0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Sprehajanje mačke na povodcu

07.07.2014
Iščite po ključni besedi: mačka, nasveti

Medtem, ko se nam vsem zdi sprehajanje psov zunaj na povodcu nekaj popolnoma samoumevnega, nas ob misli na mačko na povodcu ponavadi prevzame začudenje in smeh. Sprehajanje mačke na povodcu je še vedno tabu tema in dokaj neobičajna praksa, ki med ljudmi izzove nasprotujoča si mnenja.

 

Dejstvo je, da smo v 21. stoletju in skladno s tem se razvija tudi nas odnos in skrb do domačih ljubljenčkov. Če je bilo včasih nepredstavljivo, da bi bila mačka zaprta v hiši, so danes notranje mačke povsem običajen pojav. Ker je dokazano, da je pričakovana življenjska doba notranje mačke tudi do dvakrat daljša od zunaj živeče mačke, je logično, da se za to odloča vse več skrbnikov. A tudi zunanje mačke imajo še vedno prirojen nagon za raziskovanje, ovohavanje, potepanje na nove kraje, če ne drugega pa zagotovo potrebo po gibanju. Tudi malo sonca in svežega zraka blagodejno vpliva na vse ljudi in živali. Kako te potrebe zadovoljiti pri notranji mački, če živimo v mestu ali ob prometni cesti? V takšni situaciji pa se sprehajanje mačke na povodcu ne zdi več tako nelogično.

 

Mačke so izjemno samosvoja bitja, kar bi potrdil vsak lastnik mačk. Zato torej obstajajo mačke, ki sprehode zunaj obožujejo in jih vrvica pri tem prav nič ne ovira, in mačke, ki ne bodo vrvice nikoli sprejele. V vsakem primeru poskusiti ni greh, mačka nam bo sama pokazala kaj njej bolj ustreza, le dajmo ji možnost in čas, ter je v nič ne silimo.

 

Če imate tudi vi željo svoji notranji mački varno razkazati lepote zunanjega sveta in nimate predsodkov proti mačjim oprsnicam in povodcem, se postopoma lotite navajanja na vrvico in kmalu boste skupaj brezskrbno uživali skupaj z mačko.

 

Kako mačko navadimo na oprsnico in hojo na povodcu?

 

1. Primerna oprema

 

Za sprehajanje mačke obvezno potrebujemo primerno opremo. V specializiranih trgovinah se dobi oprsnice in ovratnice za mačke. Za sprehajanje so primerne izključno oprsnice. Ovratnica lahko poškoduje nežen mačji vrat, otežuje dihanje in mačka se lahko hitro izvije iz nje in nam pobegne. Najbolje, da kupimo oprsnico narejeno posebej za mačke, nekaterim pa so prav tudi pasje oprsnice za najmanjše pasme. Kupimo tudi lahek povodec s čim manjšim, a varnim karabinom za zapenjanje. Sedaj imamo vse potrebno za varen in udoben sprehod.

 

2. Spoznavanje opreme

 

Ko kupimo oprsnico in povodec, ju več dni pustimo v bližini mesta, kjer mačka ponavadi spi. Cilj je, da si mačka na poznanem mestu, kjer se počuti varno, opremo dobro ogleda in se navadi na njen izgled in vonj.

 

3. Navajanje na opremo

 

Ko je naša mačka že sproščena ob povodcu in oprsnici, ji slednjo nežno in počasi nataknemo, brez prisile. Pod prilegajočo oprsnico z lahkoto postavimo 2 prsta. Na ta način preverite, da oprsnica ni pretesna, vseeno pa tudi viseti ne sme. Za začetna natikanja oprsnice je najbolje, da počakamo do takrat, ko se mačka prehranjuje. Še pred obrokom ji nataknemo oprsnico, nato pa ji takoj ponudimo hrano. Pri tem mačko tudi ljubeče hvalimo in zanjo iz nošenja oprsnice naredimo pozitivno izkušnjo. Če izgleda, da našo mačko oprsnica še kar moti, jo poskušajmo zaposliti z igro z njeno najljubšo igračko. Ko mačke oprsnica sploh ne zmoti več in je v njej sproščena, ji jo snamemo. Prvič naj mačka nosi oprsnico le nekaj minut, nato pa ta postopek v naslednjih dneh ponavljamo in počasi daljšamo čas nošenja.

Ko natikanje in nošnja oprsnice nista več problem in je mačka v njej popolnoma sproščena, dodamo še povodec. Pripnemo ga na oprsnico, nato pa pustimo, da ga mačka prosto vleče po hiši za seboj. Pri tem jo hvalimo in ji privoščimo tudi kakšen priboljšek. Postopek ponavljamo tudi v naslednjih dneh, dokler ne bo zares sproščena tudi ob povodcu.

 

4. Vodenje na povodcu

 

Ko mačka že dobro pozna opremo in je v njej sproščena, lahko prvič primemo za nasprotni konec povodca. Na začetku ga držimo čisto nežno, povodec je popuščen in le sledimo naši mački po hiši. Vodenje na povodcu naj bo vseskozi prijetna izkušnja za mačko, zato ji dajmo čas ter veliko pohvale in spodbude. Počasi lahko poskusimo tudi, če bo naša mačka na povodcu sledila nam. Čisto nežno potegnemo povodec v našo smer. Če mu mačka sledi, jo pohvalimo in se z njo malo poigrajmo. Če se mačka upre in začne vleči v svojo smer, se le ustavimo in počakajmo, da se sprosti in nato nadaljujmo. Mački dajmo čas in je v nič ne silimo, saj s tem ne bomo ničesar dosegli. Mačka bo kmalu sama spoznala, da je sledenje vam prav zabavno.

 

5. Zdaj se dogodivščine lahko pričnejo

 

Ko z mačko vse vaje obvladate v stanovanju in ste pri tem popolnoma sproščeni, je čas, da se prvič odpravite ven. Prvi izhod naj bo čisto kratek, dovolj je že raziskovanje dvorišča. Nato pa sprehode postopoma, a počasi, stopnjujemo. Izbirajmo kraje, ki bodo naši mački prijetni in ne preveč stresni. Veliko ljudi, glasen promet in psi so le nekatere od ovir, ki lahko mačko močno prestrašijo in ji vzamejo veselje do raziskovanja.

 

 

 

Pri starejših notranjih mačkah zna biti navajanje na povodec kar dolgotrajen proces, a potrpljenje je ključ. Vzemite si čas in mačke v nič ne silite. Mladiči so po navadi bolj prilagodljivi in večina se jih na povodec navadi že v nekaj dneh. Če imamo doma mačjega mladiča, je sedaj najboljša možnost, da mu predstavimo oprsnico in povodec. Seveda pa bodimo pri mladiču še toliko bolj uvidevni, povodec naj predstavlja le igro in spoznavanje zunanjega sveta naj pride postopoma malo kasneje. Mladiči so manj samozavestni in navajeni različnih vonjav in zvokov, zato je sprehajanje po mestu zanje še preveč stresno.

Sprehajanje mačk na povodcu bo iz leta v leto bolj običajen pojav. Za zdaj boste na ulici najbrž še deležni mnogo pozornosti in različnih pogledov. A kaj je to važno, če vi in vaša mačka na sprehodu uživata, je vajin cilj več kot dosežen. Seveda pa ne mislite, da boste mačko sprehajali kot psa. Večinoma gre bolj za ovohavanje in raziskovanje vsega novega v najrazličnejše smeri, a tudi to je lahko nadvse zabaven sprehod. Uživajte v vseh novih možnostih vašega druženja!

 

Še nekaj uporabnih nasvetov:

  • Oprsnico mački vedno nadenite nekje stran od vrat in jo nato odnesite ven. Če ji boste dovolili, da bo lahko sama hodila skozi vrata se lahko zgodi, da vam bo začela uhajati kadar boste odprli vrata.
  • Najbolje je, da mačko vedno sprehajate v podobnem delu dneva in tako ustvarite rutino. Tako bo vaša mačka vedela, kdaj je čas za sprehod in vas ne bo nadlegovala, kadarkoli se ji bo zahotelo iti ven.
  • Ko se mačka zunaj česa ustraši, je ne dvignite v naročje. Raje jo odpeljite na prejšnje mesto, kjer ji je še bilo udobno in počakajte, da se sprosti.

 

Preberite si še: Zakaj nam mačke prinašajo mrtve živali?