0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Skrb za pasje tačke

30.11.2010

Koža na podplatih vašega psa je najdebelejša in najmočnejša koža na njegovem telesu. Absorbira vse pritiske in šoke, ki prežijo na tleh in s tem pomaga sklepom pri njihovem delu med stanjem, tekom ali hojo. Zaradi njihove funkcije so tačke eden izmed najbolj izpostavljenih delov telesa in se lahko hitro poškodujejo. Še bolj kot ponavadi pa so občutljive v zimskih mesecih, saj morajo pogostokrat prenašati tudi stres mrzlih tal. Prav zaradi tega nam bo naš pes zelo hvaležen, če del naše dnevne rutine posvetimo njegovim tačkam.
Najbolje je, da vsak večer pregledamo tačke svojega psa. Takšna večerna rutina nam ne bo vzela veliko časa, hkrati pa nam bo zagotovila, da se naš pes nocoj ni poškodoval in da zjutraj ne bo trpel med sprehodom. Prepričajmo se, da se ni nič zataknilo med njegove prste in da so blazinice čiste.

Tipične poškodbe tačk so:
odrgnine, raztrganine, vbodi od trnja, opekline in mehurji na blazinicah, suhe ali razpokane blazinice, tujki med prsti

Simptomi poškodbe tačk:
Krvavitve, cviljenje, držanje poškodovane tačke v zraku, razbarvanje blazinice (to bomo zelo težko opazili pri psih, ki imajo blazinice na prstih zelo temne), pretirano lizanje in/ali žvečenje tačke.

Če ima vaš pes enega ali več takšnih simptomov, boste najverjetneje želeli ugotoviti zakaj. Med pregledovanjem bodite zelo previdni. Pes bi vas morda lahko ugriznil zaradi bolečine, ki bi se pojavila, ko bi se ga dotaknili. Ob takšni priliki vam bo morda prav prišel nagobčnik.

Oskrbovanje odrgnin, ureznin ali vbodov
Blazinice na tačkah so zelo dobro prekrvavljene z velikim številom krvnih žil, zato lahko tudi zelo majhna ureznina izzove velike količine krvi, ki bi vas morda prestrašile. Če se krvavitev ne bo ustavila kmalu po tem, ko ste oskrbeli rano, se posvetujte z vašim veterinarjem. Vendar v večini primerov, se bo ustavila precej hitro.
Odrgnino ali majhno ureznino očistite z antibakterijskim sredstvom, nato pa zavijte šapo z lahkim povojem.

Vaš pes bo povoja najverjetneje zelo vesel, ker bo menil, da ga lahko prežveči. To veselje mu lahko uspešno uničite z velikim plastičnim ovratnikom, ki mu ga boste nataknili na vrat.

Psi se običajno potijo skozi svoje podplate, zato bo povoj najverjetneje postal vlažen že v nekaj dneh. Vlažen povoj lahko upočasni celjenje ran ali celo povzroči okužbo, zato redno menjajte povoje, kadar je to potrebno.
Od globine rane je odvisno, kako hitro se bo zacelila. Morala bi se pozdraviti v nekaj dneh, če se ne in ne veste kako bi nadeljevali z zdravljenjem, se posvetujte z veterinarjem.

Če je raztrganina na tački vašega psa globoka, je priporočeno, da kosmatinca takoj odpeljete k veterinarju, ki bo rano zašil, jo povil in po potrebi priskrbel še opornico. Opornica je običajno potrebna, kajti brez nje bi se lahko koža na tačkah vašega psa vsakič, ko bi stopil na tla, razširila zaradi teže telesa. S tem pa bi se rana najverjetneje spet odprla.

Oskrbovanje opeklin in mehurjev
Pasje tačke se zlahka poškodujejo, če ga peljete na sprehod po vročem asfaltu ali vročem pesku. Opeklino na njegovih stopalih boste prepoznali po ohlapni koži – mehurju ali pa bo za seboj odpadla koža pustila rdečo, zagnojeno rano.
Najboljša stvar, ki jo lahko storite je, da njegovo tačko operete z antibakterijskim sredstvom in jo povijete dokler se poškodba ne pozdravi. Če ima vaš pes mehurjasto opeklino, boste najprej morali počakati na to da se koža sama odstrani. Nikar je ne “počite”. Če vas iz neznanega razloga mehur resnično moti, se o njegovi odstrnitvi posvetujte z veterinarjem.

Oskrbovanje suhih ali razpokanih tačk
Blazinice so naravno grobe, saj opravljajo takšne funkcije, ki jih nežna koža ne bi prenesla. Če je koža na tačkah razpokana, se bo v razpokah začel nabirati prah in umazanija, kar lahko povzroči veliko škodo ali resno infekcijo. Prav tako so razpokane blazinice izredno boleče za psa. Najboljša je uporaba posebnega mazila za zaščito tačk.
Nikar ne uporabljajte vašega vlažilca za roke, saj ta pasje blazinice lahko naredi veliko mehkejše in zato še bolj občutljive.

Tujki med prsti
Običajno so za to krivi mali kamenčki iz tal, koščki trave, posušeno blato ali pa cello pasja prepletena dlaka. Najverjetneje boste takšen problem odstranili s pinceto ali škarjicami.

Kdaj je potrebno poklicati veterinarja?

  • Če niste prepričani, kaj je povzročilo poškodbo.
  • Če menite, da poškodbe ne zmorete oskrbeti sami.
  • Če se zdi, da se rana ne celi.
  • Če je pasja tačka otekla.

Vaš veterinar vam bo znal svetovati kako naj z zdravljenjem nadaljujete ali pa vam bo priporočal obisk ambulante.

Preventiva
Seveda se nesreče lahko zgodijo, vendar lahko preprosto zmanjšate tveganje s tem, da redno preverjate, če se na vašem vrtu ali na poti po kateri se sprehajate s svojim psom, nahajajo kakšni ostri predmeti in s tem, da se kadar ste na sprehodu z vašim psom, izogibate hoji po prevroči ali premrzli površini.

Ko bo zapadel sneg, bodite pozorni, da vaš pes ne hodi po soli s katero bodo posuli ulice. Sol zna biti zelo neprijazna do blazinic na njegovih tačkah. Morda boste celo razmislili o pasjih copatkih ali čeveljcih.


Za vas je pustila sled,