0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Se mačke res češejo same?

09.11.2010
Pravzaprav se. Vsak lastnik mačke ve, da njegova ljubljenka ogromno časa preživi ob mirnem, počasnem, vendar neznosno natančnem negovanju svoje dlake. Vsak drugi lastnik predvideva, da je njegova mačka obsedena s čistočo. Vsak tretji lastnik morda premišljuje, če se je mačka zataknila v takšni pozi. Zato bo vaša mačka z vso pravico izrazila svoje začudenje, ko se je boste lotili z glavnikom in krtačo.


Zakaj je česanje ali krtačenje mačke potem koristno?


• Krtačenje ali česanje vaše mačke je ena od glavnih stvari, ki jo morate početi, da bo vaša mačka srečna in urejena. Res je, da se zdi taka stvar pri marsikateri mački zelo nevarno početje, vendar je hkrati tudi priložnost, da se s svojo mačjo zverino bolj povežete. Prav tako pa lahko seansa krtačenja postane rutinski pregled njenega telesa, ki lahko zagotovi to, da boste vedno dovolj zgodaj izvedeli za morebitne težave vaše mačke.

• Negovanje mačke bi morala biti prijetna izkušnja tako za vas, kot za vašo mačko. Največ možnosti, da to tudi postane imate, če boste začeli uvajati to navado v vajino življenje že zelo zgodaj, ko je muca še mladiček in se bo uspela privaditi na idejo.

• Česanje ali krtačenje je najbolj nujno pri mačkah z dolgo ali zelo košato dlako. Vendar je vseeno potrebno tudi pri kratkodlakih mačkah. Starejše mačke z leti včasih izgubijo nekaj motivacije in postanejo manj okretne zato tudi one potrebujejo vašo pomoč.

• Pomoč vaši mački pri odstranjevanju odpadle dlake lahko minimalizira kepice dlake, ki se lahko akumulirajo v prebavnem sistemu vaše mačke. Mačke jih sicer običajno izbruhajo. Vendar se včasih zgodi, da se krzno strdi v kroglice, ki se zataknejo v črevesju vaše mačke. To lahko hitro postane razlog za obisk veterinarja, saj je lahko stanje zelo resno.
V tem primeru vam prav pride redno hranjenje s hrano za mačke Sanabelle, ki vsebuje hairbal passage system. Posebna rastlinska vlakna v hrani Sanabelle blažijo nastajanje skupkov dlake, kroglicam dlak, ki so že nastale, pa omogočijo nemoten prehod skozi črevesje.


S čim si lahko pri tem pomagate?



Vaše roke so najboljše orodje. Odvečno dlako lahko odstranite že samo s skrbnim božanjem mačke. Pravzaprav z božanjem poskrbite tudi za to, da dlaka vaše kosmate prijateljice pridobi lep, zdrav lesk.

Posebna orodja s katerimi si pri tem lahko pomagate, so zelo odvisna od vrste dlake vašega mačkona. Morda boste za nasvet vprašali v trgovini z malimi živalmi, v veterinarski ambulanti ali pa boste sami odkrili, kaj je najbolje za vašo mačko.

Pri česanju vam pridejo prav:
Tehnike krtačenja vaše mačke


Pogovarjajte se z njo medtem ko jo krtačite. Poskusite celotno izkušnjo pripraviti tako, da bo mačka v krtačenju uživala. Po vsakem krtačenju se igrajte z njo ali pa jo nagradite s kakšnim mačjim priboljškom.

Pred začetkom krtačenja si položite brisačo v vaše naročje, da ne boste na koncu vi tisti, ki ima ogromno odvečne dlake. Preden si v naročje položite vašo mačko, bodite prepričani, da imate vse kar potrebujete že pripravljeno in na dosegu roke.

Poskusite prekrtačiti vse dele telesa, ki vam jih mačka dovoli prekrtačiti. Najverjetneje boste začeli od glave proti repu, vendar lahko tak vrstni red tudi spremenite. Če ne morete krtačenja dokončati, ker je mačka nemirna, s krtačenjem prenehajte in nadaljujte kasneje. Ne želite si, da bi si mačka krtačenje zapomnila kot neprijetno izkušnjo, v katero je bila prisiljena.


Kdaj je čas za krtačenje?

Najbolje je, da s krtačenjem vaše mačke začnete kmalu za tem, ko postane del vaše družine. S tem boste muco hitro navadili na to rutino, ki je koristna tako zanjo, kot tudi za vas. Prav tako, pa se lahko na tak način z njo zbližate in jo tudi bolje spoznate.

Čes za krtačenje naj bo miren del dneva, ko je mačka popolnoma sproščena. Med česanjem se trudite, da ji ne vsiljujete ničesar. Če se ne želi krtačiti, lahko vse skupaj prekinete. Mačke je pač potrebno ubogati.


Kako pogosto je krtačenje mačke potrebno?


Če kratkodlake mačke skrtačimo le enkrat na teden, je to najverjetneje popolnoma dovolj. Sicer pa lahko zaupamo svojemu občutku in jo skrtačimo, ko se nam to pač zdi potrebno.
Dolgodlake mačke in mačke s srednje dolgo dlako pa naj bi bile, idealno, skrtačene enkrat na dan. To bo preprečilo težave s kepicami dlake, poleg tega pa bo pomagalo preprečiti razmršeno dlako, ki jo je, po tem ko se enkrat razmrši, res težko spraviti v normalno stanje in nedvomno bo tudi vaše pohištvo manj kosmato.

Danes skrtačena,

Rebeka Žvagen