0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Spati kot mačka

23.08.2012
Mačke so izredno izurjene v spanju. Med sesalci so se prebile v sam vrh spalnih rekorderjev. Povprečna mačka prespi 15 ur dneva. Mnoge mačke pa iz povprečja izstopajo in prespijo tudi po 20 ur na dan. Morda si na tak način želijo premagati netopirje in oposume, ki so umetniki spanja med sesalci. Mnogi lastniki mačjih hišnih ljubljenk se zato povsem upravičeno vprašajo: "Zakaj mačke toliko spijo?"

Mačji bioritem
Sprva se morate zavedati, da so mačke najbolj aktivne med mrakom in zoro. Če vi niste nočni človek in ste navajeni hoditi spat ob spodobnih urah ter se zbujati takrat, ko si sonce že izbori svojo mesto na nebu, potem je morda to razlog, da vaša mačka "vedno spi". Najverjetneje sicer še počaka na to, da ji postrežete zajtrk, nato pa si po obroku privošči zaslužen počitek.

Mačje varčevanje z energijo
Morda je vaš muc najbolj nedolžen, prijazen in nežen mucek v celi soseščini. Kljub vašemu mnenju o njem pa zagotovo ni nikdar opustil mačjega "poklica". Mačke so plenilci. Potrebo po lovu jim narekuje njihov naravni nagon. Lov pa je nočna aktivnost, ki zahteva ogromne količine energije. Ne glede na to ali vaša mačka ponoči zunaj na travniku lovi miši ali pa v stanovanju lovi nihajoče perje na vrvici - v vsakem primeru bo za tek, sledenje, pozornost, plezanje in igro s plenom potrebovala mnogo energije, ki jo bo pridobila s spanjem.

Z enim očesom na preži
Pravzaprav mačke večinoma dremajo. Seveda se lahko izgubijo tudi v globokem spanju, vendar se iz globokega spanja ves čas vračajo v stanje dremeža in nazaj. Tako lahko skoraj ves čas ostanejo pozorne in pripravljene za hiter odziv na presenečenja.

Mačja leta
Je vaša mačka še zelo mlada ali pa je že vstopila v tretje obdobje svojega življenja? Če je temu tako, vedite, da mačji mladički in mačji starostniki potrebujejo več spanca.

Mnogi menijo, da so mačke brezobzirne živali, ki skrbijo le za lastno dobro. Vendar se lahko prav ob spalni tematiki spomnimo na to, da so mačke nočne živali, ki jim narava narekuje, da lovijo in živijo ponoči. Kljub temu pa so domače mačke budne tudi podnevi. Najbrž je to le utopično lepa misel, vendar vseeno - morda so mačke budne čez dan zato, da bi čas preživljale z nami? Morda od tu izvira njihov vzvišen odnos in prezirljivi pogledi - ker njihovo žrtev preredko cenimo?