0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Skakači kot domači ljubljenčki

06.01.2014
 Skakači ali puščavske podgane, kot je njihovo pravo ime, v naravi živijo v visokogorju Mongolije, v južni Sibiriji in severni Kitajski. Tam so polpuščave in stepe, peščena tla so pokrita s travami in grmovjem, poleti pa temperature narastejo vse do 50 °C.Mongolski skakači ali mongolske puščavske podgane ((Meriones unguiculatus) so najbolj poznani izmed štirinajstih vrst skakačev in so najpogostejši hišni ljubljenčki.

Bioritem

Življenjska doba skakačev v ujetništvu je 4 do 6 let. Skakači so nočne živali, zato večino dneva prespijo, ponoči pa so aktivni. Tako je le v ujetništvu, medtem ko so v naravi velikokrat aktivni podnevi in v mraku, saj so noči zelo mrzle.

Telesne značilnosti

Po velikosti in teži so skakači nekje med mišjo in podgano. Njihova teža se giblje med 50 in 130 grami. Za skakače je značilen dolg, odlakan rep, ki se končuje z izra-zitejšim čopkom dlake. Sprednje tačke s po štirimi kremplji so prilagojene za tek, skakanje in prijemanje, zadnje s po petimi kremplji pa za tek, skakanje in izvidniško držo ter držo pri hranjenju. Glava je široka in kratka, na smrčku imajo dolge brke. Po vsem telesu so odlakani, dlako imajo tudi na zadnjih podplatih. To jih ščiti pred suhim mrazom in vročim peskom, ki sta značilna za območja, na katerih živijo v naravi. V ujetništvu živeči so zelo različnih barv, od naravne peščeno rjave do črne, sive, zlatorjave in albino (bele).

Socialno življenje

V naravi mongolski skakači živijo v kolonijah. Ker so zelo socialne živali, jih moramo vedno gojiti v paru ali manjši skupini. Mongolski skakači imajo mladiče do 3-krat letno (povprečno 5 mladičev). Če nočemo imeti mladičev, gojimo skupaj dva osebka istega spola. Samičke se po navadi najbolje počutijo v paru, medtem ko so samčki nekoliko bolj tolerantni drug do drugega in jih imamo lahko v skupinah po tri ali več. Za začetnike pa je najbolj priporočljiv nakup oz. posvojitev dveh in ne več, saj se možnost nenadnih pretepov povečuje s številom živali v kletki. Izberite živali iz istega legla in ne poskušajte družiti skakačev iz dveh ali več različnih legel, ker se med seboj ne bodo sprejeli. Poškodbe, ki si jih skakači zadajo med pretepom, so lahko tudi usodne.

Hrana

Osnovna prehrana skakačev v naravi so zeleni deli rastlin, koreninice, cvetovi ter žuželke, večino semen pa shranijo za zimske dni. Zato pazimo, da njihova prehrana ne vsebuje preveč semen, saj ta hitro pripeljejo do debelosti in s tem skrajšanje življenjske dobe. Skakače hranimo s kvalitetnimi briketi, obvezno pa morajo imeti zraven na voljo vedno tudi seno. To poskrbi za ustrezno obrabo zob in uravnava njihovo prebavo.

Kot priboljšek skakaču ponudimo košček svežega sadja ali zelenjave, sveže veje vrbe, breze ali sadnega drevja, žive kobilice, čričke in mokarje, in slastne krekerje in prigrizke.

!!! Paziti moramo le, da jih ne hranimo z agrumi (pomaranče, mandarine, limone…), saj so občutljivi na citronsko kislino. Izogibajmo se kapusnic, rabarbare, blitve in kisle detelje, saj je tudi ta zelenjava za njih škodljiva.

Oprema in skrb

Velja splošno pravilo, večja kot je kletka, daljša je življenjska doba živali. Skakači so namreč nadvse aktivne živali, zato potrebujejo dovolj prostora za gibanje, da ostanejo zdravi. V kletko natresemo ne-prašno steljo, čez njo natresemo slamo ali seno. V kletko namestimo tudi različna igrala (kolo, tunele…), poleg tega pa obvezno tudi hišico za spanje, posodico za wc, posodico za kopanje v mivki, napajalnik za vodo, posodico za hrano, jasli za seno.

Kletko postavimo v miren del stanovanja, kjer bo nočni hrup najmanj motil družinske člane. Zaščitimo jo pred prepihom, direktnim soncem in vročino grelih teles. Optimalna temperatura je med 18 in 24°C, temperature nad 26°C pa že slabo prenašajo.

Tako kot večina puščavskih glodavcev so tudi skakači skoraj brez vonja in so izredno čisti. Poleg tega so znani po svoji socialnosti, radovednosti in aktivnosti. Ko ga pripeljemo domov, ga prvih nekaj dni pustimo na miru, da se navadi na svojo kletko in novo okolje. Nato pa ga postopoma navajamo na bližino človeške roke. Nikoli ga ne lovimo, temveč le počasi približamo dlan, na kateri je priboljšek. Prvič bo žival najbrž zbežala, a radovednost jo bo kmalu prignala nazaj. Dlan nam bo ovohala in morda celo rahlo ugriznila (skakači tako spoznavajo okolico), zato pazimo, da ne naredimo hitre kretnje in se ne ustrašimo, dlan lahko le počasi umaknemo. Ko na naši dlani sproščeno je priboljšek, lahko prvič poskusimo za nekaj centimetrov dvigniti dlan s tal. Tako postopoma nadaljujemo, dokler nam naš ljubljenček ne bo zaupal in bo ob nas sproščen.

  

Skakač je zabaven in prijeten domači ljubljenček za skorajda vsakogar, ki se zaveda, da pomeni odgovornost za nadaljnjih 5 ali 6 let. Želimo vam veliko veselja z vašim ljubljencem, za več vprašanj pa nam lahko pišete, nas pokličete ali obiščete v trgovini. Živali pri nas ne prodajamo, boste pa dobili vso potrebno opremo in hrano ter polno torbo koristnih nasvetov.