0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Zakaj mačke jedo travo?

10.03.2014
Iščite po ključni besedi: mačka

Ne glede na to ali imate notranjo ali zunaj živečo mačko, ste jo gotovo že večkrat zalotili med žvečenjem sveže zelene trave. Morda se vam je zdelo to malce nenavadno, še posebej v primerih, ko je žvečenju trave sledilo bruhanje. Na vprašanje zakaj mačke jedo travo, še ni povsem jasnega odgovora, vendar je nekaj gotovo: paša je nekaj, kar je tudi za mačke nekaj povsem naravnega in celo koristnega, zato je vsaka skrb odveč.

Mačke velikokrat jedo travo, saj jim ta kot odličen vir vlaknin pomaga pri prebavi ali spodbuja bruhanje, kadar je želodec prepoln ali pomaga odstraniti tujek ali neko zapreko. Ker so mačke striktni mesojedi in nimajo encima za razgradnjo rastlinskih snovi, največkrat to neprebavljeno travo izbruhajo.

To je predvsem pomembno za zunanje mačke, ki lovijo plen. Tako se lahko znebijo neužitnih delov, ki jih zaužijejo skupaj s plenom, kot so dlaka, perje, kosti, itd. Prav tako, pa je uživanje trave velikega pomena tudi za notranje mačke, saj med negovanjem zaužijejo veliko svoje odmrle dlake. Ker le ta ni prebavljiva, se lahko zadržuje v želodcu, zaradi česar nastanejo kepe dlak. Zato je zelo pomembno, da mačka sproti odstranjuje zaužito dlako, saj je v primeru, da kepe postanejo prevelike, potrebna kirurška odstranitev. Pri odstranjevanju kepic dlak pomaga tudi hrana za mačke Sanabelle.

Naravno odvajalo

Nekateri menijo, da mačke travo zauživajo kot pomoč pri odvajanju in preprečevanju prebavnih motenj. V primeru, da vaša mačka ne izbruha neprebavljenih snovi, te ostanejo globoko v prebavnem traktu in lahko povzročijo blokado. Trava pa kot bogat vir vlaknin spodbuja peristaltiko črevesja in s tem olajšuje izločanje.

Vir hranilnih snovi

Trava je tudi bogat vir folne kisline, ki sodeluje pri proizvodnji kisika v krvi. Pomanjkanje lahko povzroči slabokrvnost in zaviranje rasti. Zato so nekateri mnenja, da mačke pogosteje zauživajo travo tudi ob pomanjkanju folne kisline.

Če vaša mačka nima dostopa do sveže trave, bo lahko to poskusila nadomestiti z uživanjem sobnih rastlin, ki pa so lahko za vašo mačko strupene. Zato je ključnega pomena, da se prepričate, da v vašem gospodinjstvu nimate strupenih sort rastlin. Prav tako moramo paziti pri zunanjih mačkah, da ne zauživajo rastlin, ki so kemično obdelane. Najboljša rešitev je, da ji zagotovite svežo travo. Če žretje trave spremlja dolgotrajno bruhanje, obiščite svojega veterinarja.

Preberite si še:
Mačkam škodljive vrste hrane
Ali je vaša mačka predebela? Presuha? Ali pa je prava mačka?