe dlake poskušajo izbljuvati. Včasih boste med bruhanjem opazili kepe dlak, včasih pa bodo kepe dlak le vznemirile želodec, mačka pa bo izbljuvala hrano ali tekočino, ne pa samih kep dlak. Če se zatikanje in bljuvanje dogaja zelo poredko (1 – 4 krat na mesec), vam ni potrebno skrbeti – pri tem je preprečevanje najboljši postopek. Če vaša mačka bruha bolj pogosto ali če je naenkrat pričela bruhati več kot običajno, je to razlog za obisk veterinarja.

Najboljše za zdravilo za kepe dlak je preprečevanje njihovega nastanka. To lahko dosežete zlahka s pogostim česanjem ali krtačenjem (najbolje vsakodnevno). Manj izpadajoče dlake na mački pomeni manj dlake v njenem želodcu. Krtačenje naj postane dnevna rutina že na začetku, ko mačko dobite, krtačenje pa mačke naravnost obožujejo. Poleg negovalnih koristi, ki jih bo deležna vaša mačka, lahko dnevno krtačenje okrepi vez med vami in vašo mačko. Če krtačenje ni popolnoma učinkovito, vam lahko pomaga tudi hrana, ki vsebuje sestavine za preprečevanje nastajanja kep dlak (običajno to pomeni večji delež vlaknin).

Odlična hrana za odpravljanje in preprečevanje težav s kepami dlak je hrana za mačke Sanabelle. Vse hrane Sanabelle imajo "hairball passage system" - vsebujejo posebej določene vlaknine, ki preprečujejo tvorjenje kep dlak. Za že nastale kepe dlak pa omogoča neoviran prehod skozi črevo.