0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Pomeni nastanek alg začetek konca vašega akvarija?

Pomeni nastanek alg začetek konca vašega akvarija?

24.09.2010
Sladkovodne alge so grožnja vodnemu življenju v akvariju. Alge so izjemno trdožive, ko pride do preživetja in širjenja po akvarijski posodi, zato boste morali biti vztrajni, da se boste rešili te težave. Če ga nimate pod nadzorom, bo akvarij postal sistem za proizvodnjo strupene vode, kar bo zelo škodovalo vašim ribam. To lahko preprečite tako, da spoznate kaj se v vašemu akvariju dogaja in kaj storiti glede tega. Pri algah je najbolje njihov nastanek preprečiti. To storite tako, da menjate vodo vsak teden, saj alge ne morejo uspevati, ko je v akvariju nova voda in pri upoštevanju ostalih vzdrževalnih del.

Nekatere vrste alg so užitne, kot precej ostalega morskega rastlinja, in so vir hrane v mnogih delih sveta. Obstaja na stotine užitnih vrst, ki vsebujejo vitamine in minerale. Prav tako se jih uporablja kot gnojilo in hrano za živino. V sladkovodnih akvarijih obstaja kar nekaj vrst alg, ki preživijo s hranili v vodi. V nekaterih primerih služijo akvarijske alge kot hrana za prebivalce akvarija, kot so garnele in polži, toda če njihova rast ni pod nadzorom, so lahko grožnja ostalemu akvarijskemu življenju.

Pogosto prisotne v novo nameščenih akvarijih so rjave alge. Prav tako uspevajo v slabo razsvetljenih akvarijih, kjer so fosfatni nivoji visoki, medtem ko so nivoji dušika nizki. To so sluzaste in mehke alge, ki jih najdemo na akvarijskemu steklu, v substratu in v dekoracijah. Rjave alge ob prisotnosti močne luči izginejo, še vedno pa lahko ostanejo v temnejših predelih akvarija. V nasprotju zelene alge uspevajo v akvarijih z močno svetlobo. Pojavijo se kot zelene pike na akvarijskih rastlinah in na steklu akvarija.

Kosmate alge in nitaste alge se pojavijo kot niti v vodi. V akvarijih uspevajo, če je v vodi previsoka količina železa. Zlahka se jih odstrani s pomočjo palčke, okrog katere jih ovijete. Nitaste alge rastejo na listih rastlin, najdemo jih na konicah listov in lahko dosežejo dolžino 30 cm. Kosmate alge običajno rastejo ob vznožju rastlin, po substratu in včasih tudi po dekoraciji. So zeleno sive barve in zrastejo do približno 4 cm. Večina akvaristov se ne obremenjuje s temu algami, saj se z njimi prehranjujejo nekatere ribe. Sladkovodne garnele kot Caridina Japonica pa se prehranjujejo z nitastimi algami.

Vrsta alge, ki poudari izgled akvarija, je bradata alga. Te alge tvorijo preprogo, ponavadi prekrivajo kamne in liste rastlin. Nastajajo bližje viru svetlobe. So mehke in spolzke in hitro zrastejo do največ 3 cm. Bradate alge potrebujejo konstanten vir svetlobe, pogoste pa so v akvarijih brez rastlin in se jih ročno precej težko odstrani. S tem, ko daste v vodo ribe, ki se prehranjujejo z algami, konstantno zmanjšujete učinek, ki ga imajo lahko alge na akvarij. Ribe kot so indijske mrenice, algojede lisičke in pikčasti oklepničarji, so odlična pomoč pri njihovem zmanjševanju. Preden jih predstavite drugim ribam v akvariju, preverite, če so lahko skupaj v akvariju, saj v nasprotnem primeru ne bodo dobro opravljali svoje naloge pri čiščenju alg.

V majhnih deležih dodajo alge akvariju barvitost in življenjskost. Poleg tega, da so hrana nekaterim bitjem v akvariju, lahko dajejo tudi zavetje za majhne ribe. Prav tako so dober pokazatelj neravnotežja v sistemu. Alge pokažejo, kdaj je preveč hranil v vodi. Prevelika količina hranil indicira, da morda preveč hranite ribe in da morda nekatere rastline izločajo hranilne snovi. Prav tako lahko alge nakazujejo tudi, da morate biti pozorni na akvarijsko vodo, saj je le-ta lahko škodljiva za ribe in rastline.

Rast sladkovodnih alg je odvisna od obstoječih pogojev v akvariju. Rast alg je pogojena s tremi pogoji: z vodo, svetlobo in hranilnimi snovmi. Z nadziranjem teh treh virov je glavni korak pri preprečevanju njihove rasti in povzročanju škode. Svetlobo lahko nadzorujete tako, da postavite akvarij stran od sončne svetlobe, umetne svetlobe pa se ne sme uporabljati več kot osem ur na dan. Umetna svetloba ne sme biti premočna, dobro pa je namestiti tudi avtomatsko stikalo s časovnikom.

Prehranjevalne navade rib se od vrste do vrste razlikujejo. Zaradi nadzorovanja nivojev fosfatov, ki služijo kot hrana algam, je pomembno, da ribe ne hranite prekomerno, saj se bo s tem nivo fosfatov povečal. Če so se ribe najedle, v akvariju pa so še ostali koščki hrane, jih nemudoma odstranite. Poleg tega je pomembna tudi redna menjava vode, kar preprečuje, da se povečajo nivoji fosfatov in nitratov. Zamenjajte vsaj 10 do 15% vode enkrat na teden in postrgajte alge, ki se držijo stekla. Testiranje vode vam bo prav tako omogočalo nadzor nad nastankom alg.

Pripravki, ki vam pomagajo pri nadzoru nad algami:
  • Amtra algenmaster - Deluje tako, da škoduje presnovi alg in odpravlja nastanek alginih trosov
  • Amtra system clean - Pomemben pripravek pri menjavi vode. Odstranjuje amoniak in nitrite, reducira nitrate, nevtralizira ostanek hrane, biološko razgrajuje sprhnel les in mulj.
  • Amtra algen control - 3 mesečna zaščita proti algam. Veže skupaj organske produkte in prikrajša alge za hranilne snovi.