0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Zakaj imajo mačke rep?

25.10.2014
Iščite po ključni besedi: mačka, vedenje mačke

Za mačke je rep eden ključnih delov telesa, ki jim pomaga pri gibanju, komunikaciji in lovljenju ravnotežja. Začnimo s kratko lekcijo iz anatomije repa. Mačji rep sestavlja 19 do 23 vretenc, kar skupaj znese okoli 10% vseh kosti v mačjem telesu. Vretenca obdaja obsežna skupina mišic, vezi in kit, ki repu omogočajo njegovo mobilnost. Pri samcih rep povprečno meri 28 cm, pri samicah pa 25 cm.

Mačke rep uporabljajo za več različnih namenov:

 

1. Rep kot orodje za ravnotežje

Mačke rep uporabljajo za lovljenje ravnotežja pri hoji po ozkih površinah, kot so veje, vrh ograje ali naslonjalo stola. Pri tem rep uporabijo kot protiutež, po navadi ga obrnejo v smer nasprotno od tiste, v katero gledajo. Rep je pomembno orodje tudi za ohranjanje ravnotežja pri skokih.

 

2. Rep kot orodje za komunikacijo

Mačke svojega repa ne uporabljajo zgolj za lovljenje ravnotežja, pač pa z njim izražajo tudi svoje počutje. Z različnimi pozicijami in premikanjem repa komunicirajo z ostalimi mačkami. Če svojo mačko pozorno opazujete, boste lahko tudi sami hitro razbrali, kaj vaša mačka sporoča.

  • Navpično privzdignjen rep. Samozavestna in zadovoljna mačka med sprehodom po svojem teritoriju rep drži visoko. Navpičen rep kaže na veselo razpoloženje ali prijateljski pozdrav. Če ob tem, ko se vam mačka približuje z privzdignjenim repom, zgornja tretjina njenega repa trza, to pomeni, da vas je izredno vesela.
  • Upognjen rep. Rep, ki je nekoliko upognjen in spominja na vprašaj, pogosto kaže na igrivo razpoloženje mačke.
  • Spuščen rep. Rep, ki ga mačka nosi navzdol, vzporedno s tačkami, lahko pomeni, da prevzema vlogo napadalke, zato bodite v takšnih situacijah previdni. Če to spremlja še rahlo izbočen hrbet, je agresivnost tega signala še večja. Izjema so nekatere pasme, kot so perzijke, eksotke in škotske klapouhke, katere že naravno nosijo rep nižje od svoje hrbtenice.
  • Skrit rep. Ko mačka rep spodvije pod telo, je to znak strahu ali podreditve, saj jo nekaj dela živčno. Pogosto pri tem tudi rahlo počepne, da bi bila videti manjša.
  • Našopirjen rep. Ko mačji rep spominja na omelo za prah, je mačka izredno razdražena in prestrašena. Rep namreč našopiri v želji, da bi izgledala večja in s tem odgnala grožnjo.
  • Hitro miganje z repom. Ko mačka rep hitro premika naprej in nazaj, s tem kaže strah in napadalnost. Gre za opozorilo, naj se ji ne približujemo.
  • Počasno premikanje repa. Ko mačka rep počasi premika z ene na drugo stran, to navadno pomeni, da je na nekaj zelo osredotočena. Običajno gre za plenilsko držo, ki jo navadno kaže tik preden skoči na plen.
  • Trzajoč rep. Ko mački trza konica repa, s tem kaže radovednost in razburjenje.

 

3. Rep kot orodje za markacijo

Tako mačke kot psi imajo na površini repa posebne žleze, ki oddajajo specifičen vonj. Izločke teh žlez mačke uporabljajo za označevanje svojega teritorija.

 

4. Rep kot orodje za lov

Mačkam rep pomaga tudi pri lovu. Ker mačka svojega plena ne more videti, ko je ta čisto pri miru, pridobi njegovo pozornost z rahlim mahanjem z repom. To plen splaši oziroma sproži vsaj delno gibanje ali trzanje, zaradi česar lahko mačka z vidom bolj natančno locira svoj plen. Bolj neopazni gibi repa med lovom pa so namenjeni ostalim mačkam, da jim mačka sporoči svoj namen, brez da bi s tem plen opozorila nase in na svoj namen.

 

Bolezni in poškodbe repa

  • Poškodbe repa – rep je kot ostali deli telesa podvržen zlomom in ostalim poškodbam. Do zloma lahko pride, če se rep ujame v priprto okno, prehitro zapirajoča se vrata, zaradi pasjih ali mačjih ugrizov ter drugih nesreč. V nekaterih hujših primerih je pri tem potrebno rep kirurško odstraniti. Mačka se po amputaciji repa hitro privadi in lahko normalno živi naprej.
  • Hiperplazija žlez lojnic nad repom – povečano izločanje žlez lojnic, ki je najbolj pogosto pri nekastriranih samcih, prav tako pa se lahko zgodi pri samicah ali kastriranih samcih.
  • Alopecija – izgubljanje dlake. Izgubo dlake lahko povzroči prekomerno čedenje, praskanje ali grizenje, kar si povzroči mačka sama in je po navadi posledica stresa.  Lahko pa gre tudi za vnetje dlačnih mešičkov (demodikozo) ali endokrine bolezni, zaradi katerih dlaka po izgubi se zraste nazaj.

 

Mačke z nenavadnimi repi

 

Prepognjen ali zavit rep

Nekatere mačke se rodijo z upognjenimi repi. To je še posebej pogosto pri siamskih in burmanskih mačkah. To mačke nikakor ne moti ali ovira. Je pa to izločitvena lastnost na razstavah, zato se take mačke odda predvsem samo kot ljubljenčke in se jih ne uporablja za nadaljnjo vzrejo in razstavljanje.

Brez repa

Za nekatere pasme mačk je značilen kratek rep, ali pa so celo brez repa. Mačke se takšne že skotijo. Primer takšnih pasem so manx mačke in japonske bobtail mačke. Zanimivo pa je, da pri teh dveh pasmah kratek rep povzroča različen gen. Pri manx mačkah je ta gen dominanten in se bo prenesel naprej, če bo le eden od staršev brez repa. Še več, če sta brez repa oba starša pogosto pride do spontanega splava, zato se vedno križa enega starša z repom in drugega brez. Pri japonskih bobtailkah pa gre za recesivni gen, zato se križa oba starša brez repa. Ta tudi ne pomeni zdravstvenih tveganj, tako kot pri manx mačkah.

 

Preberite si tudi: