0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Sterilizacija mačke

13.10.2011
Sterilizacija mačke je izraz, ki se uporablja za odstranitev reproduktivnih organov mačje samice. Pri operaciji, ki poteka v splošni anesteziji, odstranijo mački jajčnike in maternico. Odstranitvi jajčnikov in maternice pravimo ovariohisterektomija. Kastracija pa je izraz, ki se uporablja za odstranitev testisov pri mačjem samcu.

Sterilizacija mačke je eden najbolj pogostih posegov pri veterinarjih. V Evropi je to pogost poseg, saj je sterilizirana več kot polovica mačk.

Mačja samica se lahko prične pariti že pri štirih mesecih. Obdobje parjenja traja vse od januarja do oktobra, samica pa je godna za parjenje vsaka dva tedna, vse dokler ne postane breja. Mačja samica ima lahko mladiče vsakih 65 dni.

Sterilizacija mačke je najbolj priporočljiva, ko je mačka stara od 4 do 6 mesecev, saj je takrat manj pooperativnih zapletov, med operacijo je manj krvavenja, operacija traja manj časa, organi so bolj vidni, tudi opomore si hitreje.

Sterilizacija mačke preprečuje brejost. Preveliko število mačk postaja velik problem, saj je premalo lastnikov, ki bi skrbeli zanje. Če bo vaša mačka imela mladiče, jih boste težko prodali ali oddali, če bi jih obdržali, pa to predstavlja še dodatna usta, ki jih je treba nahraniti.

Sterilizacija mačke in vedenje
Sterilizacija naredi mačke bolj mirne. Brez nagona po parjenju bo vaša mačka bolj mirna in se ne bo odzvala na paritvene klice mačkov. Sterilizirana mačka tudi ne privablja drugih mačkov in zato ne ustvarja nadležnih klicev. Poleg tega so sterilizirane mačke bolj nežne in ljubeče.

Sterilizacija mačke in zdravje
Če se nesterilizirana mačka ne pari, se poveča možnost za infekcije reprodukcijskega sistema, pride lahko tudi do nastanka raka na jajčnikih ali maternici.

Pomemben namen sterilizacije je, poleg preprečevanja brejosti, tudi ta,da pripomore do boljšega zdravja mačke. Pri sterilizaciji se mački odstrani jajčnike in maternico. Brez teh organov mačka ne bo nikoli razvila cist, infekcij in raka na teh organih.

Sterilizacija mačke poveča tveganje za nastanek ledvičnih kamnov. Sterilizirane mačke urinirajo redkeje, zato urin ostaja dlje v mehurju. To težavo se lahko prepreči tako, da hranite mačko s prilagojeno hrano - hrana za mačke Sanabelle Urinary, ki ohranja pH urina v normalnih mejah in preprečuje nastanek ledvičnih kamnov.

Sterilizacija mačke in težave s telesno težo
Sterilizacija mačke lahko pripomore k temu, da prične mačka pridobivati na telesni teži. Debelost je 3 do 4 krat bolj verjetna pri steriliziranih mačkah. Nesterilizirane mačke imajo močan nagon po parjenju in porabijo veliko energije za iskanje partnerja. Brez tega energijskega bremena bo vaša mačka še vedno zaužila isto količino hrane, toda pokurila ne bo toliko kalorij, kot bi jih sicer. V tem primeru je pomembno mačko hraniti z manj kalorično hrano za mačke - hrana za mačke Sanabelle Light.