0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Obolenja spodnjega dela sečila mačk (FLUTD)

Obolenja spodnjega dela sečila mačk (FLUTD)

28.12.2009
Obolenje mačk imenovano FLUTD (Feline Lower Urinary Tract Disease) predstavlja skupek obolenja, ki v večini primerov povzročajo vnetje spodnjega dela sečil.

Gre za to, da se pod določenimi pogoji pri tem obolenju v spodnjemu delu sečil tvorijo kristali, ki dražijo sluznico sečil, lahko pa celo zamašijo sečnico in onemogočijo uriniranje, kar je lahko življenjsko nevarno za žival.

Sečnica samcev je ožja in daljša od samic, zato se obolenje pogosteje pojavlja pri samčkih.


Kakšen je vpliv prehrane na FLUTD?

V prehrani moramo biti posebno pozorni na minerale. Najpogostejši kristali, ki se tvorijo v sečnih poteh so struviti, ki so sestavljeni iz magnezija in fosforja.

Hrana za mačke Sanabelle vsebuje nizke vrednosti teh dveh mineralov, poleg tega znižuje pH urina, kar je zelo pomembno, saj se kristali pogosteje tvorijo v bolj alkalnem urinu.


Kakšni so znaki FLUTD?
Pri obolenju s FLUTD opazimo da žival urinira ali blati na neobičajnem mestu, izven mačjega stranišča. Pri tem se pogosto močno napenja, urinira po kapljicah ali v manjših količinah.

Barva urina je lahko spremenjena in pogosto vsebuje kri.
Žival je tudi drugače vedenjsko spremenjena; bolj je razdražena, odklanja hrano, se skriva itd.


Zakaj prihaja do obolenja?
Do obolenja prihaja zaradi različnih dejavnikov, vsekakor pa so strokovnjaki skupnega mnenja da pri obolenju veliko vlogo igra stres. Za bolezen so zato bolj dovzetne občutljivejše živali. Pomemben faktor je tudi zadrževanje urina.

Pri tem so krivci premalo gibanja, premajhne količine popite vode. Znano pa je tudi, da so k FLUTD bolj nagnjene debelejše živali.


Kaj storiti?
Če opazite znake obolenja spodnjega dela sečil pri vaši mački, je najboljše da obiščete veterinarja. Ta bo verjetno odredil laboratorijsko preiskavo urina v katerem nato iščejo drobne kristale, njihovo obliko in vrsto.

Veterinar bo ob pozitivni diagnozi FLUTD predpisal ustrezno prehrano, kot je Hrana za mačke Sanabelle urinary. Hrana Sanabelle vsebuje umetno zmanjšane vrednosti magnezija in fosforja – le 0,50 % in preprečuje nastajanje kristalov.

Ob nudenju predpisane prehrane bodo bolezenski znaki kmalu izginili. Žal pa je ponavadi dieta doživljenska in se znaki lahko ponovijo, če z dieto prekinemo.

Hrana za mačke Sanabelle urinary
vsebuje izbrane kakovostne sestavine in je odličnega okusa, tako da nudi vaši mački kar najboljše pogoje za kakovostno in polno življenje. Pri večini oblik FLUTD se zaradi vnetja in poškodbe celic znatno povečajo nastajanje prostih radikalov. Poškodbe celic, ki jih povzročajo prosti radikali, povzročajo napredovanje obolenja. Na primer, ledvične epitelne celice, ki so izpostavljene delovanju kristalov kalcijevega oksalata, znatno povečajo tvorjenje prostih radikalov, ki nadalje poškodujejo celice s peroksidacijo lipidov.

Mačja hrana Sanabelle urinary ima dodane antioksidante, ki imajo pomembno vlogo pri preprečevanju in zdravljenju FLUTD. Dokazano je, da imajo antioksidanti v hrani varovalni učinek pred delovanjem prostih radikalov. Antioksidanti delujejo tako, da preprečujejo nastajanje prostih radikalov ob vnetju, varujejo imunski sistem pred delovanjem prostih radikalov, varujejo pred nalaganjem oksalatov, ohranjajo vitalne celične in encimske funkcije.

Če povzamemo, da bi preprečili FLUTD je potrebno vašega ljubljenčka hraniti le s hrano ki je do ledvic prijazna - Mačja hrana Sanabelle urinary. Tako bomo preprečili nastajanje ponovnih kristalov in ponavljanje obolenja. Mačka mora imeti poleg hrane tudi dovolj sveže pitne vode. Če je pri živali ugotovljen FLUTD jo moramo hraniti le s predpisano hrano in naj ne dobiva nobenih priboljškov ali ostankov iz mize. Poskrbite, da se bo vaša žival dovolj gibala, spodbujajte jo k igri. Naj bo v njenem okolju čim manj stresa (čisto mačje stranišče, prostor za spanje…) Vsekakor pa je zdravo življenje vašega ljubljenčka pomembna zdrava, uravnotežena prehrana, ki preprečuje obolenja - Mačja hrana Sanabelle urinary.

Andrej Grilc
absv. vet