0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Zakaj mačke rade ležijo na tipkovnicah in kako takšno vedenje odpraviti (če vam je nadležno)?

Zakaj mačke rade ležijo na tipkovnicah in kako takšno vedenje odpraviti (če vam je nadležno)?

20.01.2015
Iščite po ključni besedi: mačka, mačje vedenje

Branje tega članka vam lahko prepreči izbris kakšnega pomembnega dokumenta z vašega računalnika.

Za mačke je že znano, da rade ležijo na najbolj udobnih mestih in pogosto se zgodi, da tisti najbolj udoben kraj za ležanje ni ravno njihovo običajno ležišče. Od časa do časa se mačka odloči, da je udoben kraj za ležanje tudi računalniška tipkovnica. In ponavadi ne gre ležat nanjo takrat, kadar za računalnikom ni nikogar.

Možen razlog, zakaj se mačka rada uleže na tipkovnico, je iskanje pozornosti. Morda se mački zdi nenavadno, kaj je na tipkovnici tako zanimivega, da živahno s prsti tipkate po njej, poleg tega oddaja še vabljive klikajoče zvoke. Ob vsej tej nenavadni predstavi se mački zdi, da boste toliko pozornosti, kot namenjate tipkovnici, namenili tudi njej, enostavna rešitev, kako to doseči je, da skoči na isto mesto kot je tipkovnica in opazuje kaj se bo zgodilo.

Mačka se je iz izkušenj najbrž naučila, da bo takoj, ko bo legla na tipkovnico, deležna vaše pozornosti – tako da jo boste vzeli v naročje, jo pobožali, ji dali kak priboljšek, itd. Da se izognete takšnemu mačjemu vedenju, boste morali biti bolj pretkani kot mačka. Ignorirati jo seveda ne morete, saj mačka leži na tipkovnici in vas ovira pri delu na računalniku. Če jo boste le dvignili in dali na tla, pa bo to pomenilo, da je že dobila vašo pozornost in zaradi tega se utegne takšno vedenje ponavljati. Kaj vam je potem v tem primeru storiti?

Spodaj si oglejmo nekaj možnosti, kako preprečiti mački ležanje na tipkovnici.

 

1. Mačka za tipkovnico

Tipkovnico nekoliko odmaknite od zaslona, tako da bo mačka med tipkovnico in pred zaslonom, kot na spodnji fotografiji.

 

Foto: flickr@Hazel Owen

 

2. Mačka na svoji tipkovnici

Priskrbite ji popolnoma njeno tipkovnico in jo položite poleg svoje. Tako bo imela mačka čisto svojo tipkovnico pa še v vaši bližini bo.

 

Foto: flickr@Klaus Friese

 

3. Mačka v škatli poleg tipkovnice

Mačke obožujejo škatle, morda celo bolj kot tipkovnice. Namestite prazno škatlo poleg tipkovnice in tako napravite "past", saj se bo verjetno mačka prej odločila za škatlo kot za tipkovnico. Na spodnji fotografiji je škatla poleg klaviature, toda trik deluje tudi pri tipkovnici. Zakaj imajo mačke tako rade škatle, si preberite tukaj: Zakaj se mačke rade skrijejo v škatle?

 

Foto: flickr@Life As Art

 

Ali pa poskrbite, da bo imela mesto, na katerem se bo bolje počutila kot na tipkovnici. Na primer na najvišji polički praskalnega drevesa, s katere bo imela dober pregled nad dogajanjem po prostoru. Ugajal ji bo tudi prostor v duplini na praskalnem drevesu, saj se bo v njem počutila skoraj tako domače kot v kartonasti škatli.

Morda pa vam mačka skuša sporočiti, da je čas za odmor. Vzemite jo v naročje, se sprehodite stran od računalnika in se nekaj časa crkljajte. Si lahko predstavljate še kakšen boljši način preživljanja odmora?

Ker tako lepo skrbi za vas, da vas delo ne utrudi preveč, ji za nagrado ponudite najboljšo mačjo hrano Canagan.

 

Preberite si tudi: