0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Prehrana brejih psic

12.04.2010
V času brejosti, ki traja pri psih v povrečju 63 dni (od 54 do 72 dni), je potrebno vaši ljubljenki posvetiti nekoliko več pozornosti in skrbi kot sicer. Posebna pozornost velja prehrani breje živali, ki v tem obdobju potrebuje nekoliko drugačen in predvsem bogatejši obrok.

Res je, da potrebuje žival v brejosti (še posebej pa kasneje, ko doji mladiče) večjo mero hranilnih snovi, vendar ni potrebno pretiravati z vitaminsko-mineralnimi dodatki, saj je njihovo prekomerno dajanje lahko škodljivo, s čimer dosežemo ravno obratni učinek. Najbolje je, da jo hranimo s kakovostno popolno hrano za doječe in breje psice, kot sta hrani Bosch Reproduction in Petcurean Now! Puppy, saj vsebujeta vse potrebne hranilne snovi. S prilagojeno prehrano moramo pričeti najkasneje s petim tednom brejosti, ko prično zarodki hitreje rasti, potrebe psice pa strmo naraščajo.

Posebej moramo biti pozorni do psice v prvih treh tednih po oploditvi, saj je ta čas kritičen za preživetje nežnih zarodkov. Nevarnosti, ki lahko vodijo v prekinitev brejosti ali pa rojstvo deformiranih psičkov, se skrivajo predvsem v napakah v hranjenju (pokvarjena, plesniva hrana, zastrupitve), povzročijo pa jo lahko tudi udarcih v področje trebuha, visoke temperature okolja ipd. Napake v prehrani brejih psic so pogosto tudi vzrok za večjo smrtnost (od 20 do 30 odstotkov) novorojencev. Zaradi primanjkljaja hranilnih snovi med brejostjo se lahko težave pojavijo tudi pri izločanju mleka. V prvih dveh tretjinah brejosti drugače ne potrebuje prav nič večjega dnevnega obroka kot pred brejostjo.

Do 4. ali 5. tedna brejosti se psicam zaradi brejosti tudi nič kaj bistveno ne spremeni telesna teža, saj plodovi dosežejo šele približno 5 odstotkov svoje porodne teže. Breje psice v 4. ali 5. tednu brejosti celo prično jesti manj hrane, nato pa se jim apetit vrne in celo poveča. Nujno je, da v 4. tednu pri vseh psicah preidemo na hranjenje z bogatejšo hrano za mladiče.

V zadnjem obdobju brejosti pa plodovi rastejo zelo intenzivno, zato moramo takrat psici ponuditi nekaj več kakovostne hrane. Na začetku razvoja plod ne potrebuje veliko hrane, ker se razvija sorazmerno počasi. Tedaj odvečne količine hranilnih snovi izkorišča materin organizem. Šele v drugi polovici izkorišča plod presežke hranilnih snovi in tiste, ki so nakopičene v materinem organizmu. To je razlog, da živali hujšajo. V tem obdobju ponudimo psici dva ali tri dnevne obroke, skupen dnevni obrok pa naj bo od 25 do 50% bogatejši kot pred brejostjo. Če nimate izkušenj, bo najbolje brejo psico redno (tedensko) tehtati. Kot vodilo naj velja, da lahko svojo optimalno telesno težo neposredno pred porodom prekorači le za okoli 15%. Predebela žival ima zaradi maščobnih oblog praviloma večje težave ob rojevanju psičkov, zato pri količini hrane ne pretiravajte!

Primerna oskrba je pomembna tudi za doseganje dovolj velike količine kakovostnega mleziva - prvega mleka, ki daje zaščito novorojenim psičkom, saj vsebuje protitelesa. Hrana mora vsebovati predvsem dovolj beljakovin in vitaminov (vit. E in B).

Hormonske spremembe in povečana maternica, ki pritiska na organe v trebušni votlini, pri nekaterih psicah povzroča jutranjo slabost. Pogosto jo spremlja tudi bruhanje in neješčnost. Najbolje je, da celoten obrok razdelite na tri dele in jih ponudite zjutraj, opoldne in zvečer.

Nekateri lastniki želijo breji psici nuditi doma pripravljeno hrano. Vendar, če se boste zanašali na lastno znanje o sestavi živil in prehranskih potrebah živali, obrok zelo verjetno ne bo uravnovešen in ne bo vseboval vseh potrebnih snovi, ki jih psica potrebuje. Takšni obroki oziroma hrana lahko v materinem organizmu privedejo do hudega pomanjkanja najpomembnejših aminokislin, energetskih snovi, mineralov in vitaminov. Posledica tega se največkrat pokažejo s skotom manjšega števila mladičev, ki imajo lahko tudi določene razvojne napake. Poleg tega pa imajo lahko takšne psice premalo mleka in mlezivo je neprimerne kakovosti. Veliko bolje in tudi enostavneje se je odločiti za kvalitetno, že pripravljeno hrano za brejo psico, kot je Hrana za pse Bosch Reproduction, posebna hrana za psice, prilagojena visoko brejim psicam ali pa psicam, ki dojijo (od 5. tedna brejosti dalje). Reproduction podpira optimalni razvoj mladičev in pozitivno vpliva na vitalnost novorojenih psičkov. Stalno spodbuja tudi tvorjenje mleka pri psici.

Zaprtje v pozni brejosti lahko preprečimo tako, da v dnevni obrok dodamo žličko ali dve otrobov oziroma lucernine moke.

Tudi po porodu psico hranimo z enako hrano, kot med brejostjo, se pravi s hrano za mladiče. Med mlečnostjo mora imeti psica vedno na voljo dovolj pitne vode. Večina psic tedaj potrebuje še nekaj več hrane. Ob povprečnem številu mladičev bo psica v prvem tednu potrebovala za polovico več hrane, kot bi jo potrebovala sicer, v drugem tednu enkrat več, v tretjem tednu pa celo dvakrat več. Da bi psica lahko sprejela v svoja prebavila tolikšno količino hrane, ji moramo dnevni obrok razdeliti na več delov, oziroma naj ima hrano vedno na voljo.

Če psica po porodu nima mleka ali pa je tega premalo lahko mladičem ponudimo Bosch puppy milk, nadomestek mleka v prahu. Ta je posebno primeren za vzrejo mladičev brez matere in za obziren prehod z materinega mleka na trdo prehrano. Puppy milk je posebej prilagojen še ne popolnoma razviti prebavi novo rojenih psičkov in je usklajen s posebnim mlekom psice.


Andrej Grilc absv. vet. med.