0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Psi lahko berejo naša čustva

13.02.2012
Gotovo ste že opazili, kako psi pozorno opazujejo naše vedenje. S tem pozornim opazovanjem skušajo ugotoviti, kako se počutimo. Veliko ljudi pravi, da jih pes potolaži, če so žalostni. Kot da bi razumeli, da rabimo njihovo oporo, da se bomo bolje počutili. Prav tako se nas psi izogibajo, če smo jezni, ali pa veselo primahajo z repom k nam, kadar smo veseli.

Ta pričevanja niso iz trte izvita, saj so znanstveniki odkrili, da lahko psi berejo čustva z našega obraza. Ne le, da lahko psi ugotovijo, kako se počutimo, so celo edine živali, ki so tega sposobne, s čimer si res zaslužijo mesto človekovega najboljšega prijatelja. Raziskave so pokazale, da lahko hitro vidijo, če smo srečni, žalostni, zadovoljni ali jezni.

Znanstveniki so pri psih opazovali način gledanja v levo stran, torej v levo polovico obraza človeka, ki ga gledamo. Tudi človek, ko zagleda nov obraz, pogleda v levo. Ta način gledanja v levo polovico obraza se pripeti le takrat, ko zagledamo obraz in ne v drugih primerih, ko na primer gledamo celotno žival ali predmet.

Znanstveniki z Univerze v Lincolnu so ugotovili, da imajo psi prav tako tendenco gledanja v levo obrazno polovico, toda le takrat, ko gledajo v človekov obraz. Nobena druga žival še ni pokazala takšnega vedenja.

Kako torej vedo, da psi zares prepoznavajo človekova čustva? Kaj pa če pogledajo vedno v levo, karkoli že pač zagledajo? Psom so raziskovalci pokazali tudi fotografije pasjih in opičjih obrazov ter predmetov. Posnetek je pokazal, da psi gledajo v levo obrazno polovico, ko zagledajo človekov obraz. Do tega pa ni prišlo, če so psom pokazali druge slike, vključno s slikami, na katerih so psi.

In zakaj ravno gledanje v levo polovico obraza? Nedavne raziskave so pokazale, da desna polovica našega obraza izraža čustva bolj natančno in bolj intenzivno, kot leva, vključno z jezo. Če je to res, potem je logično, da psi in ljudje najprej pregledamo to polovico obraza.

Še hitreje in bolj intenzivno psi pogledajo levo, ko je oseba jezna. Razlog za to naj bi bil ta, da je za psa še bolj pomembno prepoznati človekova čustva, ko je ta jezen, da se lahko izogne človekovemu nasilju.

Kako to, da so psi edine živali, ki lahko prepoznavajo človekova čustva? Najboljša razlaga je ta, da smo skupaj že tisočletja in v tem času so se vezi med nami tesno prepletle. Psi so se skozi tisoče generacij naučili brati obraz človeka, da so se izognili njegovi brci, ko je bil ta slabe volje in da so se mu približali, ko je bil dobre volje.