0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Pes in mačka na letalu

09.04.2013
Letalski prevozniki so se že dolgo nazaj prilagodili sodobnim trendom in ponudili prevoze hišnih ljubljenčkov. Včasih je veljalo, da se živali lahko peljejo le v prostoru za prtljago, danes pa nas manjši živalski potniki lahko spremljajo med letom kar v potniški kabini, zaprti v primerni torbi oz. potovalnem boksu seveda.

Letalski prevoz je večinoma tudi za živali zelo varen, je pa odgovornost lastnika, da poskrbi za čim večje udobje in čim manjši stres, gre namreč za nekaj novega in je to za žival seveda lahko zelo stresno. Potrebno je čim prej rezervirati prostor za našega ljubljenčka pri letalskem prevozniku, saj imajo po navadi omejen prostor in število živali na letalu. Nato svetujemo da se še pred letom posvetujete s svojim veterinarjem. Ti namreč odsvetujejo letenje psom, ki trpijo za katero od srčnih bolezni in podobno. Za omilitev potovalnega stresa se odsvetuje dajanje pomirjeval med letom, saj se žival, ki je omamljena, težje in počasneje odzove na nenadne premike, kot so vzlet, pristanek ter turbulence. Zaradi tega je večja možnost poškodb. Psa lahko pomirite z blagimi pomirjevali na rastlinski bazi in brez stranskih učinkov, ki jih psu začnite dajati že nekaj dni pred poletom. (npr. Tablete z meliso)

Ker je potovanje z letalom za našega psa zelo stresno, poskušajmo ravnati tako, da bo stres čim manjši. Na letališče pridimo ne prezgodaj in ne prepozno, saj bosta gneča in hrup slabo vplivala na našega psa. Pred vstopom v letalo naj se pes razgiba, opravi potrebe in pije vodo. Priporočljivo je, da psa ne hranimo vsaj 6 ur pred letom, pa tudi prej naj obrok ne bo prevelik. Potem bi bilo psu rado slabo. Na ovratnico mu dajmo obesek z imenom in s svojimi podatki, ki lahko pomagajo v primeru, če se pes izgubi ali če pride na potovanju do kakih drugih zapletov. Zato obvezno tudi na boks nalepimo etiketo z našimi podatki in destinacijo, kamor letimo.

Pes in mačka morata biti na letalu v za to primernem boksu oz. pasji kletki. Če ta ne presega 55 x 40 x 20 cm in skupaj z živaljo ne tehta več kot 8 kg, lahko pri Adrii Airways žival leti z nami v potniški kabini, kjer damo kletko pod naš sedež (en potnik ima lahko največ eno žival). Pri drugih prevoznikih se moramo vnaprej pozanimati o dovoljenih merah, saj se te lahko razlikujejo. Po navadi prevozniki zahtevajo tudi, da ima boks ali torba, v kateri je žival, nepremočljivo dno. Na to moramo biti pozorni pri izbiri primernega boksa.

 

 

Če je le mogoče, rezerviramo direktne lete – brez postankov. Pozanimajte se, ali ste lahko prisotni pri natovarjanju psa. Ko se vkrcate v letalo, kapitana in vsaj enega stevarda seznanite z dejstvom, da je vaš pes v tovornem delu letala.

Pozanimati se moramo o vseh pogojih in dokumentih, ki jih mora pes pridobiti za vstop v državo potovanja, še posebej za tiste zunaj EU. Za nekatere države so potrebna dodatna cepljenja, osamitev ipd. O tem nam bodo najbolje svetovali na Veterinarski upravi Republike Slovenije.

V vsakem primeru je takšno potovanje za žival zelo stresno. Če le imamo možnost, jo raje pustimo doma v dobrih rokah in ji prihranimo ves ta stres.


Prevoz živali na letalu pri Adrii Airways

Že prej smo omenili, da če imate majhnega psa ali mačko in želite, da leti z vami v potniški kabini, mora biti žival zaprta v kletki ali torbici z nepremočljivim dnom, maksimalnih dimenzij 55 x 40 x 20 cm, kletka in žival skupaj pa ne smeta tehtati več kot 8 kg. Potem se to upošteva kot ročna prtljaga, katere 1 kos ima lahko vsak potnik pri sebi v kabini. Cena v eno smer za polete v Evropi je 50 €, izven Evrope pa 100 €.

Če je naš pes večji, je obvezen prevoz v prtljažnem prostoru. Za boks dimenzije do 60 x 45 x 40 cm boste za lete znotraj Evrope v eno smer odšteli 100 €, izven Evrope pa 150 €. Če pa boks presega te mere, je cena v Evropi 200 €, drugam pa 300 €. Maksimalna teža živali s kletko je 45 kg, če pa to težo presegate, se morate vnaprej individualno posvetovati z prevoznikom.

Transportni boks za na letalo

Vir: www.adria.si