0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Tri najpogostejše napake pasjega lastnika pri popravljanju vedenja svojega psa

Tri najpogostejše napake pasjega lastnika pri popravljanju vedenja svojega psa

12.01.2011
Vsi si želimo psa, ki bi se lepo obnašal. Vendar za to, da takšnega psa tudi imamo, želja običajno ni dovolj. Mnogi lastniki se o vzgoji psa ne poučijo dovolj. Naenkrat se znajdejo na jutranjem sprehodu ali pa na obisku pri starših s psom, ki so ga privezali na vrvico, misleč, da je to vse, kar je potrebno storiti. Napačno popravljanje “napak”, ki jih je storil pes, prinese napačne rezultate. Temu v namen je tukaj kratek opomnik za lastnike psov. Tudi lastnike je potrebno opomniti, da si psi močno želijo lastnika, ki se bo lepo obnašal. V nadaljevanju smo našteli nekaj najpogostejših nezaželenih vedenj pasjih lastnikov pri vzgoji svojega psa.

1. Naša nekonsistentnost uspešno prepreči pasje razumevanje
Nekonsistentnost je najverjetneje največji problem pri popravljanju pasjega vedenja. Vsi ljudje, ki redno preživljajo čas s psom, ki ga poskušate “vzgojiti”, morajo vedeti in razumeti, kaj je pričakovano od njega. Če je njegovo obnašanje nesprejemljivo, je potrebno psa popraviti – VEDNO. Če bo pes pri svojem nezaželjenem dejanju popravljen vsakič – v času akcije, bo povezal dejanje s popravljanjem dejanja in bo postopoma prenehal s takšnim obnašanjem. Prav tako bodite konsistentni tudi pri pohvalah in spodbudah, ki si jih bo vaš pes zaslužil z zaželjenim vedenjem.
Stvari, ki morajo biti konsistentne:
1. Odnos vseh ljudi (v okolici psa) do pasjega obnašanja.
2. Popravki nezaželenih dejanj psa.
3. Pohvale oz. spodbude zaželjenih dejanj psa.

2. Ignoriranje pasjega vedenja
Ignoriranje pasjega vedenja, ker bo “pes vedenje prerasel” je popolnoma napačen pristop, če želite svojega psa naučiti lepega obnašanja. Če ignorirate nezaželeno obnašanje vašega psa (skakanje, žvečenje, agresija, itd.), mu s tem sporočate, da je takšno obnašanje sprejemljivo. Psa morate ob nezaželjenem obnašanju nemudoma popraviti in ga naučiti zaželjenega dejanja. Navsezadnje ste vi njegov vodja in vaš pes se zgleduje po vas.

3. Govorjenje imena vašega psa z besedo “Ne!”
Veliko pasjih lastnikov uporablja besedo ne z imenom svojega psa. Psi hitro povežejo besedo “Ne” z negativnim pomenom in če jo uporabite z njegovim imenom, lahko vaš pes preprosto sklepa, da je njegovo ime napačno, ne pa njegovo dejanje. Preprosto recite “Ne”, ko se pojavi nezaželjeno obnašanje in tako bo pes vedel, da je bilo dejanje tisto, kar je slabo.

Bodite sami sprememba, ki si jo želite v svetu. Z izboljšavo svojega vedenja, izboljšajte vedenje vašega psa.