0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Primerna socializacija zmanjša težave pri pasjem vedenju

Primerna socializacija zmanjša težave pri pasjem vedenju

10.05.2011
Preden lahko ocenimo, če ima pes dobre družabno igrive sposobnosti, je pomembno razumeti, kako psi razvijejo te sposobnosti. Najbolj pomemben čas za socializacijo vsakega psa je v prvih 12 tednih življenja. Vsak mladič se nauči, kako se primerno igrati skozi interakcijo s svojimi so-mladiči med četrtim in osmim tednom starost. To je pomembno družabno obdobje za mladiče in nepopolna socializacija (prestrašene interakcije) zelo povečajo tveganje za nastanek vedenjskih težav v odrasli dobi.

Od 8 tedna starosti, ko se mladiče običajno odda in se jih tako loči od matere in ostalih mladičev, do 12 tedna starosti, bi se moral vsak mladič še naprej družiti z ostalimi mladiči in dobro vzgojenimi, cepljenimi odraslimi psi v nadzorovanem okolju.

Parki morda ne bodo za to optimalna izbira zaradi nepoznavanja igralnih načinov drugih psov in ostalin nepredvidljivih dejavnikov. Mladiča je potrebno pri tej starosti predstaviti veliko različnim ljudem, vsaka nova oseba pa naj mladiču ponudi prigrizek. Tuji ljudje bi morali postati za psa razdeljevalci priboljškov.

Po 16 tednih starosti, se pri mladiču okno za učenje socializacije hitro prične zapirati. Mladiči se lahko začnejo bati neznanih psov in ljudi, če se v prejšnjih mesecih življenja niso dovolj družili. Rezultat tega je lahko odrasel pes, ki mu je neprijetno ob nepoznanih psih in ljudeh.

Ko poskuša lastnik svojega psa predstaviti drugim psom na povodcu, postane večina nedružabnih psov boječih, še bolj pa postanejo vznemirjeni ob prisotnosti drugih psov. Lastniki prijaznih psov pa lahko še bolj nakopičijo strah teh psov, tako da pustijo svojega psa, da se jim prehitro približa. Boječ kuža je v tem primeru lahko tako zmeden, da prične renčati.

Težko je naučiti odraslega psa, da se prične brezskrbno igrati z drugimi psi. Spodaj je nekaj nasvetov, ki jih je dobro upoštevati za dobro socializacijo.
  • Naj se vaš mladič čim več druži z ostalimi mladiči in dobro vzgojenimi odraslimi psi vse do 16 tedna starosti.
  • Naučite vašega psa, da se približa drugim mirno. Pes bi se moral naučiti sesti in počakati na vaše dovoljenje, da prične spoznavati druge pse.
  • Nagradite vašega psa za mirno in vzorno obnašanje ob drugih psih.
  • Ne predpostavljajte, da bo vsak pes, ki ga boste srečali, prijazen in da bo hotel veselo pozdraviti vašega psa.
  • Ne pustite, da bi vaš pes vlekel ali suval proti drugim psom.
  • Ne odpeljite vašega psa v park, če še ni dobro socializiran. Tudi dobro prilagodljivi psi lahko postanejo zmedeni v večjih skupinah psov ali ko pride do bolj grobe igre.
Tukaj si lahko preberete tudi, kako se psi vedejo, ko se prvič srečajo: Srečanje psov