0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Predstavljanje psa drugim psom

22.10.2010
Od vodje krdela do alfa samca – imamo precej različnih metafor iz pasjega sveta. Toda odnosi med psi so lahko precej kompleksni, začenši že s prvim srečanjem.

Kot večina živali, ki živijo v skupinah, psi vzpostavijo svojo družbeno strukturo, ki se ji včasih reče hierarhija. Ta hierarhija služi za vzdrževanje reda, zmanjševanje števila konfliktov in omogočanje sodelovanja med člani tropa.
Psi tudi določijo teritorij, ki ga branijo pred vsiljivci ali rivali. Pasja družbena in teritorialna narava vpliva na njihovo obnašanje, kadarkoli pripeljemo novega psa v hišo.

Izberite nevtralno lokacijo
Predstavite enega psa drugemu na nevtralni lokaciji, tako da ne bo noben izmed psov posumil, da je drugi vsiljivec na njegovem ozemlju. Vsakega psa mora imeti pod nadzorom druga oseba. Z obema psoma na povodcih pričnite predstavitev na področju, ki je obema neznano, kot na primer v parku ali na sosedovem dvorišču. Če pogosto sprehajate vašega psa v bližnji park, ga bo vaš pes vzel za svoj teritorij, zato izberite manj znanega. Če želite posvojiti novega psa iz zavetišča, pripeljite s seboj psa, ki ga že imate doma in ju predstavite tam.

Uporabljajte pozitivno spodbudo
Že od prvega srečanja med psoma pomagajte obema izkusiti prijaznost, ko sta v prisotnosti drug drugega. Naj malo povohata drug drugega, kar je za pse običajen pozdrav. Ko se vohata, jima govorite v prijaznem tonu glasu, nikoli ne uporabljajte karajočega. Ne pustite jima, da se vohata predolgo časa, saj lahko to včasih sledi k bolj agresivnemu odzivu.
Po kratkem času pridobite pozornost obeh psov in jima dajte priboljšek v zameno za uboganje preprostih ukazov kot so sedi ipd. Skupaj vzemite oba psa na sprehod, da se bosta spoznavala in vohala v presledkih. Nadaljujte s pozitivnimi besedami, dajanjem priboljškov in preprostimi ukazi.

Bodite pozorni na govorico telesa
Ena izmed poz, ki kažejo na to, da se stvari dobro odvijajo, izgleda tako, da pes spusti svoj sprednji del z iztegnjenimi tacami navzdol, zadnji del pa mu štrli v zrak. To je povabilo za igro, poza pa ponavadi izvabi iz drugega psa prijazno obnašanje. Bodite pozorni na govorice telesa, ki izražajo agresiven odziv npr. dvignjene dlake na hrbtu, kazanje zob, renčanje toga drža ali predolgo strmenje. Če opazite kateregakoli izmed teh znakov, nemudoma prekinite interakcijo, tako da ju mirno zamotite s čim drugim.
Obe osebi, ki imata psa na povodcu, naj pokličeta svojega psa k sebi. Psa naj sedeta in za ubogljivost prejmeta priboljšek. Zanimanje psa za priboljšek bo preprečilo, da bi situacija prešla v agresivnost. Poizkusite nadaljevati z interakcijo oziroma spoznavanjem, vendar tokrat za manj časa in na daljši razdalji.

Ko odpeljete psa domov
Ko vidite, da sta psa tolerantna drug do drugega, brez agresivnega vedenja, in ko se je ovohavanje prenehalo, ju lahko odpeljete domov. Če imate doma več kot enega psa, bo najbolje, da predstavite po enega domačega psa novemu psu. Dva ali več domačih psov bo lahko imelo nagnjenje, da se uprejo novemu prišleku.
Pomembno je, da v vaši hiši podpirate dominantnega psa, četudi je to novi pes. To pomeni, da na primer pustite dominantnemu psu, da si lasti posebno igračo ali posebno mesto za spanje. Poizkušanje uvesti svoja pravila, kateri pes bo dominanten, lahko pse zmede in povzroči težave.

Predstavljanje mladičev odraslim psom
Mladiči ponavadi neusmiljeno nadlegujejo odrasle pse. Pred starostjo štirih mesecev mladiči še ne spoznajo nekaterih bolj prikritih znakov govorice telesa odraslih psov, ki sporočajo, da imajo dovolj nadlegovanja. Dobro socializirani odrasli psi z dobrim značajem bodo morda postavili omejitve pri mladičih tako, da bodo zagodrnjali. To vedenje je normalno in se ga lahko dopusti.

Odrasli psi, ki niso dobro socializirani, bodo postavili mejo z bolj agresivnim vedenjem, kot na primer z grizenjem, kar lahko mladiča poškoduje. Zaradi tega razloga mladiče ne smete pustiti samega z odraslim psom, dokler mladič ni dovolj star ali ste prepričani, da ni v nevarnosti. Bodite pozorni na to, da boste namenili odraslemu psu nekaj mirnega časa stran od mladiča in da boste posvetili nekaj dodatne pozornosti tudi njemu.