0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Psi, ki opozarjajo na epileptične napade

Psi, ki opozarjajo na epileptične napade

30.01.2012
Nekateri psi lahko predvidijo, da bo imel človek epileptični napad. Poleg tega, da psi človeka obvarujejo pred poškodbami, pa mu pomagajo tudi pri vsakodnevnem soočenju z epilepsijo. V raziskavi, kjer so ugotavljali, če psi res lahko opozorijo na epileptični napad, je bilo devet izmed 60 psov sposobnih pravilno napovedati napad z lizanjem, cviljenjem ali drugačnim opozarjanjem na napad. Teh devet psov je bilo pri opozarjanju zelo natančnih, saj so pravilno opozorili na 80% napadov, pri tem pa se nikoli niso zmotili.

Nekoliko manj spodbudno je dejstvo, da se psa s takšnimi sposobnostmi ne da kar naročiti. Te pse ni nihče naučil predvidevati napade, so pa sami pričeli napovedovati napade spontano en mesec po tem, ko so pričeli živeti skupaj s svojimi lastniki.

Ljudje z epilepsijo so v nevarnosti, da padejo in se zadušijo med napadom. Najhujši del bolezni pa ni napad, temveč strah pred naslednjim napadom. Ljudje so bolj sproščeni, če vedno, da imajo ob sebi psa, ki jih bo opozoril na naslednji napad.

Ta trenutek ne vedo točno, kako psi zaznajo napad. Nekateri raziskovalci predvidevajo, da bi lahko pes uporabljal subtilne vidne ali vohalne namige, do katerih pride pred napadom. Ena izmed teorij pravi, da bi lahko psi zaznavali spremembo v vonju. Ljudje imajo avtomatske spremembe, kot na primer povečano potenje, ki bi ga pes lahko zavohal.

Še nekaj dejstev o epilepsiji in psih, ki opozarjajo nanjo:
  • Na svetu je približno petdeset milijonov ljudi, ki ima epilepsijo.
  • Brez treninga bi pes opozarjal na napad z lajanjem, cviljenjem, prestopanjem.
  • Obstajajo celo primeri, ko je pes prinesel lastniku blazino in primeri, ko je pes zagrabil lastnika za hlače in ga potegnil na tla, da se je ulegel.
  • Za zdaj še ni zanesljivega treninga, ki bi vsakega psa naučil opozarjanje na epileptični napad. Dejavnikov, kako pride do tega, da prične pes opozarjati na napad, je več: od tega, kakšen odnos imata pes in lastnik, značaj psa.
  • Veliko epileptikov, ki imajo psa, ki opozarja na napade, poroča o manj napadih, niso pod tolikšnim stresom in se na splošno počutijo manj ranljive.
  • Opozarjanje omogoči osebi, da vzame zdravila, ki preprečujejo napade, se umakne na varno ali pa pokliče na pomoč.
  • Psi, ki opozarjajo na napade, naj bi bili rojeni s to sposobnostjo. Psa se lahko nauči sedi, prostor, poleg, toda težjega je naučiti, ali pa se ga sploh ne da, opozarjanje na napade.
  • Pse, ki imajo sposobnost predvidevanja napadov, se trenira tako, da v primeru napada ostanejo z osebo ali pa pritisnejo na gumb na telefonu, ki pokliče pomoč.
  • Epileptični napad lahko traja od nekaj sekund do nekaj minut in lahko vodi v nezavest. Nekateri epileptiki se izogibajo normalnim dejavnostim, saj jih je strah posledic, da pride do napada v javnosti. Nekatere so tudi že oropali, ker so imeli napad.