0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Sedi!

12.01.2011
Si želite, da bi vaš pes zanesljivo sedel vsakič, ko mu rečete naj sede? Potem morate pri tem sodelovati z njim. Če bo vaš pes menil, da je sedeti v njegovem interesu, se bo zagotovo usedel. Kadarkoli.

Vaš pes nima moralnih zadržkov, ko pride do podkupovanja
Najprej si izberite okusno nagrado, ki bo vašemu psu pomagala k temu, da bo sedenje postalo njegov interes. Izberite nekaj kar ima vaš pes res rad. Poiščite nekaj takšnega, česar vašemu psu ne bo potrebno trikrat prežvečiti, da bo pojedel. Saj je idealno, da lahko takoj po tem, ko prejme “nagrado”, vaš pes nadaljuje z vajo. Zato naj bodo “nagrade” v resnici male nagradice. In poiščite tudi nekaj takega, kar vam ne bo neprijetno držati nekaj časa v rokah. In predvsem nekaj, kar vaš pes naravnost obožuje.

Poskrbite za primeren ambient
Za učenje svojega psa potrebujete mir in tišino. Poskrbite za to, da se boste zatekli nekam, kjer vas ne bo našla soseda, ki vas je želela obvestiti, da ima gospa Adamičeva spet novega ljubimca ali pa otroci, ki si bodo želeli, da jih peljete v kino ali pa vaš mož, ki ne ve kje je večerja. Poskusite se tudi izogniti tisti naravnost popolni sosedovi psički, ki se pogosto sama sprehaja naokrog.

Vaš pes vam bo hvaležen. (Razen za to s sosedovo psičko.)

Usklajenost

Če je v učenje vašega psa vključeno več ljudi, morate vi poskrbeti za medsebojno usklajenost. Psa bi zelo zmedlo, če bi ga več ljudi učilo isti trik na različen način.

Oblikovanje želenega vedenja
Oblikujte vedenje vašega psa tako, da nagradite vsak gib v pravilno smer z eno tistih magičnih mini nagradic. Pridobite pozornost vašega psa. Npr. tlesknite z jezikom, pokažite mu priboljšek ali pa mu pustite, da ga povoha.
Nato previdno dvigujte svojo roko s priboljškom čez njegovo glavo proti repu. Če je pes zavohal priboljšek, bo njegov smrček gotovo sledil vaši roki. Morda se to ne bo zgodilo v prvem poskusu – vendar, če se bo njegov nos ves čas premikal naprej in nazaj, bo njegov zadnji del slej ko prej zadel ob tla. In to je to kar ste želeli. Sedel je.

Poskrbite za instant nagrado
Takoj ko vaš pes naredi najmanjši premik, ki nakazuje, da se bo usedel, ga že lahko nagradite. Na začetku učenja ne rabite čakati, da se popolnoma usede. Uporabite besedo ali zvok, ko naredi željeno, in mu nato privoščite priboljšek.
Nekateri ljudje za zvok, ki označuje psu, da ravna pravilno, uporabljajo kliker. To je pripomoček, s katerim ob željenem vedenju vašega psa lahko proizvedete vedno enak zvok. Lahko pa preprosto rečete besedo kot je “Ja!”, “Priden!” ali “Dobro!”.

Nato preprosto ponovite vajo. Pokažite mu nagrado. Vodite ga z vašo roko nad njegovo glavo, v pozicijo sedenja. Ko se usede, ga pohvalite in mu dajte nagrado.

Presenečeni boste, bo se bo vaš pes ali kužek usedel že takoj, ko bo opazil vaš nenavaden gib roke. Naslednjič, je lahko vaša roka prazna in mu nato ponudite nagrado iz druge roke.

Ko bo vaš kuža izvedel vajo pravilno vsakič, ji določite ime. “Sedi”. To besedo morate izreči jasno. Recite jo vsakič preden začnete s signalom z roko. Kmalu bo vaš kuža prenesel svoje pričakovanje iz giba z roko na besedo in kmalu boste imeli psa, ki se bo usedel na glasovni ali gibalni znak.

Izdelki v naši trgovini, ki vam lahko olajšajo učne urice z vašim psom:

Vaja dela mojstra
Vsak dan si vzemite nekaj minut za učenjega vašega psa in kmalu se bo vaš pes usedel vsakič, ko boste to želeli. Ko se to zgodi, se lahko skupaj lotita nečesa novega.

V interesu mi je bilo sedeti,
Rebeka Žvagen