0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Vas zebe kot psa?

22.11.2010
Najbolje je, da se ob začetku zime osredotočimo na začetek zime. Tako ponavadi stvari delujejo na tem svetu.
Zima je mrzla in najverjetneje zasnežena, kar pa bo zagotovo opazil tudi vaš pes. Zato je priporočljivo, da pozimi vašemu  psu namenite nekaj svojih skrbi, predvsem v zvezi z nego njegovih tačk, s toploto njegovega telesa, ter možnimi ozeblinami in podhladitvijo.

Nekateri psi so zelo občutljivi na mrzle temperature. Bodite pozorni predvsem tisti, ki imate doma:
  • Mladega kužka, ki še ni star šest mesecev
  • Starega psa. Mraz lahko še bolj “strdi” njegove sklepe zaradi česar bo premikanje pozimi zanj mnogo manj prijetno in mnogo bolj boleče kot pa je bilo v ostalih letnih časih.
  • Psa z diabetesom, boleznijo srca, hormonskim neravnovesjem ali boleznijo ledvic. Takšni psom je namreč regulacija telesne temperature mnogo bolj otežena kot drugim.
  • Psa s podpovprečno telesno težo. Tudi takšni psom lahko mraz povzroči resne probleme. Občutijo ga mnogo bolj in imajo za ohranjanje telesne temperature na voljo veliko manj energije.
  • Psa s kratko dlako.
  • Psa s kratkimi nogami. Predvsem ni priporočljivo to, da se njegov trebušček in prsi dotikajo snega, medtem ko ga peljete na sprehod v sneg.

Psi, ki jih zebe lahko prav tako kot mi trpijo za podhladitvijo in v skrajnem primeru ozeblinami.

Podhladitev se zgodi, ko temperatura vašega psa pade pod normalno raven (od 37,5 do 39 stopinj Celzija). Če je telesna temperature dlje časa nižja od normalne, pride do presnovnih težav in do poškodb notranjih organov. Prvi odziv telesa na znižanje temperature je tresenje. Vendar ob tem odzivu še ne potrebujete klicati veterinarja, sploh če se boste vi, ki boste zunaj sredi kupa snega na sprehodu s psom, tresli tudi sami. Tako kot vi, tudi pes le poskuša ohranjati toploto v svojem telesu. Vseeno pa bosta najbrž oba vesela, če se v takem primeru čimprej odpravita domov.
Pri krajši podhladitvi se najprej poviša krvni tlak ter se poveča srčni utrip. Če pa podhladitev traja dlje časa, se krvni tlak zniža. Pride pa lahko tudi do srčne aritmije ter do oslabljenega delovanja srca. V skrajnem primeru je dihanje močno oteženo, prav tako prekrvavitev in temu lahko sledi tudi smrt zaradi odpovedi srca.

Zato se vseeno raje odpravite proti domu, ko se vas pes začne tresti od mraza. Lahko pa mu kupite tudi kakšen zimski pasji plašček. Med široko paleto oblačil za psa, ki jih imamo na voljo v prodajalni, bomo gotovo našli kaj primernega tudi za našega štirinožnega prijatelja. Morda se ideja res zdi domišljava, vendar vseeno tudi psa kljub kožuhu zebe, če je le dovolj mrzlo zunaj.

Kadar smo zunaj s svojim psom, ne pozabimo na faktor vetra. Mraz je lahko mnogo večji kot kaže temperatura zraka, če piha veter.

V naslednjih člankih se bom še bolj podrobno posvetila pasjim tačkam, podhladitvi, ozeblinam ter temu kako lahko pravočasno ukrepamo in jih preprečimo.

Vedno na toplem,

Rebeka Žvagen