0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Prehrana morskih prašičkov

25.04.2010
Prehrana morskih prašičkov

Morski prašički so domače živali, ki so predvsem zelo priljubljeni med mlajšimi člani družine. Vendar pa moramo pri nakupu morskega prašička upoštevati, da potrebuje za zadostitev svojih potreb in življenjskih funkcij tudi posebno, njim prilagojeno hrano. Zato je nujno, da se o njihovi prehrani čim prej najbolje poučimo.


Osnovna prehrana

Morski prašiček je po svoji naravi glodavec in izključno rastlinojed. Prehrana morskega prašička je v osnovi sestavljena iz treh pomembnih sestavin in sicer suhega sena, briketov, zelenjave in sadja. Morski prašički jedo majhne obroke, vendar se hranijo pogosto, zato mora biti hrana stalno na voljo. Predvsem velja to za seno in travo. Brikete, zelenjavo in sadje pa dodajamo v omejenih količinah.


Seno

Glodanje sena ali trave zagotavlja pravilno obrabo zobovja, ker pri morskem prašičku neprestano rastejo zobje (vsak teden zrastejo 2-3 mm), hkrati pa ga takšna prehrana tudi kratkočasi in zaposli. Alternativa senu pri brušenju zob so mineralni kamni ali pa briketi, ki imajo primerno vlakninsko sestavo, kot jo imajo briketi XtraVial za morske prašičke. Seno je v osnovi odličen nadomestek za svežo travo. Pazite, da je seno vedno čisto in suho in ne vsebuje prevelike količine drobirja in prahu. Če je seno umazano, ga bo morski prašiček odklanjal .Primerna količina sena bo poskrbela za dobro prebavo živali. Pri Alerju vam nudimo kakovostno Sveže seno Allgäu z visoko vsebnostjo listov rastlin, ki so nežno posušeni in ohranjajo primerne hranilne snovi.


Briketi


Briketi naj v prehrani morskih prašičkov predstavljajo kontrolirani delež, saj so precej bolj kalorični od sena oz. trave in lahko v prevelikih količinah povzročajo prekomerno težo vašega ljubljenčka. Hrana XtraVital za razliko od drugih briketiranih hran s svojo prilagojeno obliko briketov poskrbi za pravilno obrabo zobovja. Morskega prašička hranite dvakrat na dan, saj to ustreza njegovim naravnim prehranjevalnim navadam.


Zelenjava in sadje

Sadje in zelenjava sta pomemben del prehrane morskih prašičkov predvsem zaradi svoje izdatne vsebnosti vitamina C. Paziti moramo, da ne ponudimo prašičku mokre ali mrzle hrane. Mokra hrana povzroča drisko, mrzla pa težave z želodcem in v skrajnem primeru celo smrt. Od zelenjave je nepriporočljivo hraniti živali s hrano, kot je por, čebula, zelje, stročnice (leča, grah, fižol), ker lahko napenjajo, surov fižol je celo strupen. Od stročnic prenesejo samo sladke stroke graha. Krompir, redkev, rabarbara so prav tako strupeni za morske prašičke. Od sadja se moramo izogibati koščičastemu sadju in eksotičnemu sadju, ki lahko povzročijo hude prebavne motnje. Zaradi specifičnih zahtev morskih prašičkov po zelenjavi in sadju strokovnjaki priporočajo uživanje teh snovi v briketirani obliki, kot je hrana XtraVital, saj je tam sestava skrbno izbrana in uravnovešena.


Vitamin C

Morski prašiček tako kot človek ni sposoben proizvajati lastnega vitamina C, zato ga mora nujno dobiti s hrano! Zato hrana za hrčke ali zajce zanje ni primerna! Hrana XtraVital je zato razvita izključno za morske prašičke in je obogatena z dodanim vitaminom C. Odrasel morski prašiček potrebuje na dan 10 - 20 mg vitamina C. Pri bivanju v stanovanju zadostuje 10 mg, če je zunaj potrebuje 15 mg, med brejostjo pa 20 mg. Če vašega prašička hranite s polnovredno hrano XtraVital , ni potrebno umetno dodajati vitamina C. Prevelika količina umetnega vitamina C je zanj celo škodljiva (50 mg ali več).