0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Prehrana pasjih mladičev

28.12.2009
Pravilen razvoj mladičev se prične že s pravilno prehrano breje psice.
V tem obdobju priporočamo uporabo hrane za pse Bosch Reproduction.

V zgodnjem življenjskem obdobju so pasji mladički še posebno ranljivi in občutljivi, zato terjajo tudi zdravo, uravnoteženo prehrano, ki jim bo omogočila optimalen razvoj.

Pri Alerju imamo v ponudbi pasjo hrano znamk Petcurean in Bosch, ki sta zasnovani prav na potrebah pasjih mladičkov.


Mleko za mladičke
Psica lahko pogine po porodu, ali ni sposobna skrbeti za svoje mladiče zaradi bolezni ali ima preveliko število mladičev v leglu, lahko pa tudi ne razvije nagona po oskrbi mladičev.

Rešitev v takem primeru je umetno hranjenje. Ko so mladiči skoteni, so lastniki dolžni za njih pravilno poskrbeti. Kvalitetna sestava mleka je nujna, da mladiči v prvem tednu podvojijo telesno težo. Mleko psic se močno razlikuje od kravjega, vsebuje znatno večje količine beljakovin, maščob, kalcija in fosforja in manj laktoze (mlečni sladkor). Za to imamo za vas pripravljeno mleko v prahu Puppy milk, ki je posebej prilagojeno še ne popolnoma razviti prebavi novo rojenih psičkov in usklajeno s posebnim mlekom psice.


Hranjenje mladičkov s stekleničko
V prvih dveh tednih hranimo mladiče s pomočjo posebnih stekleničk za sesanje. Zelo je pomembno, da stekleničko dobro očistimo, prekuhamo ali steriliziramo z razkužilom in temeljito speremo pred vsako uporabo.

Mleko v prahu Puppy milk je najbolje zmešati z vodo v mešalcu, da ne vsebuje grudic. Vlijemo ga v stekleničko in postavimo v vročo vodo, da se hrana segreje na telesno temperaturo (približno 38°C).

Pred začetkom hranjenja preverimo temperaturo tekočine na svoji koži in s tem preprečimo poškodbe ustne sluznice pri mladičkih. Sprva hranimo mladiče vsaki dve uri (šest obrokov dnevno), po treh tednih pa lahko število obrokov zmanjšamo na tri oziroma štiri. Obroki naj si sledijo v enakem časovnem zaporedju. Nočni premor počasi podaljšujemo. Mladiči nas bodo z jokom opozorili na naše napake in sicer če bodo imeli premalo hrane, predolge časovne razmike med obroki itd. Na silo ne vlivamo mleka mladičem v usta, ker mu hrana lahko zaide v sapnik in mu zalijemo pljuča. Nakapamo mu nekaj kapljic v usta in počakamo, da prične sesati sam.


Prehod na tršo hrano
Ko so stari okoli tri ali štiri tedne, lahko mladički že grizljajo namočeno trdo hrano iz sklede. V nasprotju z ljudmi pasji mladički ne potrebujejo lastne sklede, zato jih lahko hranite skupaj iz ene ali dveh plitkih skled.

Ker morajo tako tekmovati za hrano, so lahko še bolj zagreti za hranjenje. Pazite pa, da imajo vedno dovolj hrane. V obdobju odstavljanja (prehod z materinega mleka na trdo prehrano), je treba skrbno paziti na prehrano mladičev, saj se mora (encimatski) prebavni sistem na trdo prehrano šele navaditi.

V tej fazi priporočamo hrano Petcurean Now! Puppy ali Bosch Puppy. Z njo se mladiče lahko hrani od 3. tedna življenja, tako da se izdelek namoči v vodi ali mleku za mladiče.


Število obrokov

Pasji mladički morajo zaradi večjih potreb imeti na dan več obrokov. Pri starosti 6 - 8 tednov ponudimo mladičem hrano 4 x dnevno, pri 3. mesecih 3 - 4 x dnevno, 4. mesecih 3 x dnevno, 5. - 12. mesecih 2 x dnevno. Pri psih starejših od enega leta pa le 1 krat na dan.

Mladički ne smejo zrasti prehitro - to še posebej velja za velike pasme - ker bi to lahko privedlo do težav s sklepi. Zato jim lahko zelo škodi, če jih hranimo preveč. 75 odstotkov psov ima zaradi napak v prehrani v mladosti težave z gibali.

Bosch Junior Maxi Plus z manjšo energijsko vrednostjo in manj beljakovinami skrbi za enakomeren, ne prehiter razvoj mladičev, ki prizanaša sklepom, kajti prav pri psih večjih pasem je nekoliko počasnejši razvoj v mladostnem obdobju načeloma bolj zdrav, kot prehitro naraščanje teže.


Hrana za mladiče velikih, srednjih in majhnih pasem

Hrana mora biti uravnotežena ne glede na velikost pasme, se pa pri različnih velikostih pasem pojavljajo različne potrebe. Zato so pri Boschu sestavili hrano, ki je prilagojena različnim velikostim pasme.

Manjše pasme:
Za mladiče srednje velikih pasem: Za velike pasme je priporočljiva hrana:
Za mladiče občutljive na prehrano:
Po standardih AAFCO mora hrana za mladiče v suhi snovi vsebovati vsaj 22 odstotkov beljakovin, 8 odstotkov maščob in od 1 do 1,8 odstotkov kalcija v suhi snovi. Izogniti se moramo predvsem dodajanju kalcija prehrani, ki je že uravnotežena, saj lahko to pušča posledice v razvoju vašega mladička.

Andrej Grilc
absv. vet. med