0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Vaš kuža ve, kdaj ste žalostni

05.07.2012
Morda ste že kdaj videli psa, ki se je radovedno približal nekomu, ki je jokal. Psi naj bi bili sposobni vedeti, kdaj je človek žalosten, zato se mu takrat približajo. Dregnejo ga z gobčkom, mu položijo glavo v naročje ali pa mu ponudijo tačko. Kot da bi vedeli, da ga lahko s svojo prisotnostjo potolažijo.

Pes biva s človekom že 15.000 let. V tem času sta se razvijala skupaj in se tako naučila prepoznavati potrebe drug drugega. Po tako dolgem skupnem času danes čutimo tesno povezanost do njih, verjetno pa je tudi, da so psi sposobni do nas čutiti empatijo.

Z nobeno drugo živaljo nismo tako povezani, kot s psom. Tako nismo povezani niti z našim najbližjim sorodnikom, šimpanzom. V raziskavah, kjer je človek s prstom pokazal na nek predmet, so psi usmerili pozornost na tisti predmet, medtem ko se šimpanzi zanj niso zmenili. Kazanje s prstom na predmete je še en znak, kako psi poskušajo razumeti, kaj jim sporočamo.

Dr Deborah Custance in Jennifer Mayer z Goldsmith kolidža sta proučevali vedenje psov in poskušali ugotoviti, če lahko občutijo empatijo do človeka. Dotlej so raziskave pokazale, da so nekatere živali zmožne sočutja znotraj svoje vrste. Tako na primer opice po medsebojnem konfliktu tolažijo druga drugo. Niso pa še odkrili, če je katera žival zmožna čutiti empatijo do človeka.

Custance in Mayer sta proučevali odziv psov na človeški jok. 18 psov sta izpostavili štirim različnim situacijam: lastnik psa joka, tujec (oseba, ki jo pes ne pozna) joka, lastnik brunda melodijo, tujec brunda melodijo. Pred vsako situacijo je bilo 2 minute običajnega pogovora.

Izmed 18 psov, se jih je 15 približalo lastniku ali tujcu med jokanjem, medtem ko se je med brundanjem osebama približalo le 6 psov. To pomeni, da je čustvena plat joka tista, zaradi katere se je pes približal človeku in ne radovednost. Prav tako se je pes vedno približal osebi, ki je jokala in ne tisti, ki je bila tiho, tudi če je bil to tuj človek. To pomeni, da je pes najbrž skušal potolažiti osebo, ni pa sam iskal tolažbe pri svojem lastniku, kot bi jo, če bi ga morebiti jok vznemiril.

Psi pa lahko tudi prepoznajo, če smo srečni, žalostni, zadovoljni in jezni. Odlično lahko berejo naša čustva. Več o tem, kako dobri so v branju naših čustev, si lahko preberete tukaj: Psi lahko berejo naša čustva