0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Socialna anksioznost pri psih

19.01.2011
V večini primerov socialna anksioznost prizadane pse, ki kot kužki niso imeli primerne socializacije. Psički, ki so bili že ob rojstvu ločeni od svoje matere, pogosto trpijo za to obliko anksioznosti. Prav tako so pogoste žrtve psi čuvaji oz. psi, ki jih nekateri ljudje še vedno uporabljajo za živ alarm na verigi. Ker takšni psi v mladosti niso bili primerno socializirani, ne vedo, kako se obnašati v bližini drugih psov ali ljudi. To jim povzroča stres in anksioznost.

Zaradi pomanjkanja “socialnih sposobnosti”, se v bližini ljudi takšni psi počutijo neprijetno in zaskrbljeno. Huda potreba po varnosti, ki je nikdar niso čutili, jih tako lahko privede, do tega, da postanejo agresivni. Agresivno vedenje je najpogostejši simptom socialne anksioznosti.

Zdravljenje?
Najboljša metoda je desenzibilizacija. Pri tem postopku psa počasi in postopoma izpostavljamo dražljaju ali dogodku, ki sproži njegovo tesnobo. Na primer, če je vaš pes anksiozen v bližini drugih psov ali ljudi, ga izpostavite prav temu. Vendar POČASI. Najprej mu predstavite le psa ali pa le človeka. V začetku ohranjajte veliko razdaljo med njim in njegovo “novo družbo”. Srečanja naj bodo kratka. Pustite vašemu psu, da se navadi na prisotnost še enega bitja. Postopoma zmanjšujte razdaljo in podaljšujte čas.



Če psa privajate na človeško bližino, naj bo vedno pes tisti, ki se približa človeku. Naj to stori takrat, ko si bo tega sam želel. Ni priporočljivo, da bi se človek najprej približal psu.

Ne pozabite:

  • Ne hitite! Ne predstavite psu večjega števila psov ali ljudi, dokler ni pes popolnoma pomirjen in sproščen s tistim, ki ste mu ga predstavili prvega.
  • Nagradite lepo vedenje! Kadar pes ne laja ali pa ne kaže znakov agresivnega vedenja ob prisotnosti drugega psa ali človeka, ga ne pozabite nagraditi za to.
  • Prosite za pomoč strokovnjaka! Če je to potrebno.