0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Psi nas ohranjajo aktivne in vitalne

Psi nas ohranjajo aktivne in vitalne

05.05.2011
Vaš Tarzan ali Rex je lahko tudi vaš osebni trener, ki vas zvleče ven na sprehod, tudi pozimi, ko je mrzlo, temno in ledeno. Psi poskrbijo, da smo aktivni skozi vse leto, pravi študija z Univerze v Calgaryju, ZDA.

Zdi se zares samoumevno, da nam psi pomagajo do boljšega zdravja, toda nikoli še ni bila izvedena študija na to temo. Namen študije je bil odkriti razmerje med lastništvom psa in fizično aktivnostjo. V raziskavo je bilo vključenih 428 ljudi, izmed katerih jih ima 115 psa. Izpolniti so morali dva vprašalnika, in sicer prvega pozimi in drugega poleti.

V raziskavi so odkrili, da lastniki psov opravijo več sprehodov skozi vse leto. Pasji lastniki tudi pozimi ne opravijo manj sprehodov za razliko od tistih, ki nimajo psov. Študija tudi dodaja, da sprehajanje psov motivira tudi ostale ljudi, sosede, ki imajo pse, da storijo isto. Na takšen način se spoznavajo s sosedi, saj se želi veliko psov povohati in se spoznati med sabo, lastnikom pa ne preostane drugega kot to, da storijo isto.

Ne le, da sprehajanje psov izboljšuje fizično počutje, ampak tudi skrbi za spoznavanje novih ljudi in druženje, kar pripomore tudi k boljšemu duševnemu počutju. Med sprehajanjem psa so lastniki tudi bolj sproščeni in zato bolj odprti za nova poznanstva.

V ZDA so celo ustanovili društvo za sprehajanje psov, kjer lahko prostovoljci, ki nimajo psov, sprehajajo pse prijateljev in sosedov in so s tem deležni tudi oni pozitivnih učinkov, lastnike pa razbremenijo obveznosti, ko imajo manj časa. Kaj takega bi lahko morda imeli tudi pri nas v Sloveniji.

Tukaj si preberite tudi, kakšni so ostali pozitivni zdravstveni učinki, ki jih prinaša življenje z živalmi.