0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Ozebline pri psih

29.11.2010
Ozebline so druga najpogostejša težava, ki jo mraz in sneg povzročita živim bitjem. In ker o težavah nikdar ne nehamo govoriti in pisati, so danes na svoj račun prišle prav ozebline.

Kaj so ozebline?

Ozebline so poškodbe tkiva, ki jih povzroči izpostavljenost zelo mrzlim pogojem.

Že v prejšnjih člankih smo omenili, da pes ohranja temperaturo svojega telesa tako, da zmanjša količino krvi, ki se pretaka po obrobnih delih telesa, kot so na primer rep, ušesa in tačke. Z manjšim pretokom krvi, te deli telesa ne dobijo dovolj toplote in kisika. Če ne ukrepamo dovolj hitro, lahko tkivo odmre.

Simptomi ozeblin


Pri ljudeh lahko ozebline opazimo mnogo lažje kot pri svojih kosmatih ljubljenčkih. Najbolj prepoznaven znak je bleda koža, ki je na otip nezdravo hladna. Zaradi dlake postane ta zelo očiten simptom mnogo manj opazen.
Območja, ki so najpogosteje prizadeta so pri psih njihovi prsti na tačkah, ušesa, rep in območje mod.
Ko se bo koža ogrela, bo nabrekla, zardela in bila na pogled neprijetno boleča. Vas pes vam lahko zagotovi, da takšna ni samo na pogled. Po nekaj dneh se bo koža posušila in se odločila za luskast izgled. Odvisno je sicer od resnosti ozebline, vendar načeloma bo odmrlo tkivo počasi počrnilo in se odluščilo s telesa vašega psa.

Zdravljenje?


Deli telesa, ki so jih ozebline prizadele potrebujejo takojšnje ogrevanje, za katerega lahko poskrbimo z istimi metodami kot pri podhladitvi.

Vsekakor se uprite vaši neznanski želji, da bi zmasirali ali drgnili prizadeto površino, saj lahko to povzroči več škode kot koristi vašemu psu. Masiranje lahko namreč sproži sprostitev toksinov, ki lahko še bolj poškodujejo tkivo.

Psa v primeru ozeblin takoj odpeljite k veterinarju, ki bo še najbolje presodil o tem, kolikšne in kako resne so poškodbe tkiva. Pričakujte, da bodo izvidi takšnega pregleda nepričakovano pozni, saj se resnost ozeblin pogosto razkrije šele po nekaj dneh. Med tem časom, bo veterinar vašemu psu najverjetneje predpisal protibolečinske tablete in antibiotike, ki mu bodo pomagali pretrpeti bolečino.

V nekaterih primerih je potrebno psu amputirati ud, rep ali del uhlja. Amputacija je potrebna, ker odmirajoče tkivo privlači bakterije, ki so lahko usodne za psa.
Veterinar bo odmirajoče ali odmrlo tkivo zato poskušal čimprej odstraniti.

Preprečevanje ozeblin

Tudi tu je preprečevanje mnogo manj težavno kot zdravljenje. Preprosto poskrbite, da pes ne bo predolgo izpostavljen premrzlim temperaturam.