0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Srčkani ljubljenči za nas, krvoločni plenilci za miške

Srčkani ljubljenči za nas, krvoločni plenilci za miške

05.09.2014
Iščite po ključni besedi: mačka, mačje vedenje

Mačke opisujemo kot srčkane, puhaste in mehke, a vendar so zelo krvoločne in za glodalce in ptiče smrtonosne živali. Udomačitev divjih mačk se je začela z namenom uničenja hišne golazni in milijoni let evolucije so mačko oblikovali v učinkovit stroj za ubijanje. Raziskava je pokazala, da so v Združenih državah mačke odgovorne za smrt povprečno 2,4 milijard ptic in 12,3 milijard malih sesalcev letno.

 

ZAKAJ SO MAČKE UČINKOVITI PLENILCI?

Kot plenilci morajo biti mačke ves čas na preži za spremembe v okolju. Hitreje se odzivajo na okolje in zaznavajo več podrobnosti od nas. Kadar se prestrašijo zaradi nekega šuma, se jim ne približamo, ampak se mirno pogovarjamo z njimi, da se najprej pomirijo.

Mačke barvno vidijo. Od vseh mesojedov imajo najbolj razvit binokularni vid, kar pomeni, da najbolje dojemajo globino. V svetlobi vidijo enako dobro kot mi, v temi pa celo šestkrat bolje. Razlog je v tem, da lahko bolj razširijo zenico, ki tako zbere več svetlobe.

Mačji brki jim omogočajo, da se znajdejo tudi v popolni temi.  Na koncu brk so namreč senzorni receptorji, ki pošiljajo signale iz okolja v centralni živčni sistem. Na podlagi teh signalov se mačka orientira v prostoru, pomagajo pa ji tudi pri lovljenju plena, saj lahko zaznajo vibracije v zraku. S pomočjo brk mačke pokončajo ulovljen plen, saj z njimi zaznajo, kje je najbolje zadati končni ugriz. 

Zelo dober sluh mački omogoča lokalizacijo plena. Z ušesi lahko mačke zaznavajo tudi ultrazvok, ki ga oddajajo glodalci.

Zaradi kratkega smrčka imajo mačke širši in močnejši ugriz. Zobje so ostri, eden od ličnikov pa ima celo ostro konico, ki omogoča lomljenje kosti. V ustih se nahaja okoli 67000 receptorjev za voh.

Fleksibilna hrbtenica omogoča boljšo učinkovitost mišic pri teku in lovljenju plena. Polovico hrbtenice lahko obrnejo za 180 stopinj. Specifičnost njihovega ramenskega sklepa pa jim omogoča veliko variabilnost gibanja in možnost, da se stisnejo v majhne prostore. Sposobne so obrniti zapestje, zaradi česar so odlične plezalke. Skočijo lahko za več višin lastnega telesa. Pri lovljenju iz višjih višin jim pomaga sposobnost nekakšnega jadranja v zraku, pri čemer mačke razširijo noge. Poleg tega jim rep omogoča, da vedno pristanejo na nogah.

Ker so mačji kremplji upognjeni, medtem ko hodijo, se ne obrabijo in ohranjajo svojo ostrino ves čas. Zaradi blazinic in dlake na tačkah so mačke pri hoji tihe.

 

RAZUMEVANJE PLENILSKEGA OBNAŠANJA

Vse mačke se rodijo z naravnim instinktom po lovljenju. Ta je zapisan v njihovih genih in je posledica mačje evolucije. Zaradi tega instinkta lovijo plen tudi domače mačke, ki so hranjene in torej ne počnejo tega zaradi preživetja. Vendar pa se ubijanja plena mačke naučijo, zato ni nujno, da bo mačka plen, ki ga ulovi tudi usmrtila in pojedla. Čeprav se včasih razvije sožitje med mačko in glodalcem, če začneta skupno bivanje zelo zgodaj, nikoli ne vemo, kdaj bo prevladal instinkt in bo mačka »prijatelja« napadla.

Mačji mladički se naučijo loviti skozi igro. Pri tem razvijejo pravilno koordinacijo telesa, navadijo se prilagajati hitrost in dobijo občutek za čas. Naučijo se, kako se zagnati v plen v najbolj primernem trenutku. 

Mati prinaša umorjen plen do mladičkov in ga pred njimi poje. Ko so dovolj stari, se ji mladički pri jedi pridružijo, kasneje pa pojejo plen kar sami. Mačke prinašajo plen tudi za tuje mladičke in iz istega razloga nam naša mačka prinaša domov mrtvo žival, ki jo je uplenila. Naslednja stopnja je, da mladički pokončajo napol mrtve živali, ki jih mama ulovi. Tako se naučijo, kako pokončati plen in ko so že dovolj izurjeni, se lahko pridružijo mami na lovu. Po nekaj lekcijah lahko lovijo že sami.

Obstaja več teorij o igranju mačk z napol živimi živalmi, preden jih mali plenilci pojedo. Razlog naj bi bil v tem, da se mačke bojijo, da se bo žival, ki so jo ujele, branila in jih ugriznila, zato so bolj previdne. Druga teorija pa razlaga, da želijo mačke podaljšati dogodek, saj nekatere domače mačke nimajo veliko priložnosti za lov.

Ker je predatorstvo del mačk, jim moramo tudi v hiši zagotoviti, da bodo ta del svojega značaja lahko sproščale. Če jim ne nudimo dovolj igrač, bodo začele napadati naše prste ali pa bodo lovile izmišljeni plen, ki si ga predstavljajo. Zato se moramo z mačko veliko igrati in narediti njeno okolje čim bolj zanimivo. Na voljo imamo mnogo različnih igrač, med drugim tudi takšne, ki se premikajo in na ta način oponašajo plen.

 

Preberite si tudi: