0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Prehrana mačk

28.12.2009
Mačka je obligatorni karnivor
Da bi razumeli, katera hrana je najboljša za naše mačke, se moramo zavedati, katero hrano je njihovo telo pravzaprav zmožno prebaviti.

Prav tako, kot ljudje, imajo prebavni trakt, ki se je razvil pred tisoči leti. Sistem je narejen tako, da omogoči izkoriščanje čim večjega števila hranilnih snovi iz surove hrane.

Že samo s pogledom na dolžino prebavnega traku mačk lahko povemo, da so to živali, ki se prehranjujejo izključno s hrano živalskega izvora.


Sestava hrane

Mačka potrebuje v hrani naslednje hranilne snovi: beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate, vlaknine, vitamine, rudninske snovi in vodo. Pomembno je, da so sestavine v hrani v pravilnem razmerju.

Sestava naše hrane za mačke Sanabelle in Petcurean ima podobno sestavo, kot jo najdemo v naravni hrani in sicer 30 % beljakovin in 15-20 % maščob glede na suho snov. Vir beljakovin so lahko meso, ribe, jajca, mleko in mlečni izdelki. Beljakovine so nujno potrebne za rast in obnavljanje organizma. Maščobe so vir energije in jih mora biti v obroku od 15 - 40%. Ogljikovi hidrati (testenine, riž, zelenjava) v prehrani mačke niso nujno potrebni. Organizem jih porabi kot vir energije.


Vitamini in minerali
Pomembno vlogo v telesu imajo vitamini in minerali. Ti se ves čas izločajo iz telesa, zato jih mora mačka redno dobivati s hrano. Mačka potrebuje naslednje minerale: natrij, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, železo, baker, jod, mangan, cink in kobalt. Pomembni so predvsem pri sestavi okostja, krvi, encimskih sistemov, itd.

Njihova zadostna količina je predvsem pomembna v obdobju odraščanja mačk. Več si lahko preberete v članku o prehrani mačjih mladičev.

Hrana za mačke Sanabelle in Petcurean poleg drugih sestavin vsebujeta tudi taurin za močno srce in uravnoteženo razmerje maščobnih kislin Ω 3 in 6, ki skrbita za svilnat lesk dlake.


Voda
Pomemben del prehrane mačk je tudi voda. Suha hrana vsebuje namreč le 10% vode. Ta naj bo sveža in ves čas na razpolago. Marsikdo smatra kravje mleko za primeren nadomestek vodi, a resnica je, da je le to pri večini mačk neprebavljivo in lahko vodi do drisk.

Vode morajo popiti v večjih količinah, sicer se jim urin zelo koncentrira. Sol v urinu začne kristalizirati in povzroči okvaro ledvic. Ker so ledvice pri mačkah že tako močno obremenjene zaradi izločanja presnovkov beljakovin, moramo na to zelo paziti, saj so okvare ledvic najpogostejša bolezen starejših mačk.

Mačja hrana Sanabelle preprečuje tvorbo ledvičnih kamnov z nakisanjem urina (pH 6 -6,5) v kombinaciji s posebnim Water-Transit-Agentom, ki po naravni poti spodbuja pitje in izločanje vode.


Glede na okolje mačk
Pri prehrani mačk moramo upoštevati tudi vitalno okolje mačk. Vnos hranilnih sestavin se namreč razlikuje med mačkami, ki živijo zunaj, saj so bolj aktivne od mačk ki se zadržujejo predvsem v notranjosti.

Sanabelle Adult je zelo primerna tudi za mačke, ki živijo le v hiši in se ne gibljejo veliko. S Sanabelle Adult boste vašo odraslo mačko hranili v skladu s potrebami, tako da bo ta lahko ohranjala svojo telesno težo. Če je vaša mačka občutljiva na prehrano, vam priporočamo Sanabelle Sensitive ali hrano Petcurean.

Drug pogost razlog, za prekomerno težo mačk je kastracija oz. sterilizacija. Zaradi spremenjenega hormonalnega ravnotežja je priporočljivo hraniti mačke z manj kalorično hrano. Prav za ta namen je bila razvita hrana Sanabelle Light, ki pomaga ohraniti vašo mačko vitko zdravo in vitalno.


V starejšem obdobju
Sanabelle je poskrbel tudi za specifično hrano za mačke v starejšem obdobju. Mačke, ki so starejše, potrebujejo manj energije, beljakovin in mineralnih snovi. Sanabelle Senior je optimalno prilagojena prav presnovi starejših mačk. Reducirana vsebnost fosforja razbremenjuje organe za odvod seča. Sanabelle Senior podpira vitalnost vaše mačke. Povečan delež posebnih balastnih snovi zmanjšuje nevarnost zaprtja.


Število obrokov
Mlade mačke, ki so v fazi hitre rasti potrebujejo več obrokov na dan, kar 5-6 na dan. Odraslim mačkam zadostujeta dva obroka na dan. Seveda se potrebe povečajo pri večji aktivnosti ali v obdobju, ko je mačka breja (3-5 obrokov dnevno). Strokovnjaki se strinjajo, da je za prehrano mačk najboljša industrijsko pripravljena hrana, kot sta Sanabelle in Petcurean, ker s svojo uravnoteženo sestavo poskrbi za polnovreden obrok in zdrav razvoj mačke skozi celo njeno življenje.

Andrej Grilc
absv. vet. med