0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Ste pasja ali mačja oseba – in kaj to pove o vaši osebnosti?

Ste pasja ali mačja oseba – in kaj to pove o vaši osebnosti?

30.03.2015
Iščite po ključni besedi: vedenje mačke, vedenje psa

Ljudje že dolgo predpostavljamo, da si ljubljenčka izberemo na podlagi nekaterih naših osebnostnih značilnosti. Popularna je delitev na »pasje osebe« in »mačje osebe«. Ali to zares pove nekaj o naši osebnosti? Študije so dokazale, da je temu res tako. Preverite, ali določene karakterne značilnosti veljajo tudi za vas.

 

Sam Gosling, psiholog z Univerze v Teksasu, je leta 2010 opravil spletno raziskavo, v kateri je spraševal 4.565 posameznikov ali so »mačje osebe«, »pasje osebe«, oboje ali nič od tega. Potem je moral vsak od posameznikov rešiti še osebnostni test s 44-imi vprašanji o petih dimenzijah osebnosti, ki se pogosto uporablja za preučevanje osebnosti med psihologi. Rezultati so pokazali kar nekaj bistvenih osebnostnih razlik med ljubitelji mačk in psov.

 

1. Več ljudi se ima za »pasje« kot za »mačje osebe«

 

Kar 46% vprašanih se je opredelilo za »pasje osebe«, za »mačje« pa le 12%. 27% se je opredelilo za oboje in 15% za nič od tega. Zanimivo je tudi, da je mačke očitno lažje sovražiti. Kar 15% vprašanih je povedalo, da ne marajo mačk, za pse sta enako povedala le 2% vprašanih. Študija je temeljila na samo-opredelitvi ljudi, kar ni pogojeno z vrsto ljubljenčka, ki si jo lastijo.

 

2. »Pasje osebe« so bolj družabne in ekstrovertirane

 

Raziskava je pokazala, da so ljubitelji psov bolj družabni in lažje spoznavajo nove ljudi. V povprečju so njihovi odgovori kazali na 15% večjo ekstrovertiranost, poleg tega so tudi bolj nagnjeni k strinjanju in sklepanju kompromisov.

 

3. »Mačje osebe« so bolj odprte za novosti

 

Nekatere od značilnosti mačjih oseb so čustvenost, bujna domišljija, radovednost, umetništvo, filozofiranje,  nenavadne ideje…  So tudi bolj odprti za novosti in nekonvencionalna prepričanja. V povprečju so kar 11% bolj odprti za nove ideje kot »pasje osebe«. Zanimivem karakterju mačjih oseb pa pritiče tudi 12% višja nevrotičnost.

 

4. »Pasje osebe« so bolj usmerjene k ciljem in upoštevanju pravil

 

Posamezniki, ki so se opredelili za »pasje osebe« so pokazali znatno več samodiscipline, želje po dosežkih in dokončanju stvari. Tem osebam je ljubše načrtovano, kot pa spontano vedenje. »Mačje osebe« imajo več težav s sledenjem pravilom in avtoriteti, še posebej, kadar se jim zdi, da se da nekaj storiti na boljši in bolj domiseln ali učinkovit način.

 

Ta in druge študije so lahko v pomoč posameznikom  pri izbiranju primernega ljubljenčka glede na svojo osebnost, ter za izboljšanje učinkovitosti  terapij z živalmi. Seveda na izbiro ljubljenčka vpliva več dejavnikov in pogosto se zgodi, da so »pasje osebe« lastniki mačk in obratno. Alergije, način življenja, odsotnost z doma, velikost stanovanja, življenje na deželi ali v mestu, količina prostega časa, aktivnost – vse to so pomembni dejavniki pri izbiri ljubljenčka.

 

Psihologi osebnostne razlike med »pasjimi« in »mačjimi osebami« pojasnjujejo še z različnim načinom življenja, ki ga ljubljenček prinese. Lastniki psov so lahko bolj družabni in ekstrovertirani, saj jih pes prisili oditi ven, kjer so aktivni in med ljudmi. Mačke pa si omislijo ljudje, ki bolj cenijo mirne popoldneve v stanovanju s knjigo v roki in odlično mačjo družbo, ki ne zahteva sprehoda. Poleg tega bodo psi vedno zahtevali našo pozornost in nam jo tudi neomejeno vračali. Mačke so bolj samosvoje in samostojne in se več držijo zase, pozornost in družabnost pa nam namenijo le v omejenih količinah.

 

Te bistvene značilnosti obojih lahko pojasnijo kar nekaj osebnostnih razlik med ljubitelji psov in mačk. A nikar ne skrbite, če ste spoznali, da je vaš partner »pasja«, vi pa »mačja oseba« - z nekaj razumevanja in prilagajanja se oboje lahko lepo dopolnjuje in uravnoteži skupno življenje. Morda pa vam bo ta opredelitev pomagala bolje razumeti katerega od svojih prijateljev in znancev, ter boste tako z njimi lažje shajali in ne bosta več »kot pes in mačka«.

 

Preberite še: