0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Sladkorna bolezen pri mačkah

15.01.2015
Iščite po ključni besedi: mačka, mačje vedenje, zdravje mačke

Tako kot pri ljudeh se sladkorna bolezen pojavlja tudi pri mačkah in sicer prizadene 1 od 400 mačk. To je kronična presnovna bolezen, ki napreduje počasi. Lahko se pojavi že ob rojstvu, največkrat pa kasneje. Kljub temu, da gre za resno bolezen in je zdravljenje zahtevno, je bolezen vseeno obvladljiva in lahko mačke živijo kvalitetno življenje.

 

Značilnosti sladkorne bolezni

Po tem, ko mačka s hrano zaužije ogljikove hidrate, se ti v prebavilih razgradijo do sladkorjev, večinoma glukoze. Ta se iz črevesja absorbira v kri, od tam pa potuje v celice, kjer se lahko izkoristi kot vir energije ali v drugih procesih. Pri sladkorni bolezni je koncentracija glukoze v krvi višja kot normalno, saj je manj vstopa v celice. Zakaj do tega pride? Pri diabetesu tipa 1 trebušna slinavka ne proizvaja dovolj hormona inzulina, ki omogoča glukozi, da vstopi v celice. Pri diabetesu tipa 2, ki je veliko pogostejši, pa je inzulina dovolj, vendar pa celice niso dovolj odzivne nanj in posledično glukoza ne more vstopati v njih.

Zaradi tega, ker ne more izkoriščati glukoze iz hrane, začne telo sčasoma razgrajevati maščobo. Pri presnovi maščob nastanejo tako imenovana ketonska telesca, ki lahko vodijo do resnih problemov.

 

Kakšni so znaki?

Na začetku se pojavita velika žeja in posledično pogostejše uriniranje. Glukoza ne more vstopati v celice in se zato v velikih količinah izloča z urinom. Ker se skupaj z njo v velikih količinah izloča tudi voda, to povzroči žejo. Vode tako ne smemo omejevati, saj bi to privedlo do dehidracije. Kljub večjemu apetitu, ki je prav tako odziv na izločanje glukoze, živali hujšajo in so lenobne. Na napredni stopnji začnejo živali pridobivati energijo iz rezervnih maščobnih zalog. Ker pri tem nastajajo ketoni, takšno stanje imenujemo diabetična ketoacidoza. Pri teh mačkah lahko v njihovem zadahu zavohamo vonj po acetonu, ki je ketonsko telo. Poleg tega so mačke lenobne, lahko bruhajo in dihajo hitro ter z naporom. Bolezen lahko vodi tudi do bolezni ledvic, nenormalne hoje zaradi bolezni živčnega sistema in izgube mišične mase. Hudo obolela mačka lahko pade v komo in celo umre.

 

Dejavniki tveganja in preventiva

Znano je, da so določene pasme bolj nagnjene k razvoju sladkorne bolezni. Pogosteje kot mlade mačke, zbolijo mačke starejše od 5 let, bolj pogosto kot samičke pa samci, ki predstavljajo kar 70% obolelih. 2 do 4 krat večje tveganje za bolezen imajo mačke, ki so predebele in se ne gibljejo dovolj. Zaradi tega je pomembno, da so mačke dovolj fizično aktivne in da imajo ustrezno hrano, tako iz vidika kvalitete kot količine.

 

Kakšno je zdravljenje?

Pri zdravljenju sta potrebna potrpljenje in čas. Na začetku se zdi precej zahtevno ali celo nemogoče, vendar se lastniki navadijo in večinoma poteka brez težav. Mačka, ki ima sladkorno bolezen lahko s primernim zdravljenjem in oskrbo živi kvalitetno življenje.

Vedeti moramo, da se lahko vsaka mačka drugače odzove na zdravljenje. Veterinar se za terapijo odloči glede na znake in morebitno prisotnost dodatnih zdravstvenih težav, ki bi lahko otežili zdravljenje. Zelo bolne mačke, pri katerih se že pojavi ketoacidoza, morajo ostati hospitalizirane nekaj dni, da se uravna njihovo raven glukoze v krvi. Mačke, ki so v manj resnem stanju, se lahko odzovejo na terapijo z zdravili za oralno uporabo in z ustrezno prehrano, za večino mačk pa so potrebne tudi injekcije inzulina. Veterinar bo določil količino in vrsto inzulina. Treba je izdelati načrt terapije z inzulinom in urnik hranjenja glede na dajanje zdravil za vsako mačko posebej. Lastnike veterinar nauči, kako mački pod kožo vbrizgajo inzulin doma. Igle so tanke, tako da injekcije večina mačk dobro prenaša, nekatere mačke pa so pri tem lahko tudi težavne. Poleg tega lastnikom veterinar pokaže, kako izmerijo raven glukoze v krvi. To je najbolj enostavno opraviti z majhno kapljico krvi iz ušesnih kapilar. Glukozo v krvi izmerimo 4 ure po injekciji inzulina, da lahko naslednji odmerek temu prilagodimo.

Pomembno je, da se mački daje inzulin vsak dan, po navadi dvakrat, ob istem času in da jo redno hranimo, skupaj z zdravili. Izogibamo se hrane, ki ima veliko glukoze oziroma ogljikovih hidratov. Namesto njih naj dieta vključuje več beljakovin. Hrana za mačke Canagan ima visok delež beljakovin, poleg tega je brez žit, zato je primerna tudi za mačke s sladkorno boleznijo.

Obroke količinsko odmerimo. Mačke morajo pojesti nekaj mokre hrane pred dajanjem inzulina, saj bi v nasprotnem primeru to lahko vodilo do prevelikega padca glukoze v krvi. Učinek inzulina je največji 4 ure po vnosu, tako da morajo imeti mačke hrano takrat na voljo. Okoli 70% mačk sčasoma inzulina ne potrebuje več.

Prevelik odmerek inzulina ali premalo hrane povzroči prenizko koncentracijo glukoze v krvi. Mačke postanejo zaspane, so slabo odzivne, se opotekajo, tresejo, lahko celo spijo. V takih primerih moramo nujno ukrepati, mački vbrizgamo sladkorno raztopino ali ji damo jesti karkoli z veliko ogljikovimi hidrati, najbolje sladkorji ter jo odpeljemo k veterinarju.

Poleg inzulina in prehrane poskrbimo tudi, da se mačka več giblje. Pomagamo si z različnimi igračami in LED lučko, ki jo mačke rade lovijo.

 

Preberite si tudi: