0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Nadležno mačje mijavkanje

06.02.2012
Mačje mijavkanje se lahko včasih iz prijetnega sprevrže v nadležno, še posebej če se to dogaja ponoči in to vsako noč. Vpitje in škropljenje z vodo večinoma ne pomaga, saj imajo mačke samosvoj karakter in se jih ne da trenirati tako kot psa. Za vzgojo mačke si moramo vzeti več časa in imeti več potrpljenja.

Potrebno je vedeti, da je mijavkanje odvisno tudi od pasme mačke in od osebnosti posamezne mačke. Orientalske pasme, še posebej siamske mačke, so še posebej glasne in zelo rade mijavkajo, zato se vsem, ki ne marajo mijavkanja, te pasme odsvetuje.

Nekatere mačke imajo rade svoj zvok mijavkanja, druge pa bi se rade pogovarjale z lastniki. Lahko da imajo rade vaš glas. Ko se ves popoldne pogovarjate s partnerjem, prijateljem ali pa s kom drugim, se mačka privadi na vaš glas, ko greste ponoči spat, pa kar naenkrat ni več tega za mačko prijetnega glasu in zato se lahko počuti sama. Seveda ni pri vsaki mački tako, večina jih bo brez težav preživela noč v odsotnosti vašega glasu. Toda če mačka prekomerno mijavka, morate najprej odkriti vzrok. Nekaj jih je naštetih spodaj.
  • Iskanje pozornosti. Mačke večinoma niso rade same. Velikokrat mijavkajo, ker hočejo, da jih pobožamo, da se z njimi igramo ali se pričnemo z njimi pogovarjati. Če želite zmanjšati to vrsto mijavkanja, se boste morali nehati odzivati nanj. Mački namenjajte pozornost le takrat, kadar je tiho. Takrat pridite k njej z igračo, se igrajte z njo ali jo božajte. Zelo pomembno je, da mačko, ki išče pozornost in ki mijavka sredi noči, ignorirate. Pomagalo ne bo niti vpitje niti škropljenje z vodo, saj ji tudi s tem namenjate pozornost. Morda si boste morali na začetku nabaviti zamaške za ušesa, toda na dolgi rok se bo izplačalo, saj se bo tako odvadila mijavkati. V nasprotnem primeru je verjetnost, da bi nehala mijavkati sama od sebe precej manjša.
  • Želi hrano. Nekatere mačke mijavkajo vedno, ko nekdo stopi v kuhinjo, saj želijo kakšen priboljšek. Takrat se moramo upreti njenemu prisrčnemu pogledu in ji priboljšek odreči. Prav tako ji ne dajajmo hrane takrat, ko mijavka, saj bi se lahko tako naučila, da bo vedno, ko bo mijavkala, dobila hrano. Mačka bo velikokrat pričela mijavkati takrat, ko se približuje čas kosila ali večerje. Dobro je počakati, da mačka neha mijavkati in ji takrat ponudimo hrano.
  • Vas pozdravlja. Nekatere mačke mijavkajo tudi takrat, ko pridete domov, ali pa takrat, ko greste mimo njih v hiši. Takšno mijavkanje je najbolje sprejeti na pozitiven način in vzeti to kot dobrodošlico, kot pozdrav mačke, ki je vesela, da vas vidi. Takrat lahko tudi odzdravite, tako da zamijavkate nazaj :)
  • Je osamljena. Če preživi mačka veliko ur na dan sama, jo bo potrebno zaposliti. Ko imate le čas in ko ne mijavka, se igrajte z njo. Pri tem so vam lahko v pomoč igrače za mačke. Ko greste od doma, lahko mačko, če se le da, odpeljete v varstvo k prijatelju. Zunaj na vrtu lahko postavite ptičjo hišico, da bo lahko mačka skozi okno opazovala ptice. Pustite ji nekaj igrač, ko odidete od doma. Recimo žogico, ki je napolnjena s priboljški.
  • Je pod stresom. Mačke, ki gredo skozi obdobje stresa, so lahko tudi bolj glasne in bolj pogosto mijavkajo. To lahko povzroči nova žival, ki se je pridružila domu ali izguba njej ljubljene osebe. Poskusite ugotoviti, zakaj je pod stresom. Ta čas ji lahko povzročate več časa, s čimer ji pokažete da ni sama. Potrebovala bo tudi nekaj časa, da stres mine.
  • Bolezen. Mačka je lahko bolna, zato bi jo moral pregledati veterinar, da bi ugotovil kaj je z njo narobe. Starejše mačke lahko razvijejo tudi urinarne težave ali težave z žlezo ščitnico.
  • Mačka lahko mijavka tudi, ker ne more na stranišče ali ker nima vode v posodi. Takšne stvari je potrebno preveriti, da se lahko potem lotimo bolj zapletenih vzgojnih ukrepov.
Še nekaj nasvetov:
  • Lahko da je mačka zjutraj lačna in prične mijavkati že navsezgodaj. Pomembno je, da ne vstajate prej in jo tako prej nahranite, saj jo boste s tem razvajali in mijavkanje se bo iz zgodnjega jutra pričelo počasi pomikati v pozno noč.
  • Pomembno se je z njo igrati, da se razgiba in da poteši svoj lovski nagon.
  • Če zelo rad mijavka ponoči, si pred spanjem vzemite nekaj časa za igro z njo.
  • Mačke velikokrat tudi praskajo po vratih, če želijo vzbuditi pozornost, s čimer poškodujejo vrata, prav tako pa je tudi nadležen zvok praskanja, ki vas lahko ponoči, ko je čas za spanje, zelo moti. Velikokrat mačke praskajo ponoči po vratih spalnice, ker želijo priti k vam. Najbolje bo, če si kupite večji kos pene in jo pritrdite na spodnji del vrat, da bo mačka praskala po peni.
  • Pri mačkah je treba biti zelo vztrajen, da dosežemo nek rezultat. Tudi če bo mačka mijavkala še glasneje, ker bo skušala vzbuditi vašo pozornost, je pomembno, da vztrajate pri vzgoji, saj bo potem lepše in bolj prijetno tako za vašo mačko, ki se bo naučila, kaj od nje hočete, kot za vaša ušesa.