0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Pomanjkanje vitamina C pri morskih prašičkih

Pomanjkanje vitamina C pri morskih prašičkih

22.09.2010
Zakaj potrebuje moj morski prašiček vitamin C?
Askorbinska kislina (ali vitamin C) je bistvena za rast in zdravje. Ker morski prašički sami ne proizvajajo vitamina C, ga morajo dobiti iz hrane, ki jo jejo.
Za pravilno delovanje so od vitamina C odvisni določeni biološki oksidacijski in redukcijski sistemi. Pri odsotnosti vitamina se razvijejo nepravilnosti pri kosteh in ožilju, kar se pokaže pri povečanju adrenalinskih žlez, krvavenju v sklepih, rebrnih mišicah in črevesju. Mlajše živali so bolj dovzetne, da razvijejo nepravilnosti kosti, kot starejše.

Koliko vitamina C potrebuje moj morski prašiček?
Povprečen morski prašiček ga potrebuje med 10 in 30 mg/kg za dobro zdravje.
Točne potrebe se lahko razlikujejo od enega morskega prašička do drugega. Mladi, noseči in bolni morski prašički potrebujejo več vitamina C, kot povprečen morski prašiček. Nekateri viri navajajo od 5 do 10 mg/kg askorbinske kisline za vzdrževanje dobrega zdravja. Drugi viri govorijo o 10 do 30 mg/kg dnevno in do 50 mg/kg za zdravljenje bolezni. Izjemno visoke količine pa so že škodljive, saj lahko zaradi njih pride do nepravilne rasti, žival pa je bolj dovzetna za skorbut, če se nivo vitamina C drastično zmanjša, četudi do nivoja, ki se smatra za normalnega.

Kakšni so znaki pomanjkanja?
• Otrplost, zaspanost, šibkost, brez volje po gibanju
• Poskakovanje namesto hoje, povečani ali togi sklepi na tacah
• Se ne prehranjuje, izguba teže
• Diareja
• Izloček iz oči in nosu
• Hrapava dlaka
• Občutljivost na dotik (cviljenje zaradi bolečine)
• Notranja skeletno mišična krvavitev

Pomnite, da nekateri izmed teh znakov, kot na primer izcedek iz oči in nosu, niso nujno povezani s pomanjkanjem vitamina C, ampak s kakšno drugo resno boleznijo, na primer vnetjem. Če ima vaš morski prašiček katerega izmed teh znakov, je lahko domneva, da je to le pomanjkanje vitamina C, napačna. Obiščite veterinarja in če vaš prašiček dobi zadosti vitamina C v prehrani, to veterinarju tudi povejte, da izloči možnost pomanjkanja tega vitamina.

Kje dobi morski prašiček zadosti vitamina C?

Briketi posebej namenjeni morskim prašičkom, sveže sadje in zelenjava so najboljši viri vitamina C. Pomembno je, da brikete hranite na suhem in hladnem (na temperaturi nižji od 22°C), da se ohrani vrednost vitamina C. Sadje in zelenjavo je potrebno redno menjati s svežo, saj se vrednost vitamina C v sadju in zelenjavi postopoma znižuje.

Dober vir vitamina C je tudi hrana za morske prašičke XtraVital. Poleg vitamina C vsebuje tudi izvleček ameriškega slamnika za večjo odpornost ter veliko lucerne in nizko vrednost maščob, ki skrbijo za optimalno črevesno floro.