0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Šolanje psov s priboljški

28.12.2009
Zaradi hitrega učenja in razigranosti so bili psi vedno primerni partnerji za igro. Prav preko igre in z vzpodbudo, pa jih je moč naučiti določenih kretenj, položajev, ki olajšajo sobivanje živali z lastnikom.

Vzgoja psov je predvsem pomembna v urbanih središčih in povsod, kjer je frekvenca ljudi in ostalih živali velika. Pse najlažje učimo pri okrog 6 mesecev starosti, saj takrat najbolj dojemajo svet okrog sebe in zato zelo hitro pokažejo, kaj so se naučili.

Obstaja več načinov učenja. Najbolj poznana sta učenje s klikerjem ter učenje s priboljški. V vsakem primeru odsvetujemo učenje z udarci, saj je to nečloveško in samo vprašanje časa je, kdaj se bo takšen pes obrnil proti vam.


Priboljški
Za dosledno izvajanje ukazov morate vašega psa nagrajevati. Najboljši način nagrade so okusni priboljški, ki jih lahko nosite s sabo na sprehode.

Pri Alerju imamo veliko izbiro priboljškov, ki so v briketirani obliki in zato primerni tudi za na pot. Pri priboljških, kot pri vseh dodatnih hranilih moramo paziti na količino in na sestavo. Predvsem se moramo zavedati, da so priboljški prehranski dodatek in ne polnovredna hrana. Priporočena količina priboljškov na dan je za pse teže 2 - 4 kg: 3 koščki, 4 - 11 kg: 4 koščki 11 - 22 kg: 5 koščkov nad 22 kg: 7 koščkov.


Trening psa

Trening oziroma vzgoja psa ne sme temeljiti na kaznovanju, zato ne vpijte nanj, predvsem pa ga nikoli ne udarite ali stresajte za ovratnico. Pri psih nasprotje od »dobiti nagrado« ni »kaznovati«, temveč »ne dobiti nagrade«. Pes naj vodnika gleda v oči, ne da bi morali to od njega posebej zahtevati (brez povelja). V novem okolju na začetku nekoliko znižamo kriterij in psa za opravljeno delo bogato nagradimo.


Vrste pogojevanja
Psi se učijo predvsem s pogojevanjem. Vsi poznamo Pavlova in njegove pse, obstajajo pa še druge vrste pogojevanja, s pomočjo katerih se pes uči.

a. Operantno in klasično pogojevanje

To sta znanstvena termina, ki se ju uporablja za razlago, kako se živali (vključno z ljudmi) učijo. Učenje s klikerjem je osnovano na principih Operantnega pogojevanja.

b. Operantno pogojevanje
B.F. Skinner je skoval ta termin. Pri operantnem pogojevanju živali s svojimi dejanji kontrolirajo okolico. Npr. pes pozvoni na zvonec, da se odprejo vrata. Ta se tako nauči, da je njegovo dejanje povzročilo odprtje vrat.

c. Klasično ali Pavlovo pogojevanje

Pri klasičnem pogojevanju se žival odzove na okolico brez zavednih dejanj. Njeno dejanje ne vpliva na posledice. Pes zasliši hišni zvonec. Zvonjenje mu pove, da se bodo vrata odprla. Pes je pogojen, da pričakuje odprtje vrat, ko zasliši zvonec.


Povelje sedi!
Kužku dajte povelje »sedi«, ob tem pa mu zadnji del telesa potisnite k tlom. Povelje mora biti izrečeno jasno in glasno. Pri nekaterih psih boste morali ob tem zadržati njihovo brado oziroma gobček, saj se bodo sicer ulegli. Cilj te vaje je naučiti psa da, ko rečete »sedi«, ni nobene druge možnosti, kot, da sede. Za nagrado mu ponudite priboljšek. Sčasoma se bo psiček odzval tako, da se bo usedel sam, namesto da ga v ta položaj spravite vi.


Povelje prosi!
Kako naučiti psa na povelje - prosi?
Sedite za mizo in pred sabo postavite hrano, ki jo ima vaš kuža rad. Vašega kužka z levo roko primete za tačke ter jih dvignete tako, da bo sedel na zadnjici. Takrat mu ponavljajte ukaz prosi in mu ponudite priboljšek. Pri vsaki vaji za trenutek poskusite odmakniti levo roko, da bo ljubljenček sam držal tačke v zraku. Ta trenutek naj bo iz vaje v vajo daljši, dokler se psiček sam ne nauči uloviti ravnotežja. Ko bo kužek znal vajo, mu vsakič, ko bo izsiljeval za hrano, dajte ukaz prosi. Seveda mu ne pozabite ponuditi priboljška. Tako se bo vaš ljubljenček naučil vaje prosi ter se istočasno odvadil nadlegovanja vaših gostov.


Povelje poleg!
Pripravimo se tako, da si žepe napolnimo s priboljški. Odpravimo se na sprehod v relativno mirno okolje. Če se le da, naj pes ne bo na povodcu; lahko uporabimo 5–10 m dolg sledni povodec.

Učenje: hodimo in čakamo, da nas pes pogleda. Ni pomembno, kje se pes nahaja (pred nami, levo, desno, blizu ali stran od nas), pomembno je le, da nas pes pogleda, torej nagrajujemo samo pogled. Ko nas pogleda, ga pokličemo ali kliknemo, pes pride in mu damo priboljšek. Potem pes odide naprej, navadno kaj vohat; ko nas ponovno pogleda, ponovimo postopek – ga pokličemo. Kliknemo, počakamo, da pride po priboljšek in potem hodimo dalje. Postopek ponavljamo nekaj minut na vsakem sprehodu nekaj dni. Pes bo ugotovil, da se splača biti v naši bližini, pričel bo hoditi blizu nas in nas pogosteje gledati. Postopek ponavljamo nekaj minut na vsakem sprehodu nekaj dni.

Andrej Grilc
absv. vet. med