0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Ne pustite, da vaša mačka postane statistika!

Ne pustite, da vaša mačka postane statistika!

04.11.2010
Vse dokler se naši ali prijateljevi mački ne zgodi nesreča, jemljemo življenje z našo kosmato prijateljico vse prevečkrat kot nekaj samoumevnega. Dnevno, nekje na svetu, pade mačka skozi odprto okno, se ujame v sušilec za perilo ali pa poje nevarno ali strupeno snov. Gotovo si ne želite, da bi vaša mačka postala statistika.
Obstaja ogromno navad, ki lahko preprečijo nesreče, ki se lahko zgodijo naši mački, če jih prakticiramo vestno, skoraj religiozno.

  • Zavarujte okna tako, da mačka ne bo mogla stopiti na zunanjo polico (če živite v pritličju, vam tega nasveta ni potrebno upoštevati). Na okna lahko naprimer namestite mrežo proti komarjem in tako ubijete dve muhi na en mah (To seveda ni mišljeno dobesedno. V resnici zavarujete mačko pred padcem in komarje pred seboj in sebe pred piki komarjev. Nato pa še naprej živite v sožitju z muhami, če jim uspe priti v vaše stanovanje skozi vrata.) Če je naša mačka vedno le v stanovanju, lahko njeno potrebo po visokih prostorih in plezanju zadovoljimo tudi kako drugače. Praskalna drevesa poleg reševanja kavčev, pomagajo tudi pri tem.
  • Vse strupene snovi spravite nekam na varno. Hranite jih na območju, ki je tesno zaprto in v katerega vaša mačka ne bi nikdar mogla vstopiti. Pri tem bodite pozorni, da ni prav vaša mačka ena tistih, ki so znane po svojem hobiju odpiranja vrat v prostem času. Ali pa bodite ponosni na njene sposobnosti in prostorček s strupenimi snovmi zaklenite.
  • Odstranite vse strupene rastline ali pa jih vsaj namestite v viseče košare, ki naj visijo daleč, nekje pod stropom. Najbolje je, da za seznam strupenih rastlin vprašate svojega veterinarja. Vendar je vseeno večina bolj pogostih rastlin za naše okolje, ki so nevarne mačkam naštetih tukaj. Vseeno pa so v praksi strupene rastline najbolj nevarne za mačje mladičke, ki svet okoli sebe še raziskujejo. Stari mački so običajno že dovolj premišljeni, da se ne spustijo v glodanje kar katerekoli rastline. Sploh, če imajo na razpolago za to dejavnost kaj boljšega. Npr. mehko travo za mačko.
  • Naj bo pokrov od stranišča vedno spuščen. Nekatere mačke so navdušene nad igro z vodo iz stranišča in če so pri igri preveč aktivne, lahko nekega dne nanje pade pokrov. Poleg tega pa je tisto sredstvo namenjeno čiščenju in osveževanju stranišča, ki ga običajno pustimo v školjki zelo nevarno za mačko, če ga zaužije.
  • Shranjujte plastične vrečke tako, da vaša mačka ne bo dobila priložnosti, da zleze vanje in se zaduši ali pa da jih začne trgati na male delce, saj bi bilo nevarno, če bi zaužila male koščke plastike.
  • Razrežite “six-pack” embalaže, ko jih enkrat izpraznite in s tem zavarujte svojo mačko ali katerokoli drugo žival, da se ne ujame v njih.
  • Električne žice naj bodo čimbolj kratke ali pa prilepljene ob zid, da se vaša mačka ne bo igrala z njimi ali jih prežvečila.
  • Vse šiviljske pripomočke hranite izven dosega svoje mačke. Gumbi, igle, bucke in niti lahko ranijo usta ali notranje organe, če jih muca zaužije. Enako velja za žeblje, vijake ali druge manjše kose strojne opreme.
  • Nikdar ne uporabljajte električne odeje za posteljo vaše mačke. Če se jo bo kosmatinka nekoč odločila prežvečiti, jo bo stresla elektrika.