0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Spremembe vedenja mačke po kastraciji oziroma sterilizaciji

Spremembe vedenja mačke po kastraciji oziroma sterilizaciji

11.12.2014
Iščite po ključni besedi: mačka, mačje vedenje, zdravje mačke

Kastracija in sterilizacija lahko spremenita vedenje mačk. Opazimo lahko spremembe obnašanja, povezanega s spolnimi hormoni, ki jih pri nesteriliziranih oziroma nekastriranih živalih proizvajajo spolni organi.

 

MANJ PRETEPANJA

Moški spolni hormon testosteron je pri samcih pogosto glavni krivec pretepov z drugimi mački. To je namreč način pridobivanja pozornosti samičk in samodokazovanja. Kastrirani samci kažejo manj zanimanja do samičk, zaradi česar je tudi manj pretepov. Tako je manj možnosti, da pride do neželenih ran in poškodb. Prav tako se zmanjša teritorialnost in agresija. Spremembe v vedenju lahko opazimo tudi pri samičkah, ki so prav tako manj agresivne, manj zaščitniške in bolj umirjene.

 

MANJ POTEPANJA

Zaradi manjše želje po parjenju in iskanju samic se kastrirani samci manj potepajo in se več časa zadržujejo znotraj hiše. Zaradi tega so tudi varnejši pred avtomobili in nevarnimi snovmi, na katere lahko naletijo zunaj, hkrati pa tudi ne prihajajo v konflikte z drugimi mački in se ne pretepajo.

 

MANJ MARKIRANJA

Mačke, še posebej samci, pogosto označujejo svoj teritorij z uriniranjem in preko tega komunicirajo z drugimi mački. Med sezono parjenja želijo s tem privabiti samičke. Manj kot 10 % mačk po operaciji še vedno označuje svoje območje, 90 % pa jih s tem preneha.

 

MIRNEJŠE VEDENJE

Med sezono parjenja so lahko nesterilizirane samičke zelo glasne. Tako samčki kot samičke so po operaciji tišji. Manj je tudi neželenih vedenj, kot sta praskanje in žvečenje pohištva. Namesto tega mačke usmerijo svojo pozornost na lastnika in se z njim zbližajo. Nanj se pogosto bolj navežejo. Mačke so po operaciji mirnejše, bolj ubogljive in bolj družabne.

 

VEČ SPANJA

Mačke po operaciji po navadi več časa namenijo spancu in so manj aktivne. Manj se gibljejo, kar lahko vodi v debelost. Zato je treba paziti na njihovo prehrano in jih zaposliti z zabavnimi dejavnostmi ali igrami.

 

VEČ NEGE

Mačke po operaciji več časa posvetijo negi in umivanju svoje dlake, po tem pa si po navadi privoščijo počitek. Nekastrirane oziroma nesterilizirane mačke so pogosto umazane in imajo skuštrano dlako.  

 

ZNAČAJ OSTANE ENAK

Kljub nekaterim spremembam v vedenju, osebnost in inteligenca ostaneta enaka. Če je mačka pred operacijo neodvisna, bo takšna tudi po njej. Srečna mačka ne bo postala žalostna, morda samo malce bolj lena.