0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

S psom na morje

11.06.2010
Ker se pripravlja poletje in se bomo v naslednjih mesecih množično odpravljali na počitnice na morje tudi z našimi kosmatinci, smo vam pripravili nekaj napotkov, da bo vaše potovanje v užitek tako vam kot vašemu kužku.


Priprava

Pred potovanjem s hišnim ljubljenčkom moramo čim več stvari postoriti vnaprej, da bo pot minila čim bolj sproščeno, brez stresa in nervoze. Urediti moramo ležišče, na katerega bo lahko pes med potjo legel. V trgovini Aler lahko izbirate med mnogimi izdelki, ki bodo poskrbeli za udobje živali in hkrati snago vašega avtomobila. Kosmatinca je priporočljivo od potniškega dela ločiti s posebno varnostno mrežo. Del avtomobila lahko zavarujemo s prevleko za sedeže, ki je zasnovana posebej za pse, saj ulovi izpadle dlake in nečistočo ter omogoča enostavno in hitro čiščenje. Manjše živali lahko transportirate tudi v prenosni kletki ali torbi.
Če se kuža boji vožnje, ga navadite nanjo tako, da ga večkrat, v različnih časovnih intervalih, zapeljite na krajše razdalje, da se postopoma umiri in prilagodi na novo okolje oz. drugačne zunanje dražljaje. Njegova prva vožnja naj ne bo obisk veterinarja, saj bi mu v tem primeru začela predstavljati stres. Če psa nikakor ne morete umiriti, se posvetujte z veterinarjem, ki mu bo predpisal blaga pomirjevala, osnovana predvsem na zeliščni bazi.


Dokumenti

Če potujete v tujino, ne smete nikakor pozabiti na potni list vašega psa. To še posebno velja, če potujete izven območja Evropske unije. Evropski potni list za vašega ljubljenca boste dobili ob prvem cepljenju proti steklini. Ob tem bo mu namreč pod kožo vstavljen čip, ki vsebuje podatke o vašem psu in lastniku. Čip se vstavi s pomočjo injekcije praktično brez bolečin. Poskrbite da bo pes pred odhodom v tujino redno cepljen, kot to določa zakonodaja. Na mejnem prehodu lahko preverijo identifikacijsko številko s pomočjo odčitalca čipov.


Vožnja


Ko potujete z živaljo, je priporočeno potovati pozno zvečer ali še bolje zgodaj zjutraj, ko temperatura v avtomobilu ni previsoka. Priporoča se, da pes pred vožnjo nekaj časa ne je, s čimer se boste izognili morebitni njegovi slabosti. Psi so, tako kot ljudje, občutljivi na prepih, zato bodite pozorni na odprta okna in rabo klimatske naprave. Večkrat se ustavite in ponudite kužku vodo in kratek sprehod. To je še posebno pomembno, če potujete na daljših razdaljah. Če se ustavite na sredini dneva, poiščite parkirno mesto v senci. Pustite mu nekaj centimetrov priprtega okna, najbolje na dveh straneh. Naj bo vaša odsotnost kratka. Nikdar ne puščajte psa v avtomobilu parkiranem na soncu!


Na plaži

Na nekaterih kopališčih so psi prepovedani, zato se predhodno pozanimajte, na katere plaže lahko dostopate skupaj z njim oz. kje ga lahko, v nasprotnem primeru, varno puščate. Psi po večini obožujejo vodo in so odlični plavalci. Bodite strpni do drugih kopalcev, ki morda niso navajeni pasje družbe in se zaradi tega zadržujte na manj obljudenem delu. Vsekakor tudi na plaži ne pozabite na senco vašega kužka in dovolj sveže pitne vode. Nekateri psi se radi potapljajo z glavo pod vodo, pri čemer moramo paziti na vnetja ušes, predvsem pri pasmah s povešenimi uhlji. Bolj primerna je igra s plavajočimi predmeti kot sta plavajoča žoga ali frizbi. V trgovini Aler lahko izbirate med veliko igračami, ki so primerne za igro na obali. Ker slana voda draži sluznice in kožo, psa po kopanju speremo s sladko vodo.


Dirofilarijoza


Ena od bolezni, ki jih lahko vaš kosmatinec dobi na potovanju v južnih krajih (povsod po Jadranu in na Primorskem) in na katero morate biti posebej pozorni, je Dirofilarija. Parazit, ki to bolezen povzroča je srčna glista (Dirofilaria immitis) in spada v skupino nitastih valjastih črvov. Vmesni gostitelji so komarji, ki živijo izključno na Primorskem in prenašajo parazite med živalmi s sesanjem krvi. Odrasli paraziti se zadržujejo v srcu in pljučni arteriji, kar močno prizadene delovanje organizma. Pojavljajo se: utrujanje, kašljanje, hujšanje, neješčnost, bruhanje, slabokrvnost, blede sluznice, nabiranje tekočine v pljučih, trebušni votlini, pohitreno dihanje zaradi vnetja pljuč, odpovedovanje srca, ledvic in jeter. Spremembe se navadno pojavijo šele nekaj mesecev po potovanju. Zdravljenje bolezni je dokaj neugodno zaradi težke dostopnosti. Terapijo predstavlja mešanica zdravil in kirurških posegov, vendar je smrtnost pri hudi okuženosti kar 40 - 60 %. Na srečo lahko pri veterinarju dobite pripravke, ki preprečujejo okužbo s srčnimi glistami in razvoj bolezni. Pike komarjev lahko zmanjšate tudi z uporabo ovratnic proti insektom.