0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Zakaj mačke predejo?

13.10.2010
Ko mačka skoči v vaše naročje, se zvije v klobčič in prične presti, se zdi, kot da je na svetu vse popolno. To je ena izmed stvari, ki jih imamo radi pri mačkah, ta občutek zadovoljstva, ki ga delijo z nami. Ko mačka postane mehko predeča kepa, se počutimo bolj mirne. Toda zakaj mačke predejo? In kaj povzroča ta značilen zvok?

Nekateri menijo, da je prvotna funkcija predenja komuniciranje mladiča z mamo, da je vse v najlepšem redu. Mačji mladiči lahko predejo že drugi dan svojega življenja in četudi ne morejo mijavkati in sesati, lahko predejo in sesajo. Matere pa pogosto predejo nazaj, da pomirijo mladiče.

Obstaja več teorij, kako mačke proizvajajo predenje. Ena izmed njih je ta, da predenje vključuje aktiviranje živcev znotraj respiratornega sistema. Te živčni signali povzročijo vibracije glasilk, medtem ko služi diafragma kot batna črpalka, ki potiska zrak skozi glasilke in s tem povzroča predenje. Predenje naj bi izhajalo iz centralnega živčnega sistema in naj bi bilo prostovoljno dejanje, kar pomeni, da mačke predejo takrat, ko hočejo.

Ko mačka odraste, se pomen predenja spremeni. Nekatere mačke predejo, da izrazijo zadovoljstvo ali užitek, predejo pa tudi zelo prestrašene in zelo bolne mačke, pa tudi mačke, ki kotijo mladiče. Ni nenavadno, da mačke predejo, ko so blizu smrti. To predenje morda nakazuje na anksioznost ali evforijo.

Strokovnjaki za vedenje mačk verjamejo, da se mačke, ko prede v stresni situaciji, s tem pomirjajo ali tolažijo, podobno kot ljudje, ki si pojejo ali mrmrajo, ko so živčni. Prestrašena mačka prede, ker s tem sporoča podrejenost ali neagresivne namene. Divja mačka bo predla in s tem sporočala, da ne bo napadla druge mačke, da se druge mačke ne počutijo ogrožene. Starejše mačke predejo, ko se igrajo ali ko se približajo drugim mačkam. S tem sporočajo, da so prijazne in da se želijo približati.

Novejša teorija o predenju govori o tem, da ga povzroča sproščanje naravnih, morfiju podobnih substanc (endorfinov) v možganih. Endorfini so sproščeni v primerih bolečine in ugodja in to morda razjasnjuje navidezno nejasnost predenja. Predenje naj bi se sprožilo v možganih in je tudi združljivo z bolj mehaničnimi razlagami predenja, saj endorfini aktivirajo enega izmed predelov možganov za akcijo (ko se misel prevede v gibanje). Kakršnakoli že je razlaga za predenje, naj bi indiciralo mačje zadovoljstvo, povezano pa je tudi z vplivom na izboljšanje v stresnih situacijah. Predenje je pač ena od najbolj ljubkih mačjih lastnosti.