0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Odstranjevanje bolh pri mačjih mladičih

Odstranjevanje bolh pri mačjih mladičih

04.06.2014
Iščite po ključni besedi: mačka, bolhe

Eden najbolj pogostih problemov pri mačkah so bolhe. To so krvosesni paraziti, ki niso problematični samo zato, ker mačko ves čas grizejo in se jih je težko znebiti, temveč lahko povzročijo tudi hude anemije. Poleg tega so možni prenašalci drugih, manjših parazitov, kot so trakulje in bakterije. Prav tako se pri nekaterih mačkah, kot odziv na slino bolh, pojavi alergijski dermatitis.

Bolezni, ki jih povzročajo, so še posebej nevarne za mlade mačke, saj te še nimajo tako učinkovitega imunskega odziva in so bolj občutljive. Zato je zelo pomembno, da odrasle bolhe in njihove razvojne oblike uspešno odstranimo iz mačjih mladičev.

Obstaja mnogo sredstev proti bolham, kot so različne ampule, ki se jih nanese na kožo, šamponi, posipi in spreji ter ovratnice. Vendar pa nekatera delujejo le na odrasle bolhe, ne pa tudi na njihove ličinke, bube in jajčeca. Poleg tega večino teh sredstev ne smemo uporabljati za mačje mladiče, saj vsebujejo nekatere snovi, ki so lahko za tako mlade in občutljive živali škodljive, v nekaterih primerih pa povzročijo celo smrt. Najboljši način odstranjevanja bolh pri mladičih je tako ročno odstranjevanje.

 

Kako se lotimo dela?

Pripravimo kopel s toplo vodo, približno takšne temperature, kot bi kopali dojenčka. Najbolje, da napolnimo kar umivalnik, saj bomo tako imeli največ nadzora. Ker so mačke nepredvidljive in nepotrpežljive, je dobro, da nam pri odstranjevanju kdo pomaga. Mačko potopimo v vodo do vratu in poskrbimo, da je vsa dlaka mokra. Nato jo vzamemo iz vode in nanjo nanesemo blag šampon. Dobro jo namilimo povsod po telesu, pri tem pa se izogibamo stiku z očmi. Ves čas smo v pripravljenosti, da uničimo bolhe, če jih vidimo. V tem primeru jih potopimo v za to pripravljeno posodo z vodo in jih s tem utopimo ali pa jih nalepimo na obojestranski lepilni trak. Mačko nato znova potopimo v umivalnik, kjer smo predhodno zamenjali vodo, da speremo z nje šampon. Vzamemo jo iz vode in jo položimo na brisačo. S posebnim gostim glavnikom preiščemo mokro dlako. Še posebej natančno moramo pregledati vrat, trebuh, obraz, področje nad repom in predel trebuha ob stiku s tačkami. Bolhe lahko pobiramo z rokami ali s pinceto in jih odložimo v vodo ali nalepimo na lepilni trak. Na prste ali glavnik lahko nanesemo želatino in bolham s tem otežimo premikanje. Pozorni moramo biti tudi na ličinke, ki so bele barve.

Bolhe so zelo trdožive živali, ki se hitro razmnožujejo. Zato enkratno umivanje mačke morda ne bo dovolj. Ljubljenčke moramo redno pregledovati in bolhe uničiti takoj, ko jih zapazimo.

 

Očistimo tudi prostor

Samo 5 odstotkov bolh oziroma njihovih razvojnih oblik se nahaja na gostitelju, 95 pa jih je v okolju. Da se izognemo ponovnim okužbam moramo zato očistiti tudi prostor, v katerem je mačka bivala. Vse odeje in blago, s katerimi je bila mačka v stiku, operemo, tiste predmete, ki pa jih ne moremo prati, neprodušno zapakiramo v plastične vreče za vsaj dva tedna. Prostor posesamo in vrečko sesalca odnesemo v smeti.

 

Preglejmo še ostale živali

Če v gospodinjstvu živijo tudi druge živali, obstaja velika verjetnost, da bolhe grizejo tudi njih. Mačji mladiči pogosto dobijo bolhe ravno od svoje matere, zato je pomembno, da se ji odstrani bolhe pred ponovnim stikom z mladiči. Za odrasle živali je način odstranjevanja mnogo bolj enostaven. Na voljo je veliko različnih zdravil, nekatera pa delujejo že po nekaj urah. Paziti moramo, da izberemo tista, ki so učinkovita tudi proti ličinkam bolh. Pred zdravljenjem se posvetujmo z veterinarjem. Če je mačka bolna, slabotna ali podhranjena, uporaba zdravil ni priporočljiva. Nikoli ne smemo uporabljati sredstva proti bolham za pse.

 

Druge možnosti

Pri novorojenih mačkah bolhe vedno odstranjujemo ročno. Za mladiče, starejše od 4 tednov, lahko uporabimo zdravilo, ki uničuje odrasle bolhe, vendar le v primeru, da je dosežena minimalna masa približno 910 gramov. 4-mesečni mladiči ponavadi tehtajo komaj pol toliko. Tista sredstva, ki odstranjujejo tudi razvojne oblike bolh, lahko uporabljamo za 8-mesečne mačke. Pred vsako uporabo pa se je potrebno posvetovati z veterinarjem, saj lahko zdravila v nekaterih primerih vseeno škodijo mladičku, še posebej, če je slaboten ali občutljiv. Ker so mačjim mladičem lahko škodljiva tudi esencialna olja in druge naravne snovi, se izogibamo tudi teh.

Preberite si še: Kako skopati mačko in preživeti