0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Osebnostni tipi mačk – kam spada vaša mačka?

Osebnostni tipi mačk – kam spada vaša mačka?

06.11.2014
Iščite po ključni besedi: mačka, vedenje mačke

Mačke so zapletena bitja, ki jih ni najbolj enostavno razumeti. Prav zato jih tudi ni enostavno razdeliti v le nekaj osebnostnih skupin. Zadnje desetletje se pojavljajo različne delitve glede osebnostnih tipov mačk in ena izmed najbolj razširjenih je delitev mačk v skupine Alfa, Beta in Gama.

To poimenovanje osebnostnih tipov nima nobene povezave z dominantnostjo ali poimenovanjem položaja v tropu, kot ima pomen alfa samec pri psih na primer. Pravzaprav so poimenovanje povzeli po klasičnem romanu Aldousa Huxleya Krasni novi svet in ga priredili za prepoznavanje različnih tipov mačk. Uvrstitev svoje mačke v eno od treh skupin nam bo pomagala pri razumevanju njene osebnosti, njenega obnašanja in kako se je najboljše lotiti učenja takšne mačke.

Spoznajmo se torej s tremi osnovnimi osebnostnimi tipi mačk. Preberite si osnovne karakteristike vsakega od tipov mačk in premislite, kam bi najlažje uvrstili svojo mačko. Pri vsakem tipu boste našli tudi nekaj nasvetov, kako je najbolje rokovati s takšno mačko. Pri prebiranju lahko razmišljate tudi, kakšna mačka bi najbolj ustrezala vaši osebnosti in vašemu gospodinjstvu in nato poiščete individualno mačko, ki bo ustrezala določenem tipu. Tako boste že vnaprej vedeli, kaj pričakovati in se boste z novo mačko še lažje in hitreje spoprijateljili. Seveda pa mačke ostajajo samosvoja bitja, vsaka je v nečem posebna in splošna delitev v 3 skupine pojasni le del njene osebnosti. Uživajte v raziskovanju in spoznavanju svoje mačke!

 

ALFA MAČKA

Alfa mačke imenujemo tudi nori znanstveniki mačjega sveta. To so mačke, ki si želijo prirediti svet po svoje in nič jih ne ustavi. So izjemno inteligentne in imajo ogromno energije. Zaradi tega njihovem raziskovanju in neumnostim ni nikoli konca. To je mačka, ki jo boste prvič našli na vrhu zaves, v naslednji minuti bo brskala po odprtem predalu in ne bo dolgo, ko bo že znala sama odpreti vsa vrata v hiši. Rade so v centru pozornosti, zato vas bodo najbrž želele očarati z nečim, čemur ste se smejali ali jih pohvalili kdaj v preteklosti. Poleg tega jih vse zanima in bodo želele sodelovati pri vseh opravilih, ki jih boste počeli.

Alfa mačke so primerne za energične ljudi, ki bodo takšnega navihanega spremljevalca videli kot izziv. Primerne so za tiste lastnike, ki so mački pripravljeni posvetiti več časa in energije, saj jih je potrebno izdatno zaposliti in zabavati. V nasprotnem primeru se bo alfa mačka zaposlila sama in nam povzročala težave in preglavice. To še posebej velja za mladičke. Tudi šolanje alfa mačk je poseben izziv, saj bo potrebno uporabiti veliko domišljije. Edini način, da bo alfa mačka sodelovala z nami je, če jo prinesemo naokoli – vedno mora namreč misliti, da je bilo vse skupaj njena ideja. Vedno morajo same napraviti napako in se iz prve roke naučiti o posledicah. Zapiranje nekaterih prostorov pred njimi bodo videle le kot izziv, zato v prostor raje namestimo kovinsko posodo polno praznih pločevink, ki bo alfa mačko s hrupom zmotila ob vhodu v prostor in morda se bo zato »sama« odločila, da tja ne gre več. Alfa mačke so več kot primerne za živahna gospodinjstva z več živalmi in ljudmi. Težava lahko nastane le, ker so nagnjene k dominantnosti in bodo želele vsem ostalim pokazati, da so one tiste najboljše in glavne.

Nekatere pasme, ki jim pripisujejo značilnost alfa mačk so – abesinka, siamska mačka, reks mačke in druge »orientalske« pasme. A katerakoli mačka je lahko alfa. Pri mladičkih bomo prepoznali usmerjen in pozoren pogled, ki neprenehoma pozorno spremlja okolico in pokaže trmasto voljo pri vsakem izzivu, ki si ga zastavi. V zavetišču alfa mačke morda ne bomo prepoznali na prvi pogled, saj lahko deluje potrto ali depresivno in se bo njen pravi značaj pokazal šele, ko jih bomo malo stimulirali – naredite nekaj različnih izrazov na obrazu in opazujte, če to pritegne njihovo pozornost ali jih zamotite z igračko. Osebje v zavetišču povprašajte za zelo inteligentno, celo malo zmešano mačko, ki mora vedno imeti ob sebi igračke in skorajda zagotovo boste dobili alfa mačko.

 

BETA MAČKA

Beta tip mačke so najboljši spremljevalci, vedno želijo biti ob nas in sodelovati z nami. Beta mačke vidijo nas kot način za spreminjanje okolja v stanje, kakršnega želijo. To je tip mačke, ki je po obnašanju in zvestobi najbližje psu. Neprenehoma bodo komunicirale z nami in nam želele dopovedati, kaj si želijo. So prijazne, igrive in pozorne. Skrb za beta mačko je dokaj enostavna, saj boste takoj izvedeli, če bo posodica z briketi že skoraj prazna ali pa mačji wc potrebuje čiščenje. Pomagajte beta mački pri njenih težavah, upoštevajte jo in v zameno vam bo vračala neomejeno pozornosti in ljubezni. Bete so znane kot »nadzorniki«, saj vas bodo vedno rade opazovale pri delu, še posebej pri opravilih povezanih z njimi, kot je čiščenje mačjega stranišča, urejanju njihovega ležišča, itd. To so mačke, ki so najbolj primerne za lastnike začetnike, saj želijo sodelovati z vami in hitro oprostijo manjše napakice.

Beta mačke nam bodo vedno želele ugajati, zato bo najbrž potrebnih le nekaj popravkov in že bodo dojele, česa ne smejo početi. A vseeno imajo ogromno energije in so zelo igrive, še posebej kot mladički, zato umaknimo dragocene vaze na varno vsaj dokler ne odrastejo. Beta mačke obožujejo raznovrstno družbo, zato se bodo dobro razumele tudi z mirnimi psi in nežnimi otroki. To so mačke, ki bodo najbolj verjetno pozdravile obiskovalce in bodo do njih tudi hitro zaupljive, če bodo te pokazali nekaj pozornosti in navdušenja nad njimi.

Lastnosti beta mačk pogosto opazimo pri pasmah – tonkinška mačka (Tonkinese), manx mačka, škotska klapkouhka (Scottish fold), maine coon in norveška gozdna mačka. V leglu jih boste prepoznali po tem, da so po navadi prve, ki pokažejo zanimanje za ljudi. V zavetišču se po navadi drgnejo ob ograjo in spuščajo različne zvoke, da bi pritegnile našo pozornost.

 

GAMA MAČKA

Gama mačke na prvi pogled delujejo plahe, a ko si enkrat pridobimo njihovo zaupanje neizmerno uživajo v naši pozornosti in nam vračajo nežnosti in ljubezen. To so mačke, ki si ne želijo spreminjati okolja. So zadržane in skromne, ter se ne bodo nikoli pritoževale. Raje se držijo v ozadju, zato se moramo mi kot lastniki Gama mačke potruditi, da jim načrtno namenimo dovolj pozornosti. Same je ne bodo nikoli zahtevale, a bodo vedno vesele druženja z nami. Zaradi svoje zadržanosti si moramo vzeti veliko časa in jih dobro spoznati, da bomo lahko razumeli, kaj nam želijo sporočiti. Gama mačke se nikoli ne razburjajo, svoje nezadovoljstvo bodo pokazale na zelo prikrit način, kot je izogibanje posodici z neokusno hrano ali prikrit pogled s sporočilom. Nikoli nam ne bodo želele biti v napoto ali breme.

Gama mačke so najbolj geografsko orientirane, zato želijo da za vsako stvar vedo, kje je in da ostane na vedno istem mestu. Ne marajo nepredvidljivih situacij. Pokažejo tudi manj zanimanja in potrebe po vedno novih igračkah kot ostale mačke, saj se navežejo na svoje stare igračke. Uspešno jih bomo lahko kaj naučili, če jim bomo pokazali, koliko nam pomenijo in se potrudili ustreči njihovim željam. Zaradi njihove nevpadljivosti bo seveda manj potrebe po vzgajanju in postavljanju pravil. Gama mačka bo zadovoljna tudi, če bo edina mačka v gospodinjstvu, saj je sama sebi dovolj. V gospodinjstvu z več mačkami ali več drugimi ljubljenčki jih moramo zaščititi in jim vedno dati možnost za umik nekam na mirno in varno. Drugače je lahko za njih preveč stresno, kar bo postalo še huje saj tega ne bodo takoj očitno pokazale.

Nekatere pasme s karakteristikami gama mačk so – perzijke, himalajka, britanska kratkodlaka mačka, ragdoll mačka in birmanka. Seveda je lahko katera koli mačka gama mačka. V leglu jih bomo prepoznali po razširjenem, malo prestrašenem oziroma nezaupljivem pogledu, še posebej ko jim pokažemo novo igračko. V zavetišču se bodo najbrž skrivale bolj v ozadju kletke. Povprašamo lahko za tiho, nežno mačko in dobili bomo gamo, ki bo nezahteven, neopazen, a izjemno vdan hišni ljubljenček.

 

Kombiniranje različnih tipov mačk

Ko izbiramo novo mačko si lahko pomagamo z uvrstitvijo dosedanjih mačk v gospodinjstvu v te tri tipe. Nato premislimo, kakšna mačka se bo najlažje vklopila v trenutno sliko. Mlajša beta bo zelo vesela alfa mladička ali druge bete. Gama se bo najbolje ujela s starejšo beto ali gamo katerekoli starosti. Alfe bodo vesele vsake mačke, a bodo lahko preveč naporne za gamo ali bolj zadržano odraslo beto.

 

Preberite si tudi:

 

 

Prirejeno po: Way Of Cats