0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Podhladitev pri psih

25.11.2010
Kateri psi so najbolj ogroženi?
  • Stari psi
  • Mladi psi
  • Kratkodlaki psi
  • Majhni psi
  • Mokri psi
  • Psi, ki že trpijo za drugo boleznijo (mraz povzroči še dodaten napor(s katerim se morda ne zmorejo boriti) za njihov organizem)
  • Psi, ki so zunaj dalj časa in nimajo dostopa v toplo in suho zavetje
Zakaj?
Iz takšnih ali drugačnih razlogov – naj bo to okolje, genetski ali zdravstveni razlogi, je za te pse mnogo težje obdržati svojo telesno temperature na normalni ravni kot pa za pse, ki ne spadajo v nobeno od teh kategorij.

Kaj je podhladitev?
Podhladitev se zgodi, ko telesna temperatura vašega psa pade veliko pod normalno mejo, ki je od 37,5 do 39 stopinj Celzija. Ob podhladitvi začne pes izgubljati telesno toploto hitreje kot bi jo lahko nadomestil. Že ko se s tačkami dotika mrzlih tal, oddaja mnogo svoje telesne toplote skozi njih v mrzlo okolje.
V hladnem vremenu bo vaš pes ves čas poskušal ohranjati svojo telesno temperature v normalnem stanju. Začel bo drgetati. Dlake se mu bodo postavile pokonci. Naj tu omenim, da je ta pojav enakovreden naši kurji polti. Namen dlak, ki stojijo pokonci, je ogreti plast zraka pod njimi. Na srečo vašega psa jih ima on na voljo mnogo več kot vi. Žile v na površini telesa se mu bodo skrčile, da bo v njih manj krvi, ki bi odnašala toploto ter jo oddajala v okolje. Na tak način bo kri in z njo toplota v večini ostajala v organih, ki so najpomembnejši za preživetje – možgani, jetra, pljuča, itd.

Kakšni so simptomi podhladitve?
  • Drgetanje
  • Neodzivnost
  • Togost mišic
  • Pomanjkanje koordinacije
  • Nizek utrip srca
  • Oteženo dihanje
  • Fiksne in razširjene zenice
  • Padec na tla
  • Koma
Pri blagi podhladitvi se vaš pes najverjetneje trese in se zdi že na pogled zelo otopel. Če se hipotermija stopnjuje, kmalu opazimo še več simptomov. Pes postane izrazito neodziven, njegovo telo začne delati na tem, da v sebi ohrani toploto. V tem času bo v pasjem telesu omejen pretok krvi v vse dele telesa, ki niso nujni za preživetje. Če ob podhladitvi ne ukrepamo, je lahko usodna.

Kako lahko ukrepamo?

Osredotočimo se na to, da se bo temperatura našega psa povrnila na neko normalno vrednost. Če ste s psom na sprehodu in opazite, da trpi zaradi mraza, preprečite nadaljnjo izgubo telesne toplote. To je enostavno narediti, če je vas pes majhen in ste vi veliki ter ga lahko tako preprosto poberete in se odpravite domov. Z večjimi psom je najbrž največ kar lahko naredite, da se čimprej odpravite domov. V primeru, da pes iz kakršnegakoli razloga tega ne more storiti, si slecite plašč, ga položite nanj in mu privoščite snežno vleko malo drugače.
Ko sta enkrat doma boste videli, kako resna je situacija. Če se pes trese in se njegove mišice zdijo otopele, ga samo premaknite v toplo sobo, kjer so tla dobro izolirana in ga zavijte v toplo, suho odejo.

Idealno je, da ga obdržite v takem stanju, dokler njegova temperatura ni spet normalna. Če nimate pri roki termometra s katerim bi preverjali normalnost njegove temperature, ga ohranite pod odejo dokler ne preneha drgetati in dokler ne opazimo, da je zmožen veliko bolj okretnega premikanja. Vsekakor, pa je najbolj zanesljivo merilo njegove temperature termometer.

Za zmerno hudo podhladitev (telesna temperatura vašega psa je v tem primeru približno 32-35 stopinj Celzija), boste morali uporabite pripomočke za ogrevanje, da bi telesno temperature vašega psa povrnili v normalno stanje. Takšni pripomočki so vroče steklenice vode, pogrete brisače, toplota luči, topla kopel, sušilnik za lase in termoforji. Nikar ga ne poskusite ogreti s preveč vročo vodo, ker lahko kljub temu, da je podhlajen, še vedno opečete njegovo kožo. Temperatura vode naj le za nekaj stopinj presega normalno temperature vašega psa, naj znaša približno 39 – 40,5 stopinj Celzija.

Medtem ko se njegova koža ogreva, opazujte vsako reakcijo vašega psa, medtem ko ga negujete. Najverjetneje se še spomnite mravljinčastega in bolečega občutka v prstih nekaj minut za tem, ko pridete iz mraza na toplo? Vaš pes bo imel podobne občutke in morda jih bo on občutil prvič, zato bi lahko do vas postal nezaupljiv v takšnih trenutkih, saj ne bo vedel, kaj se dogaja z njim.
Huda podhlajenost zahteva takojšnje zdravljenje s pomočjo vašega veterinarja in takšno zdravljenje ponavadi vključuje notranje segrevanje, ki ga dosežemo s klistirjem s toplo vodo, izpiranje želodca in druge tehnike.

Podhladitev lahko pusti trajne poškodbe, ker lahko kri, ki ni dovolj oksidirana teče skozi telesno tkivo ter tako tkivo poškoduje ali celo uniči. Škoda bo odvisna od tega, koliko časa je pes trpel zaradi podhladitve, kako nizko je padla njegova telesna temperatura in od delov njegovega telesa, ki jih je mraz prizadel.
Na pregledu pri veterinarju bo bistvenega pomena ugotavljanje, če je prišlo do trajne poškodbe.

Preprečevanje podhladitve
Preprečevanje podhladitve je veliko lažje kot je zdravljenje podhladitve, zato vam priporočam, da se mu pozorno posvetite:
  • Ne puščajte vašega psa zunaj za daljši čas, brez da bi imel dostop do toplega in suhega zatočišča.
  • V obdobju mrzlega vremena raje psa vodite na krajše in bolj pogoste sprehode kot pa na dolge.
  • Premislite o tem, da bi vašemu psu kupili kakšen pasji plašč.
  • Premislite o tem, da bi vašemu psu kupili kakšne pasje čeveljce ali zaščitne copate.
  • Bodite dodatno previdni, če se vas pes med sprehodom zmoči, kajti veter lahko zniža njegovo telesno temperature hitreje kot si mislite – premislite o tem, da bi začeli s seboj na sprehod jemati suho brisačo, da bi z njo psa lahko osušili že med sprehodom.
  • Če pa je vaš pes zelo občutljiv na mraz, ga peljite ven, le ko je to res potrebno.

V pričakovanju snega,

Rebeka Žvagen