0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Vse o mačjih tačkah

12.11.2012
Velikokrat, ko pomislimo na mačje tačke, dobimo asociacijo na ostre kremplje, ki nam nemalokrat pustijo praske na koži ali na kakšnem kosu pohištva. So pa mačje tačke veliko več kot le ostra britev s kremplji, saj so zasnovane tako, da mačkam omogočajo specifičen način hoje, učinkovito lovljenje plena, komunikacijo, kot tudi ohranjanje telesne temperature.

Mačke imajo na prednjih šapah pet prstov, vsakega s svojim krempljem, na zadnjih pa na vsaki šapi štiri prste s štirimi kremplji. Seveda pa imajo lahko v primeru genetskih anomalij tudi dodatne prste.

Kremplji
Mačke uporabljajo svoje kremplje za plezanje, lovljenje plena, obrambo in kot pomoč pri ohranjanju ravnotežja na gladkih ali spolzkih površinah. S kremplji na sprednjih tačkah se tudi oprimejo stvari. Sprednji kremplji so bolj vsestranski, zadnji pa močnejši. Da jih obvaruje pred poškodbami, mačka kremplje »pospravi« v ovoj v tačkah. Sestavljeni so iz keratina, ki je beljakovina. Mačji kremplji so zajeti v zunanjo plast, ki se imenuje plašč in je sestavljen iz mrtvih celic. Pod plaščem se nahajajo nove celice, živci in krvne žile, ki oskrbujejo keratinsko plast. Ker mačji kremplji rastejo neprekinjeno, je zelo pomembno, da jim omogočimo praskanje na grobi površini, da lahko odstranijo odmrle dele krempljev. Vaši mački vsaj enkrat na mesec preverite tačke, da se prepričate, če so zdrave in če kremplji potrebujejo striženje.

Blazinice
Mačje blazinice pokriva groba, brezdlačna koža, ki je veliko debelejša od kože na drugih delih telesa. Kožne blazinice na tačkah vaše mačke so dovolj močne, da nudijo zaščito pred punkcijo, ko se sprehaja po neravnem terenu, vendar pa ne nudijo izolacije pred ekstremnimi temperaturami. Zakaj? Ker je narava naredila kompromis, tako da je lov učinkovitejši. Na blazinicah mačjih tačk so namreč mehanoreceptorji, ki ji omogočajo oceno teksture, lokacije, zaznavo različnih vibracij in drugih informacij. Prav tako jim ta velika občutljivost na dotik omogoča, da zelo hitro odkrijejo, kako vroča ali hladna je površina.

Barva blazinic se razlikuje od rožnate do različno pigmentirane. Zanimivo je, da se pogosto barva kožuščka vaše mačke ujema z barvo blazinic, saj pigment, ki določa barvo dlake, določa tudi barvo kože.

Mačja hoja
Mačke med hojo za razliko od nas ne postavljajo težišča na pete, pač pa na prste. Majhna površina njihovih tačk in mehkoba njihovih blazinic omogoča tiho premikanje po vseh vrstah terena.

Mačke se znojijo skozi tačke
Mačke imajo poleg smrčka, tudi na svojih blazinicah žleze znojnice, ki jim omogočajo ohranjanje telesne temperature, pospešeno pa delujejo tudi v primerih, ko je mačka vznemirjena. Ne proizvajajo pa znoja tudi na preostalih delih telesa, tako kot ljudje.

Mačke s svojim dotikom označujejo
Mačkam, ki živijo v skupnosti je zelo pomemben vonj. Skupen vonj jim daje občutek varnosti. S tem, ko se vaša mačka drgne ob vas, vas označi in gradi nekakšno skupno vez, kar pomeni, da ste del njenega tropa. Mačke imajo namreč na predelu ust, smrčka, korena repa in tudi na tačkah med blazinicami, posebne žleze, ki izločajo sekret s feromoni. To so hormonom podobne signalne kemične snovi, ki jih sami ne moremo zaznati. Prav tako označujejo svoje okolje tudi s praskanjem različnih predmetov v prostoru, kjer bivajo.